Jak zmniejszyć poziom cholesterolu?
Jakie warzywa, owoce i inne artykuły spożywcze zmniejszają cholesterol/trojglicerydy?
20.07.2009 | aktual.: 21.07.2009 09:12
Jakie warzywa, owoce i inne artykuły spożywcze zmniejszają cholesterol/trojglicerydy?
Witam, W diecie osoby u której stwierdzono podwyższone stężenie cholesterolu i/lub trójglicerydów nie powinno zabraknąć rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego pochodzącego z roślin strączkowych, niektórych warzyw takich jak marchew, dynia oraz owoców np jabłek, porzeczek, jagód. Na poprawę profilu lipidowego wpływa także spożywanie ryb oraz dodatek do potraw oliwy i olejów roślinnych. Zdecydowanie należy natomiast wyeliminować z diety tłuszcz zwierzęcy (smalec) oraz zmniejszyć spożycie tłustych mięs i przetworów mięsnych (wieprzowiny, kiełbas, podrobów). Należy również znacznie ograniczyć spożywanie jaj (do maksymalnie 2 sztuk tygodniowo) lub poprzestać na samym białku jaja oraz wybierać chude mleko, przetwory mleczne (np. sery, jogurty).
Elżbieta Duda-Gmurczyk
www.setpoint.pl
Znajdź z nami swój punkt równowagi!