GotowaniePrzepisyNajlepsze przepisy z mango w roli głównej!

Najlepsze przepisy z mango w roli głównej!

Owoce to bardzo ciekawe produkty – są bardzo zdrowe i świetnie smakują. Można je jeść same, ale także w sałatkach czy jako dodatki do mięs. Jedne kojarzą się nam z jesienią, inne z latem. A z czym kojarzy ci się mango? Jakie znasz dobre przepisy w oparciu o ten owoc? A może wolisz jeść moango bez dodatków, by nie zatracić jego wyjątkowego smaku?

Najlepsze przepisy z mango w roli głównej!
Isabelle

27.09.2011 | aktual.: 28.09.2011 01:20

Owoce to bardzo ciekawe produkty – są bardzo zdrowe i świetnie smakują. Można je jeść same, ale także w sałatkach czy jako dodatki do mięs. Jedne kojarzą się nam z jesienią, inne z latem. A z czym kojarzy ci się mango? Jakie znasz dobre przepisy w oparciu o ten owoc? A może wolisz jeść moango bez dodatków, by nie zatracić jego wyjątkowego smaku?

Mango – indyjski owoc!

Owoce mango pochodzą z dużych, wiecznie zielonych drzew i wywodzą się z Indii, gdzie zwane są owocami bogów. Oprócz Indii, mango uprawiane jest także w innych krajach o klimacie pośrednim między podzwrotnikowym, a zwrotnikowym, a więc w Pakistanie, Tajlandii, Ameryce i Afryce. Różne odmiany owocu mogą mieć odmienną barwę oraz wielkość, a najokazalsze dochodzą nawet do 1 kg wagi. Jednak najlepsze walory smakowe posiadają mango o wadze mieszczącej się w przedziale 30-50 dag. Kształt owocu przeważnie jest spłaszczony i podłużny, a w budowie zbliżony jest do śliwki. Mango wyróżnia się soczystym miąższem w kolorze żółto-pomarańczowym, który pokryty jest twardą, ale cienką skórką. Mimo, że można ją jeść najczęściej po prostu się ją usuwa. Z zewnątrz owoc mango wraz z dojrzewaniem zmienia kolor z ciemnozielonego na żółty, następnie na złocisty i ostatecznie staje się czerwony. W środku znaleźć można sporą pestkę o nieco spłaszczonym kształcie. Mango zbiera się przeważnie w momencie, gdy delikatnie się zarumieni i lekko zmięknie. Nie sprzyja mu zimno, dlatego najlepiej dojrzewa w temperaturze pokojowej. Najbardziej wytrzymała jest odmiana hinduska owocu, którą to można przechowywać aż do 10 tygodni w temperaturze ok. 7-9°C.

Mango jest owocem, który można spożywać na wiele sposobów. Wielu jego zwolenników najzwyczajniej w świecie ściska mango w ręku, a następnie przez dziurkę wypija świeży sok. Innym sposobem na zjedzenie owocu jest rozkrojenie go na niewielkie kawałki lub na pół, pozbycie się pestki i wyjadanie przy pomocy łyżeczki. Dobrym pomysłem jest także schłodzenie owocu w lodówce przed spożyciem. Surowe mango doskonale pasuje do sałatek, natomiast gotowane używane jest do deserów, sosów oraz konfitur. Jest szczególnie cenione ze względu na substancje odżywcze, których w nim nie brak. Są to przede wszystkim białko, cukier, witaminy A i C oraz sole mineralne.

Kilka przepisów z wykorzystaniem mango!

Składniki:

  • 2 opakowania (po 250 g) tofu,
  • 2 pory,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • 40 dag ryżu długoziarnistego,
  • 2 łyżki curry,
  • 400 ml rosołu,
  • 3 listki laurowe,
  • 2 średnie jabłka,
  • 4 czerwone papryczki chili,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 30 dag jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki miąższu mango,
  • sól,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:

Zagotować w rondlu osoloną wodę. Do wrzątku wsypać ryż i gotować 20 minut na średnim ogniu. Odcedzić, dobrze osączyć na sitku. Odstawić w ciepłe miejsce, aby nie ostygnął (najlepiej do mocno nagrzanego piekarnika). Tofu osączyć i podzielić na małe kawałki. Pory oczyścić, umyć, pokroić w paski o grubości 5 mm. Cebulę obrać, pokroić na cząstki, następnie zrumienić w rondlu, na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu – przez kilka minut, cały czas mieszając. Do rondla dodać kawałki tofu i krótko podsmażyć. Całość oprószyć curry. Podlać rosołem. Dodać pory, listki laurowe i papryczki chilli, gotować 10 minut na małym ogniu. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda z pestkami. Miąższ pokroić na cząstki i dodać go do potrawki na 5 minut przed zakończeniem gotowania. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z jogurtem i z miąższem z mango, dodać do potrawki, krótko zagotować na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Potrawkę przełożyć na podgrzany półmisek. Gotowe tofu podawać na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu z ryżem w osobnej miseczce.

Indyjska sałatka z mango

Składniki sałatki:

  • 1 mango,
  • 1/2 długiego ogórka,
  • 4 pomidory średniej wielkości,
  • 1 czerwona cebula,
  • nieco posiekanego szczypiorku do przybrania.

Składniki sosu:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 posiekany lub zmiażdżony ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki sosu tabasco,
  • sól.

Przygotowanie:

Najpierw należy obrać ogórka, pokroić go w cienkie plasterki, a następnie ułożyć na dużym talerzu lub na półmisku. Pomidora pokroić w plasterki i ułożyć na ogórku. Mango również obieramy ze skórki i usuwamy pestki, po czym kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Pokrojony owoc należy położyć na pomidorach, następnie pokroić cebulę w piórka i ułożyć na wierzchu. W przygotowanym wcześniej słoiku umieszczamy wszystkie składniki sosu (oprócz czosnku, który dodać należy na końcu) i doprawiamy szczyptą soli. Całość należy dokładnie wymieszać. Tak sporządzonym sosem polewamy sałatkę i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Na koniec wystarczy tylko posypać szczypiorkiem i gotowe.

Sorbet z mango

Składniki:

  • 60 dag mango (2 owoce),
  • 100 ml Campari (10 łyżek),
  • 60 ml likieru pomarańczowego (6 łyżek),
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej.

Przygotowanie:

Mango umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Miąższ zmiksować ze skórką pomarańczową, wlać Campari oraz likier pomarańczowy i jeszcze raz zmiksować. Sorbet przelać do metalowego pojemnika i zamrażać 3-4 godz. Podawać w pucharkach, udekorowany cząstkami mango.

Smacznie i pożywnie!