Kuchenny niezbędnik
Urządzając kuchnię musimy myśleć przede wszystkim o jej funkcjonalności. Jaki jest przepis na udaną kuchnię? Cztery najważniejsze składniki: meble, urządzenia AGD, zlewozmywak razem z baterią kuchenną i akcesoria.
08.08.2008 | aktual.: 08.08.2008 16:23
Urządzając kuchnię musimy myśleć przede wszystkim o jej funkcjonalności. Jaki jest przepis na udaną kuchnię? Cztery najważniejsze składniki: meble, urządzenia AGD, zlewozmywak razem z baterią kuchenną i akcesoria. Przedstawiamy krótki przegląd tego, o czym powinnyśmy pamiętać, wybierając każde z nich.
Meble do zadań specjalnych
Szafki kuchenne muszą pomieścić wszystkie talerze, garnki, noże, te produkty spożywcze, których nie trzymamy w lodówce i wiele innych rzeczy. Jednocześnie wszystkie te przedmioty muszą być łatwo dostępne. Wśród rozwiązań mamy wytrzymujące obciążenia kilkudziesięciu kilogramów szuflady z pełnym wysuwem, wysuwane szafki cargo czy pojemne szafki narożne. Meble mają nam służyć latami, musimy więc zadbać o ich jakość – ważne są zwłaszcza okucia, a więc prowadnice szuflad, zawiasy drzwiczek, mechanizmy ułatwiające podnoszenie frontów w górnych szafkach. Komfort podnoszą drobiazgi – takie, jak system samodomykania.
Nowoczesne AGD oszałamia nas bogactwem funkcji. Wygodniej i estetyczniej urządzić kuchnię sprzętem do zabudowy – np. dzięki temu piekarnik czy zmywarkę możemy zamontować nieco wyżej, tak żeby wygodniej było wkładać i wyjmować naczynia. Wyjątkiem są chłodziarko-zamrażarki – dostępne w ostatnich latach w różnych odważnych kolorach (choć uwaga – teraz modna jest czerń!), a także – to najnowszy trend – niezwykle efektowne okapy. Pięknie przełamują funkcjonalną powagę kuchni.
Zlewozmywak coraz rzadziej służy do zmywania – staje się raczej częścią blatu roboczego. Tutaj możemy obierać warzywa, myć owoce; kroić, szatkować, czyścić. Dobrze wyposażony zlewozmywak to nie tylko komora do mycia i ociekacz, na którym mogą schnąć garnki. To także szereg akcesoriów: nakładane na zlewozmywak deski do krojenia, miseczki i kratki ociekowe, które mogą posłużyć jako pojemnik na rzeczy do wyrzucenia (np. obierki) lub zastąpić durszlak. Konieczna jest także dobra, jednouchwytowa bateria – z wysoką lub wyciąganą wylewką i najlepiej z ograniczeniem przepływu wody, żebyśmy nie zużywali jej więcej niż naprawdę trzeba.
Bez czego nie moglibyśmy obejść się w kuchni? Bez czajnika i deski do krojenia? Patelni i obieraczki do warzyw? Korkociągu i otwieracza do konserw? Wszystkie te rzeczy są potrzebne, ich miejsce na liście niezbędników zależy od naszych zwyczajów. W przypadku kuchennych akcesoriów ważna jest jakość. Te przedmioty, których nie chowamy do szafek, powinny również ładnie wyglądać. Za pomocą detali możemy nadać wnętrzu pożądany charakter – np. kuchnia z szatkownicą do ziół i moździerzem z pewnością będzie się prezentowała bardziej profesjonalnie.