Paleo-wegan czyli dieta pegan. Odchudza i uzdrawia
Jeśli szukasz diety, która sprawi, że nie tylko schudniesz, ale przede wszystkim wpłynie na poprawę twojego zdrowia – ten trend jest ciekawym rozwiązaniem. Zakłada połączenie dwóch popularnych w minionych latach diet – paleo oraz wegańskiej, które uzupełniają się wzajemnie.
Kilka razy w roku dowiadujemy się o kolejnych niesamowitych „dietach cud”, jednak diety restrykcyjne, typowo odchudzające, powoli tracą na popularności. Coraz więcej osób świadomie zmienia nawyki żywieniowe. Nowym sposobem myślenia o odżywianiu jest dieta pegan.
Jeśli szukasz diety, która sprawi, że nie tylko schudniesz, ale przede wszystkim wpłynie na poprawę twojego zdrowia – ten trend jest ciekawym rozwiązaniem. Zakłada połączenie dwóch popularnych w minionych latach diet – paleo oraz wegańskiej, które uzupełniają się wzajemnie i tworzą przyjemną, smaczną dietę. Obie zalecają brak przetworzonej żywności, cukru i konserwantów. Dieta wegańska dodatkowo wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Na czym polega i jak wygląda?
- Dziś już wiemy, że jedzenie jest najbardziej skutecznym lekarstwem na świecie, które z jednej strony uzdrawia, a z drugiej - może być powodem wielu schorzeń. Jest czymś więcej niż tylko kaloriami, które zaspokajają głód, jest informacją, która kontroluje każdy aspekt naszej biologii i zdrowia - pisze na swoim blogu dr Mark Hyman, twórca diety pegan we wstępie, w którym wyjaśnia skąd wziął pomysł na taki trend żywieniowy.
Dr Hyman doszedł do wniosku, że obie diety: wegańska i paleo mają rację bytu nie tylko ze względu na to, że osoby, które na nie przechodzą - tracą zbędne kilogramy. Jako przykłady podaje, że z jednej strony Lebron James zaczął odnosić sukcesy po tym jak przeszedł na dietę paleo (bezglutenową i bez nabiału), a z drugiej, Rich Roll zakończył wygraną pięć maratonów Iron Mana będąc weganinem. Doktor więc pomyślał, dlaczego by nie połączyć tych zasad i stworzyć czegoś, co wykorzystuje najlepsze elementy jednej i drugiej diety.
– To ciekawa dieta, która wpasowuje się w obecne trendy – polega raczej na zmianie nawyków, a nie restrykcyjnym odstawieniu wszystkiego – mówi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji „Konkursu Żywieniowego” dla studentów.
Dieta paleo określana jest jako dieta przodków (dieta paleolityczna), ponieważ jej jadłospis opiera się na żywności, którą spożywali ludzie pierwotni. Zakłada spożywanie pokarmów wysokobiałkowych, takich jak choćby owoce morza, wątróbka wołowa, pozbawione skóry piersi kurczaka oraz chude kotlety cielęce i wołowe. Jednocześnie ogranicza się w niej spożycie nabiału, zbóż, produktów skrobiowych i cukru. Weganizm natomiast zakłada spożywanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego, czyli produktów na bazie zbóż, takich jak: pszenica, ryż, żyto, proso, owies oraz owoców i warzyw.
– Założenia obu tych diet uzupełniają się wzajemnie i tworzą ciekawy oraz zrównoważony jadłospis, wykorzystujący najlepsze elementy jednej i drugiej. Warto pamiętać, że dieta pegan jest bardziej oparta na daniach roślinnych, a mięso jest do nich dodatkiem – mówi Agnieszka Piskała.
Jakość produktów
Zarówno dieta paleo, jak i wegańska, zakładają spożywanie nieprzetworzonej i wysokojakościowej żywności – bez konserwantów, barwników oraz sztucznych substancji słodzących. Produkty powinny pochodzić od sprawdzonych dostawców, ale przede wszystkim muszą być świeże. Mięso powinno pochodzić od dostawców, którzy karmią zwierzęta warzywami. Przy wyborze ryb należy wybierać te, które zawierają jak najmniej toksyn. Są to m.in. sardynki, śledzie i sardele lub inne małe ryby. Unikać trzeba tych wysoko obciążonych rtęcią i innymi szkodliwymi dla zdrowia metalami ciężkimi.
Zmiana bez wyrzeczeń
Większość popularnych diet opiera się na restrykcyjnych zasadach żywieniowych, często nawet na kilkudniowych głodówkach. – Wiele osób rozpoczyna stosowanie diety z myślą o natychmiastowych rezultatach, „zrzuceniu 20 kg w miesiąc”, a nie widząc ich, szybko się zniechęca. W rezultacie wysiłki te prowadzą do zupełnie odwrotnych efektów – dodaje Piskała. - Dieta nie powinna być jednak jednorazowym „wybrykiem”, a raczej wpływać na kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych. Zwolennicy diety pegan podkreślają, że stosowanie jej reguł nie tylko wpływa na smukłą sylwetkę, lecz także poprawia zdrowie i wpływa korzystnie na samopoczucie.Jest dietą lekką, a jednocześnie sycącą i nie powoduje obciążenia żołądka.
Dla kogo?
To dieta, która sprzyja diabetykom (niska wartość glikemiczna, ograniczenie cukru), a także osobom chorującym na choroby serca czy mającym problemy z układem krążenia. Wydaje się być dobrym rozwiązaniem dla mięsożerców, którzy chcieliby się poczuć lżej i zdrowiej.
Jak wygląda przykładowe menu w diecie Pegan? - Na śniadanie zwykle zjada się białkowe smoothie z orzechów, ziaren, owoców jagodowych, masła kokosowego, masła migdałowego i niesłodzonego mleka migdałowego. Na lunch można zjeść dużą sałatkę z awokado, pestkami dyni, serwowaną z łososiem lub sardynkami. Na kolację zwykle można zrobić coś z ryby lub jagnięciny czy też organicznego kurczaka, podawanego z ciemnozielonymi liściastymi warzywami, dynią i pieczonymi grzybami - zdradza dr. Mark Hyman.
Na podstawie marieclaire.com, drhyman.com/(gabi)/WP Kobieta