Oryginalne letnie drinki z palemką
Są takie napoje, które od razu kojarzą się z zimą i mrozem – grzaniec, wino z sokiem, herbata z rumem, czekolada na gorąco czy koniak. Lato natomiast daje nam więcej pola do popisu. Owocowe soki i lody, sorbety i koktajle, drinki z palemką i kawałkiem limonki nadzianej na kieliszek. To same pyszności. Napoje najlepiej smakują nad wodą, w słońcu i na leżaczku. Można je robić dosłownie ze wszystkiego, a do tego – z owocami, z odrobiną alkoholu czy na bazie mleka. A ty – masz ulubionego drinka? Jeśli wciąż szukasz nowych smaków, przedstawiam kilka ciekawych przepisów!
30.08.2011 | aktual.: 30.08.2011 08:40
Są takie napoje, które od razu kojarzą się z zimą i mrozem – grzaniec, wino z sokiem, herbata z rumem, czekolada na gorąco czy koniak. Lato natomiast daje nam więcej pola do popisu. Owocowe soki i lody, sorbety i koktajle, drinki z palemką i kawałkiem limonki nadzianej na kieliszek. To same pyszności. Napoje najlepiej smakują nad wodą, w słońcu i na leżaczku. Można je robić dosłownie ze wszystkiego, a do tego – z owocami, z odrobiną alkoholu czy na bazie mleka. A ty – masz ulubionego drinka? Jeśli wciąż szukasz nowych smaków, przedstawiam kilka ciekawych przepisów!
Granita kawowa z koniakiem
Nazwą granita określamy deser rodem z Sycylii, który wyglądem i konsystencją przypominać może na wpół zamrożone lody lub sorbet. Ten tradycyjny włoski przysmak powstaje przy udziale wody, cukru i rozmaitych aromatów smakowych. Można go spokojnie zrobić w domowych warunkach.
Składniki:
- 2-2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 50 ml koniaku,
- 400 ml wrzącej wody,
- 1-1,5 szklanki cukru,
- kilka listków świeżej mięty do dekoracji pucharków.
Sposób przygotowania:
Zrób syrop z cukru: do sporego rondla wsyp cukier i zalej 1,5 szklanki zimnej wody. Całość ogrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez ok. 4 minuty i odstaw do chłodzenia. Teraz rozpuść kawę we wrzątku, a następnie należy ją schłodzić. Po ostygnięciu połącz kawę z koniakiem i syropem. Granitę trzeba mrozić w płaskim naczyniu przez ok. 4 godziny, co godzinę krusząc lód widelcem. Na koniec zmiksuj większe kawałki. Kawowa granita podawana jest w pucharkach udekorowanych listkami mięty.
Sorbet cytrynowo-limonkowy
Składniki:
- 6 cytryn,
- 2 limonki,
- 1,5-2 szklanki cukru,
- 2 szklanki wody,
- kieliszek likieru cytrynowego,
- listki mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Cytryny i limonki polej wrzącą wodą i wytrzyj do sucha. Bardzo cienko obierz. Biała wewnętrzna warstwa skórki jest gorzkawa. Skórki drobno posiekaj, a z miąższu owoców wyciśnij sok, odrzucając pestki i resztki miąższu. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem cukru. Wsyp posiekane skórki cytrusów (kilka zostaw do dekoracji). Poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje, po czym zmniejsz ogień, i mieszając, gotuj jeszcze ok. 5 minut. Syrop wystudź. Teraz sok cytrynowo-limonkowy wlej do syropu i dodaj likier. Wsadź do zamrażalnika na ok. 4 godziny. Mieszaj przynajmniej co pół godziny. Gotowy sorbet przełóż do pucharków, udekoruj i podaj.
Koktajl mleczno-owocowy
Składniki:
- 4 szklanki mleka zsiadłego, kefiru lub jogurtu naturalnego,
- 3 szklanki owoców (np. jagód lub malin),
- cukier do smaku,
- owoce, biszkopty i ewentualnie śmietana do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Owoce starannie umyj i przygotuj do zmiksowania (obierz, wydryluj itd.). Lekko schłodzone mleko, kefir czy jogurt naturalny zmiksuj wraz z owocami oraz cukrem (dodaj go tyle, ile chcesz). Koktajl rób porcjami i od razuu przelewaj do szklanych pucharków. Przygotowany koktajl owocowy wstaw do lodówki na ok. godzinę. Następnie wyjmij, udekoruj biszkoptami lub owocami. Jeśli lubisz, możesz dodać na wierzch bitą śmietanę.
Wypróbuj jakiś przepis, a z pewnością przydanie ci do gustu!