Kurczak po meksykańsku
Tequilla, sombrero i gorące promienie słoneczne – z takim obrazem Meksyku możemy spotkać się w niemal każdym folderze proponującym wycieczki do tego niezwykłego miejsca. Nie każdy jednak z nas może lub chce się zdecydować na tak odległą i kosztowną podroż. Jednym ze sposobów na poznanie meksykańskiego trybu życia jest zasmakowanie dań przyrządzanych w tym słonecznym kraju. Wybranie się do meksykańskiej restauracji w Polsce albo też samodzielne przyrządzenie potraw może nie tylko być świetną zaprawą przed planowaną podróżą, miłym wspomnieniem po powrocie z wycieczki, ale również ciekawym i skutecznym sposobem na miłe spędzenie długich, jesiennych wieczorów. Nie trać czasu, i pozwól wkroczyć ferii barw i bogactwu smaków meksykańskich potraw do twojej kuchni. Pierwszy krok zrobisz w tym kierunku, jeśli uda ci się przyrządzić kurczaka po meksykańsku, na którego przepis znajdziesz poniżej.
24.10.2011 | aktual.: 25.10.2011 01:20
Przepis na kurczaka po meksykańsku
Zanim zaczniesz robić kurczaka po meksykańsku, upewnij się, że w kuchni posiadasz:
- 2 filety z piersi kurczaka,
- pół puszki czarnej fasoli,
- pół puszki kukurydzy konserwowanej,
- 1 zieloną paprykę,
- sól,
- pieprz,
- paprykę słodką,
- paprykę chilli,
- oregano,
- kminek,
- goździki,
- cynamon,
- kolendrę,
- sok z cytryny,
- 3 ząbki czosnku.
Mięso należy umyć i oczyścić z pozostałości skóry, a następnie podzielić w ten sposób, by powstały 4 duże kawałki. Mięso powinno zostać natarte solą, pieprzem, papryką słodką, odrobiną papryki chilli, oregano, kminku, cynamonu i kolendry. Do mięsa dołącz 2 goździki, a całość należy skropić sokiem z cytryny.
Krok 2
Paprykę obierz i pokrój na niewielkiej wielkości kawałki. Kukurydzę i fasolę należy osuszyć. Wszystkie warzywa powinny zostać dodane do mięsa. Całość należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C i piec pod przykryciem około 60-90 minut. Kurczaka można podawać jako samodzielne danie albo w połączeniu z ugotowanym ryżem.
Powodzenia!