Nalewka z malin – smaczny i naturalny sposób na podniesienie odporności
Nalewka z malin, czyli typowa polska malinówka, to wyciąg z owoców z dodatkiem alkoholu. Wspaniała w okresie jesienno – zimowym, rozgrzewa i pobudza do działania system odpornościowy. Jak zrobić nalewkę z malin? Gdzie ją przechowywać? Ile cukru potrzeba do nalewki z malin?
15.09.2020 | aktual.: 15.09.2020 23:15
Czym jest nalewka z malin?
Malinowa nalewka to alkoholowy wyciąg z malin. Dawniej ten i inne tego typu napoje powstałe na bazie leśnych owoców, określane były mianem ratafia.
Maliny od dawna słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych, ponieważ mają w swoim składzie mnóstwo korzystnych dla zdrowia witamin i minerałów.
Możemy znaleźć w nich między innymi witaminy C, E, B1, B2, B6, oraz związki taki jak potas, magnez, żelazo i wapń. Maliny bogate są również w kwasy organiczne, związki żywicowe, pektyny i antycyjany.
Dzięki tym właściwościom ugruntowało się przekonanie, że malinówka pomaga leczyć między innymi przeziębienie. Nalewka malinowa wzmaga pocenie się organizmu, co może być pomocne podczas zwalczania gorączki.
Można także dodawać dwie łyżeczki nalewki malinowej do herbaty, aby wzmocnić organizm.
NAPOJE ALKOHOLOWE
- Likiery alkoholowe
- Słodkie cappuccino z procentami na babski wieczór
- Jak zrobić Krwawą Mary?
- 2 pomysły na orzeźwiający koktajl herbaciany
Jak zrobić nalewkę z malin?
Na rynku cena nalewki z malin kształtuje się w granicach od 75 do nawet 250 zł za litr. Możemy znacznie zaoszczędzić pieniądze, przygotowując malinówkę samodzielnie w domu.
Aby ją zrobić, potrzebujemy:
- 1 kg malin;
- 0,5 kg cukru;
- 0,5 l spirytusu;
- 0,5 l wódki.
Sposób przygotowania:
- Maliny przebieramy, wyrzucamy zepsute i pozostawiamy dorodne i dojrzałe.
- Dokładnie je płuczemy, oczyszczamy z szypułek i wsypujemy do słoika.
- Owoce zalewamy spirytusem i wódką, tak aby były w całości przykryte alkoholem.
- Zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 – 6 dni. Co najmniej raz dziennie powinniśmy potrząsnąć słojem, aby alkohol dotarł do każdego owocu.
- Po upływie tego czasu zlewamy płyn do butelki, pozostałe zaś maliny zasypujemy cukrem i mocno wstrząsamy.
- Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru zlewamy go do butelki. Jeśli pozostaną jakieś owoce, warto spróbować je odcisnąć, aby nic się nie zmarnowało.
- Łączymy powstały syrop z wcześnie przygotowanym nalewem i rozlewamy nalewkę do butelek. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej trzy miesiące. Gotowa nalewka powinna być klarowna i mieć piękną, czerwoną barwę. Gotowe.
Nalewka z malin z przyprawami - przepis
Potrzebne składniki:
- 1 l koniaku lub brandy;
- 1 l wody przegotowanej;
- 0,5 kg malin;
- 0,5 kg cukru,
- 1 kawałek cynamonu;
- 2 goździki.
Sposób przygotowania:
- Owoce przebieramy, oczyszczamy z szypułek i dokładnie płuczemy.
- Maliny wsypujemy do słoika i zalewamy wodą połączoną z cukrem. Zalewamy alkoholem, dodajemy przyprawy i szczelnie zamykamy, odstawiamy na dwa tygodnie. Trunkiem w tym czasie nie wstrząsamy.
- Po upłynięciu dwóch tygodni nalewka z malin powinna zyskać klarowny wygląd, maliny zaś osiąść na dnie. Delikatnie przelewamy malinówkę do butelek i na kolejne dwa tygodnie odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce. Gotowe.
Nalewka z malin z miodem – przepis
Potrzebne składniki:
- 0,5 l miodu;
- 2 kg malin;
- 0,5 l wódki;
- 0,5 l spirytusu.
Sposób przygotowania:
- Maliny dokładnie płuczemy, przebieramy, odrzucamy zepsute.
- Układamy owoce dużym słoju, każdą warstwę przekładając miodem.
- Jak owoce puszczą sok, zalewamy je spirytusem i odstawiamy w zaciemnione miejsce na dwa tygodnie.
- Po tym czasie dolewamy wódki i odstawiamy nalewkę na cztery tygodnie.
- Po upływie wskazanego czasu przelewamy otrzymaną nalewkę przez czystą gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej trzy miesiące. Gotowe.
Smacznego!