Menu przyjęcia weselnego
Nie ma jednego idealnego menu weselnego, które sprawdzi się zawsze i wszędzie. Jest jednak - na szczęście - kilka podstawowych zasad, które bardzo ułatwiają podjęcie decyzji co podać gościom.
23.08.2010 23:51
Nie ma jednego idealnego menu weselnego, które sprawdzi się zawsze i wszędzie. Jest jednak - na szczęście - kilka podstawowych zasad, które bardzo ułatwiają podjęcie decyzji co podać gościom. Należy wziąć pod uwagę kilka czynników: porę roku, charakter weselnego przyjęcia czy upodobania biesiadników. Ważne jest także, aby starannie wybrać lokal, w którym przyjęcie się odbędzie.
Pora roku: inne będzie menu przyjęcia letniego, a inne zimowego. Zimą podać należy więcej dań kalorycznych i gorących, latem - lżejszych i chłodnych - nawet gdy pogoda nie dopisuje. Zimą dobrze jest zatem podać zupy, bo rozgrzewają i dania mięsne, bo dostarczają energii, na zakończenie zaś ciasta i dużo czekolady, która pomaga w trawieniu kalorycznych potraw. Natomiast latem można podać chłodniki, rybę lub drób, a na deser najlepiej lody.
Weź pod uwagę rodzaj i czas trwania przyjęcia. Jeśli goście zaproszeni są jedynie na obiad, sprawa jest łatwa, jeśli jednak planujesz przyjęcie całonocne, należy zadbać o podanie kilku dań, by nikt nie był głodny. Warto także poinformować gości o tym, ile dań jest planowanych, by nie przejadali się na początku, skoro będą im oferowane jeszcze kolejne przysmaki. Niektórzy z nich mogą ulec łakomstwu i się rozchorować.
Kłopotliwą sprawą są różnorodne gusta gości: to co jedni uważają za przysmak, inni nie biorą do ust. Nawet tradycyjne polskie dania nie przez wszystkich Polaków są lubiane. Zdziwić się możesz, jakimi przesądami kierują się czasem goście Nie znajdzie się zatem jedno menu, które zadowoli wszystkich. Ale jest na to jedno dobre rozwiązanie, coraz częściej stosowane na przyjęciach weselnych: karta dań do wyboru. Zamiast proponować gościom jeden zestaw, przygotuj jadłospis z trzema daniami do wyboru, najlepiej tradycyjnymi – to powinno zadowolić wszystkie gusta.
Weź pod uwagę jakość dań: jedzenie musi mieć nie tylko oprawę, ale przede wszystkim smak. Nawet najpiękniejsza sala weselna, najlepsze towarzystwo oraz najładniejsza i najmilsza panna młoda nie osłodzą goryczy niesmacznych potraw. Przed zamówieniem cateringu czy podjęciem decyzji, co do wyboru restauracji, w której odbędzie się wesele, należy sprawdzić, jak smakują serwowane dania.
Bardzo wiele zależy też od tego, jak dania są podane, jak szybka, uprzejma i uczynna jest obsługa.. Dobra obsługa potrafi świetnie zapamiętać prośby gości, przygotować i podać dania w szybkim tempie i chętnie pomaga w potrzebie. Zdarzyć się może, że na przyjęciu goście będą mieli niestandardowe prośby, ważne jest zatem, by mogli zwrócić się o pomoc i liczyć na życzliwe potraktowanie.