Jaka dieta przy migrenie?
Silny ból głowy, nadwrażliwość na światło, dźwięki, a do tego mdłości i wymioty – oto objawy, które najczęściej towarzyszą tej przykrej dolegliwości. Czy migreny można się pozbyć? Czy może ona minąć lub pojawiać się rzadziej?
23.07.2013 | aktual.: 18.09.2013 16:47
Dieta jako sposób życia
Aby uniknąć uciążliwych dolegliwości, postaraj się zdrowo odżywiać. Stosowanie diety nie polega na tymczasowym niejedzeniu pewnych produktów, ale na stałym stosowaniu pewnych zasad żywieniowych. Jedz przynajmniej 5 posiłków dziennie. Nie pomijaj ich i nie opóźniaj. Nie stosuj drakońskich diet ani głodówek. Zbyt duży spadek poziomu cukru we krwi spowodowany głodem może wywoływać ból! Obserwuj swój organizm, staraj się notować co zjadasz, dzięki temu zaobserwujesz, po zjedzeniu jakich produktów pojawiają się ataki migreny.
Bankietowe przekąski
Jest wiele pokarmów, które mogą wywoływać migrenę, National Headache Foundation (Amerykańska Narodowa Fundacja Bólu Głowy) nazywa je bankietowym, bądź koktajlowym menu. To żartobliwe określenie wiąże się z listą pokarmów, które mogą wywoływać migrenę, a które jednocześnie często występują jako przekąski. Należą do nich m.in.: wędzone wędliny i ryby, sery, orzeszki, czekolada, alkohole, słone i pikantne potrawy.
Potrawy smażone i ciężkostrawne
Wykluczenie z diety produktów smażonych i ciężkostrawnych nie zaszkodzi nawet tym, którzy nie cierpią na migrenę. U migreników, którzy poddają się badaniom, często odnotowuje się wysoki poziom tłuszczów we krwi, w tym wolnych kwasów tłuszczowych, które mogą generować zwiększoną podatność płytek krwi na zlepianie się. Ten proces ma z kolei związek z niskim stężeniem serotoniny oraz wysokim stężenie prostaglandyn – substancji charakterystycznych dla procesów zapalnych, odpowiedzialnych w dużej mierze za ból, w tym także za bóle migrenowe. Dlatego tak ważne jest, aby osoby cierpiące na migrenę stosowały dietę niskotłuszczową.
Czekolada
Nie do końca wiadomo czy czekolada faktycznie wywołuje migrenę. Pewne jest jednak, że wielu migreników, na krótki czas przed atakiem silnego bólu głowy, odczuwa nieodpartą potrzebę zjedzenia czekolady. Neurolodzy obwiniają czekoladę o przyczynianie się do ataków migreny, ponieważ zawiera tyraminę - związek zbliżony budową do adrenaliny, która m.in. podnosi ciśnienie i przyspiesza bicie serca. Podobieństwo tyraminy do adrenaliny jest powodem, dla którego po spożyciu niektórych pokarmów odczuwamy migrenowe bóle głowy*.*
Dobre tłuszcze i białko
Jeśli chorujesz na migrenę, spożywaj pokarmy bogate w kwasy OMEGA3 i w białko. Jedz chude mięso, drób (np. pierś z indyka), do sałatek dodawaj oliwę z oliwek. Staraj się częściej spożywać ryby, zwłaszcza te ciepłolubne, np. halibuta i suma. Śmiało możesz sięgać po kasze, ryże i makarony. Nie musisz rezygnować z warzyw, nawet z ziemniaków. Ogranicz sól i ostre przyprawy. Zrezygnuj ze słodzonych i gazowanych napojów, na rzecz niegazowanej wody mineralnej.