Leczo z cukinii
Kto z nas nie zachwycał się wybornym smakiem potraw z dyni? Otóż równie bogate walory smakowe posiada bliski krewny wspomnianej jarzyny – kabaczek, określany także mianem cukinii. Warzywo to zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale uprawiane jest także jako roślina ozdobna, a niska kaloryczność jej owoców sprawia, że zdobywa coraz większą popularność wśród entuzjastów zdrowego jedzenia.
22.06.2011 | aktual.: 23.06.2011 01:20
Kto z nas nie zachwycał się wybornym smakiem potraw z dyni? Otóż równie bogate walory smakowe posiada bliski krewny wspomnianej jarzyny – kabaczek, określany także mianem cukinii. Warzywo to zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale uprawiane jest także jako roślina ozdobna, a niska kaloryczność jej owoców sprawia, że zdobywa coraz większą popularność wśród entuzjastów zdrowego jedzenia.
Dania z cukinią
Cukinia spożywana jest pod wieloma postaciami. Do znanych i lubianych dań z cukinii zaliczyć można zapiekankę, placuszki czy potrawkę z cukinii. Warzywo to dodawane jest także do lekkich surówek i sałatek, będących wspaniałym uzupełnieniem dania głównego. Z kabaczka sporządza się również smaczne zupy, desery, napoje. To jarzyna, która świetnie smakuje jako smażona, gotowana, pieczona i duszona. Późne lato i wczesna wiosna to idealny czas, aby zapoznać się z przepisem na leczo z kabaczka i podjąć się jego realizacji.
Przepis na leczo z cukinii
Do ugotowania leczo z cukinii dla 4 osób potrzebujemy:
- 1 dużą cukinię,
- 1 paprykę żółtą,
- 1 paprykę czerwoną,
- 3 pomidory lub puszkę koncentratu pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebulę,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Obierz cebulę i zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju. Podsmażone warzywo przełóż do garnka.
Umyj cukinię i obierz ją ze skórki (jeżeli cukinia jest młoda nie trzeba jej obierać). Pokrój warzywo w kostkę. Umyj papryki, pozbądź się ich gniazd i pokrój je w kostkę. Warzywa włóż do garnka wraz z rozgniecionym i obranym czosnkiem.
Do duszących się warzyw dodaj koncentrat pomidorowy lub obrane ze skórki, pozbawione nasion pomidory. Warzywa powinny się dusić aż zmiękną. Średni czas to około 30 minut. Należy jednak pamiętać, żeby ich nie przegotować, bo leczo straci swoją konsystencję.
Pod koniec duszenia należy dodać sól i pieprz do smaku. Leczo serwowane być może z makaronem, ryżem, chlebem lub samodzielnie.
Smacznego!