Ocet balsamiczny w diecie. Właściwości zdrowotne octu balsamicznego
Ocet balsamiczny to najbardziej wykwintny ocet stosowany we współczesnych kuchniach świata. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne octu balsamicznego są znane i doceniane od wielu lat. Dlaczego warto stosować ocet balsamiczny i jakie są jego najważniejsze właściwości?
16.10.2018 | aktual.: 16.10.2018 22:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ocet balsamiczny - podstawowe informacje
Ocet balsamiczny jest otrzymywany z zagęszczonego moszczu winogronowego. Pierwsze lata popularności octu balsamicznego przypadają na okres od XIV wieku aż do połowy wieku XIX. Rodzina książęca z rodu D’Este zarządzała wówczas włoskimi regionami Modeną i Regio Emillia. Ocet balsamiczny stanowił wtedy dobro na tyle luksusowe, że książęca rodzina wręczała go swoim gościom oraz sprzymierzeńcom jaki podarek.
Początkowo nie używano nazwy ocet balsamiczny. Przymiotnik “balsamiczny” został dodany dopiero w 1747 roku, kiedy to zauważono liczne właściwości zdrowotne produktu. Ocet balsamiczny jest produktem wytwarzanym z różnych rodzajów winogron. Proces powstawania octu balsamicznego jest długi, a największym uznaniem cieszy się olej 12-letni.
Aby uzyskać 1 litr octu balsamicznego, potrzeba użyć 145 kg winogron. Prawdziwy ocet balsamiczny jest gęsty, aromatyczny i cechuje się ciemnobrązową lub czarną barwą. Jego słodko-kwaśny smak jest idealnym dodatkiem do wielu różnorodnych potraw.
Skład octu balsamicznego
Tradycyjny ocet balsamiczny dobrej jakości produkowany jest z dwóch odmian winogron. Z winogron białych - trebbiano oraz winogron czerwonych - lambrusco.
Podczas długotrwałego gotowania winogron, a właściwie moszczu, zachodzą przemiany chemiczne, których skutkiem jest wysoka jakość i smak uzyskiwanego produktu. Gotowany moszcz dojrzewa w drewnianych beczkach i wówczas składniki octu balsamicznego ulegają nieustannym przemianom. Dzięki temu długotrwałemu procesowi uzyskuje się ocet balsamiczny wysokiej jakości, w którego skład wchodzą niesfermentowane cukry, glicerol, kwas octowy, kwas winny oraz etanol.
Warto jednak pamiętać, że ocet balsamiczny produkowany masowo zazwyczaj nie ma tak bogatego aromatu i licznych właściwości zdrowotnych, ponieważ w fazie produkcji zostaje naszpikowany sztucznymi dodatkami, które tylko imitują oryginalny smak i zapach produktu.
Ocet balsamiczny - właściwości zdrowotne
Ocet balsamiczny jest produktem o licznych właściwościach pozytywnie wpływających na zdrowie. Spożywanie niewielkich ilości octu balsamicznego przed i po posiłku wspomaga trawienie. W occie balsamicznym zawarte są polifenole, które obniżają poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów. Hamują utlenianie cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy.
Z kolei kwas octowy zawarty w occie balsamicznym wykazuje działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Już od wielu lat wykorzystuje się go do leczenia grzybicy paznokci, wszawicy czy infekcji ucha.
Ocet balsamiczny polecany jest osobom chorującym na cukrzycę oraz insulinooporność, ponieważ obniża poziom cukru we krwi oraz zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Ponadto spożywanie octu balsamicznego pomaga uregulować ciśnienie tętnicze.
Czy ocet balsamiczny pomaga w odchudzaniu?
Wiele diet odchudzających w swoim jadłospisie zawiera ocet balsamiczny. Spożywanie octu balsamicznego wspomaga odchudzanie, ponieważ przyspiesza tempo przemiany materii. Dzięki niemu wydzielane są soki żołądkowe oraz szybciej syntetyzują się enzymy trawienne.
Ponadto ocet balsamiczny wpływa na szybkość rozkładania się tłuszczy oraz posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn.