Jak przyspieszyć odchudzanie?
Arginina, jeden z 20 aminokwasów tworzących białka może pomóc w walce z otyłością spowodowaną objadaniem się.
12.02.2009 | aktual.: 30.05.2010 10:55
Arginina, jeden z 20 aminokwasów tworzących białka może pomóc w walce z otyłością spowodowaną objadaniem się - zaobserwowali badacze z USA. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Journal of Nutrition".
Naukowcy z Texas A&M University oraz University of Maryland prowadzili badania na szczurach, z których połowa była na diecie niskotłuszczowej, a połowa na diecie bogatej w tłuszcze. Przez 12 tygodni wszystkim gryzoniom podawano aminokwas -argininę. Jest to jeden z 20 aminokwasów uważanych za podstawowe jednostki budulcowe białek. Do pokarmów bogatych w ten aminokwas zalicza się owoce morza, mięso, orzechy i nasiona, glony oraz białka z soi i ryżu.
Po tym okresie szczury jedzące chudo straciły 65 proc. tkanki tłuszczowej, a szczury na diecie tłustej - 63 proc. Długotrwałe podawanie aminokwasu nie powodowało żadnych szkodliwych skutków w obu grupach. Jak przypominają naukowcy, we wcześniejszych badaniach na świniach, dodatek argininy do diety pobudzał przyrost masy mięśni kosztem tkanki tłuszczowej. Nie miał jednak wpływu na ostateczną masę ciała.
Badacze spekulują, że arginina pobudza syntezę białek tkanki mięśniowej, co wymaga dużych ilości energii. Pod wpływem tego aminokwasu energia z pożywienia jest więc raczej zużywana na rozwój beztłuszczowej masy ciała, niż na wzrost tkanki tłuszczowej. Jak ocenia biorący udział w badaniach dr Guoyao Wu z Texas A&M University, odkrycie to może bezpośrednio pomóc w zwalczaniu otyłości u ludzi. Jest to ważne ze względu na obecną epidemię otyłości na świecie. Naukowcy już planują przeprowadzić testy kliniczne z argininą na otyłych dzieciach w wieku szkolnym oraz na otyłych dorosłych.