Olej arganowy w kuchni. Pachnie orzechami i obniża cholesterol
Drogocenny olej z Maroka nie tylko pielęgnuje, ale i… smakuje. Równie wartościowa jak kosmetyczna, jest odmiana oleju arganowego używana w kuchni. Ma bogate walory smakowe i prozdrowotne właściwości. Coraz więcej badań klinicznych wykazuje jego pozytywne działanie w profilaktyce chorób nowotworowych, a dzięki zawartości kwasów omega 6 i omega 9 może pomóc obniżyć cholesterol.
15.01.2014 | aktual.: 16.01.2014 16:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Drogocenny olej z Maroka nie tylko pielęgnuje, ale i… smakuje. Równie wartościowa jak kosmetyczna, jest odmiana oleju arganowego używana w kuchni. Ma bogate walory smakowe i prozdrowotne właściwości. Coraz więcej badań klinicznych wykazuje jego pozytywne działanie w profilaktyce chorób nowotworowych, a dzięki zawartości kwasów omega 6 i omega 9 może pomóc obniżyć cholesterol.
W porównaniu do oleju kosmetycznego tłoczonego na zimno olej arganowy spożywczy wytwarza się z prażonych ziaren arganii. Ta różnica w procesie produkcji sprawia, że cechuje go ciemnozłoty kolor oraz orzechowy zapach i smak.
Źródło dobrych tłuszczów
Olej w 80% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 6 i omega 9). Posiada w składzie dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Może być stosowany jako suplement diety. Zalecane spożycie w profilaktyce zdrowotnej to 1 łyżeczka oleju przyjmowana 3 razy dziennie.
Regularne stosowanie pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu, wzmocnić odporność, chronić przed chorobami układu krążenia i układu nerwowego. Coraz więcej badań klinicznych wykazuje pozytywne działanie oleju z arganii w profilaktyce chorób nowotworowych.
Orzechowy smak
Aby olej nie stracił swoich dobroczynnych właściwości zaleca się spożywać go na zimno, nie smażyć, lecz skropić potrawę przed podaniem. Orzechowy posmak sprawia, że jest świetnym dodatkiem do letnich sałatek, grillowanych warzyw, ryb i mięsa.
- Marokańczycy spożywają go także na słodko w formie śniadaniowej pasty do pieczywa zwanej amlou, której smak przypomina masło orzechowe – mówi Agnieszka Śliwka-Gumienna z Maroko Produkt.
Amlou – marokańska nutella
Słodki dip jest bardzo prosty do przygotowania. Sporządza się go z prażonych migdałów, oleju arganowego i miodu.
Składniki: 200g prażonych migdałów, 250ml oleju arganowego, 125ml miodu. Przygotowanie: Zmielić migdały na gładką oleistą masę. Stopniowo łączyć z olejem arganowym energicznie mieszając, aby składniki dobrze się scaliły, a następnie dodać miód, opcjonalnie też cukier i sól. Gotowe! Kromki pieczywa można smarować lub maczać w dipie. Amlou można przechowywać w słoiku przez ok. 2 miesiące.
Świeże pieczywo z amlou to świetny pomysł na zdrowe śniadanie dla dzieci i dorosłych. Wysokoenergetyczne posiłek wzmocni i doda energii na cały dzień.
opr.(gabi/mtr), kobieta.wp.pl