Czarna czy z mlekiem? Tylko jedna z nich może wydłużyć życie
Codzienna filiżanka kawy to rytuał, który może wspierać długie życie. Najnowsze badania z Tufts University rzucają nowe światło na ten związek. Okazuje się, że klucz do prozdrowotnych właściwości kawy tkwi w jednym, prostym warunku.
Kawa to nie tylko poranny rytuał czy sposób na rozbudzenie w pracy. Jak pokazują badania, może też wpływać na długość życia. Ale uwaga – nie każda filiżanka działa na nas tak samo. Okazuje się, że drobny szczegół decyduje o tym, czy kawa naprawdę służy naszemu zdrowiu.
Kawa czarna czy z mlekiem? Różnica ma znaczenie
Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez ulubionej kawy. Jedni piją espresso, inni nie ruszają się z domu bez latte, a są i tacy, którzy wolą kawę z odrobiną miodu czy syropu smakowego. Jednak według najnowszych badań opublikowanych przez naukowców z Tufts University, to, co dodajemy do filiżanki, może całkowicie zmienić wpływ kawy na nasze zdrowie – i długość życia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak kawa wpływa na sen? Ekspertka postawiła sprawę jasno
Czytaj też: Kawa najgorsza ze wszystkich. Lepiej zrezygnuj
Badacze przeanalizowali dane ponad 46 tysięcy dorosłych Amerykanów zebrane w latach 1999-2018 i połączyli je z informacjami o śmiertelności. Wyniki? Osoby pijące jedną do trzech filiżanek czarnej kawy dziennie miały o kilkanaście procent niższe ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu z tymi, którzy w ogóle nie sięgali po ten napój.
Ale uwaga: to dotyczy tylko tych, którzy piją kawę bez cukru, śmietanki czy mleka. Gdy do filiżanki dodawano tłuszcze nasycone lub cukier, dobroczynny efekt niemal znikał. Zatem, jeśli zależy ci na zdrowiu – zamień mleczną piankę na klasyczne czarne americano.
Kawa a długowieczność – tylko jeśli spełniasz ten warunek
Analiza wykazała, że największe korzyści zdrowotne przynosi kawa czarna, najlepiej bez dodatku cukru i tłuszczów nasyconych. Osoby pijące jedną do trzech filiżanek dziennie odnotowały nawet 16-17 proc. niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Brzmi świetnie? Uwaga, jest jedno "ale".
- Korzyści zdrowotne wynikające z picia kawy można przypisać jej związkom bioaktywnym, ale nasze wyniki sugerują, że dodanie cukru i tłuszczów nasyconych może zmniejszyć prozdrowotne korzyści – mówi współautorka badania, epidemiolożka Fang Fang Zhang.
Co ciekawe, nie zauważono istotnych korzyści w przypadku kawy bezkofeinowej – choć badacze przyznają, że może to wynikać z małej liczby uczestników, którzy wybierali właśnie taką wersję napoju.
Natomiast ci, którzy spożywali słodkie kawy z dużą ilością dodatków, nie czerpali takich samych korzyści. Zatem im mniej dodatków w kawie, tym lepiej dla zdrowia. I choć smak cappuccino z bitą śmietaną może być kuszący, warto czasem postawić na minimalizm – organizm ci za to podziękuje.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.