Jak marynować grzyby?
Często bywa tak, że nie doceniamy tzw. sezonowego jedzenia i dopiero wraz z upływem czasu bardzo tego żałujemy. Istnieją jednak sposoby konserwacji żywności, które umożliwiają nam zachowanie namiastki ulubionych produktów na czas długiej i mroźnej zimy. Jednym z nich jest marynowanie papryki, ogórków, sałatek warzywnych, ale przede wszystkim grzybów. Zobacz, jak w szybko i w prosty sposób możesz zapełnić swoją spiżarkę tymi smacznymi, pachnącymi lasem dodatkami do potraw.
04.06.2011 | aktual.: 05.06.2011 01:20
Grzyby w kuchni
Bazując na świeżych grzybach jadalnych, można przyrządzić wiele rozmaitych potraw, które mogą być spożywane zarówno w formie płynnej, stałej, gotowanej lub wyjątkowo surowej. Tradycyjna kuchnia polska posiada w swoim dorobku wiele przepisów na grzyby, wśród których należy wskazać receptury przyrządzania zup grzybowych, sosów grzybowych, sałatek grzybowych, uszek, krokietów i pierogów z grzybami. Najlepszym sposobem na możliwość cieszenia się smakiem grzybów zimą są grzyby marynowane. Gotowe weki są łatwe w przechowywaniu, a ich smak z łatwością komponuje się z pieczeniami, kotletami, rybami itp.
Poza tym marynowanie grzybów nie jest trudnym i wymagającym ogromnej wprawy zajęciem. Podstawą przygotowania znakomitych przetworów są zdrowe, jędrne i pozbawione robaków grzyby. Należy pamiętać, że w trakcie ich zbierania pojawienie się jakiejkolwiek wątpliwości dotyczącej ich szkodliwości powinno wiązać się z rezygnacją ich zerwania. Ważne jest, aby mieć pewność, że zebrane grzyby są jadalne, o czym możemy się przekonać w najbliższym punkcie kontroli.
Zanim przedstawiony zostanie przepis na grzyby w occie, należy wskazać kilka głównych zasad ich marynowania. Po pierwsze nadają się do tego tylko niektóre gatunki, tj. rydze, opieńki, maślaki, borowiki oraz pieczarki. Po drugie nie powinno się tych gatunków mieszać. Oprócz tego grzyby do marynowania muszą być dobrej jakości, tzn. nie mogą być zwiotczałe i robaczywe. Zapoznawszy się z powyższymi wskazówkami możesz przystąpić do wykonania przepisu na marynowane grzyby.
Marynowanie grzybów
- 1 kg grzybów,
- 3 cebule,
- 2 łyżki nasion gorczycy,
- 10 dag cukru,
- 1 łyżeczkę soli,
- 500 ml wody,
- 250 ml octu 10%.
Umyte grzyby należy gotować przez około 20 minut. Następnie powinny być odcedzone i przelane zimną wodą.
Grzyby należy włożyć do słoików. Zalewę należy zrobić z pokrojonej w piórka i obgotowanej cebuli, gorczycy, cukru, soli wody oraz octu. Należy ją zagotować i zalać nią grzyby. Kolejnym etapem jest godzinne pasteryzowanie zakręconych słoików.
Powodzenia!