Jak zrobić dewolaje z kurczaka?
Dewolaje z kurczaka nie są niczym nowym. Ale co powiecie na zawijańce z salami? Takie kotlety to obiad-niespodzianka. Twoi goście i rodzina na pewno będą zachwyceni. Pyszne delikatne mięsko, połączone z wyrazistym smakiem salami i ciągnącym się roztopionym serem. Nic nie może się równać z tym przepisem.
24.08.2010 | aktual.: 07.08.2014 14:59
Przygotuj:
- 2 piersi z kurczaka
- kilka plastrów salami
- 10 dag sera żółtego
- przyprawę do kurczaka
- sól, pieprz
- bułkę tartą
- olej do smażenia
Krok 1
Umyj i osusz filet z kurczaka, a następnie zrób z niego cieńsze plastry. Możesz delikatnie roztłuc połówki piersi lub przekroić je nożem.
Krok 2
Każdy kotlet przypraw i połóż na nim plasterek salami.
Krok 3
Pokrój żółty ser w kostkę i ułóż go na zawijańcach.
Krok 4
Dewolaje z kurczaka już prawie zrobione. Tylko pamiętaj, by je zawinąć i spiąć wykałaczką.
Krok 5
Dewolaje z serem muszą teraz zostać wymoczone w jajku i obtoczone w bułce tartej.
Krok 6
Pozostało ci tylko usmażyć dewolaje z salami. Potrzebują około 20 minut na rozgrzanym oleju.
Krok7
I gotowe. Teraz połóż zawijańce na talerzu i wyjmij wykałaczkę. Smacznego!