Pamiętaj po zjedzeniu ogórków. Zbyt często popełniany błąd
Ogórki kiszone to nasza duma narodowa. Po ich wykorzystaniu zostaje woda, którą większość z nas wylewa. To błąd, bowiem bogaty w składniki odżywcze płyn można wykorzystać na kilka różnych sposobów.
16.06.2023 | aktual.: 17.06.2023 14:11
Woda po ogórkach kiszonych to bogactwo cennych witamin i minerałów. Podobnie jak ogórki, zawiera dużą ilość kwasu mlekowego, który jest naturalnym probiotykiem, a także witaminy z grupy B, odpowiadające za prawidłową pracę układu nerwowego. Większość z nas traktuje ją jak odpad. Niesłusznie.
Woda po ogórkach — właściwości
Kiszenie to proces, który jest znany od setek lat. To nic innego, jak fermentowanie produktów, zwykle owoców i warzyw. W trakcie kiszenia wydziela się kwas mlekowy, który jest naturalnym probiotykiem. Nie dość, że przedłuża on termin przydatności do spożycia, to także wzbogaca kiszonki o liczne właściwości prozdrowotne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zarówno ogórki kiszone, jak i woda po ogórkach kiszonych obfitują w składniki takie jak: kwas mlekowy, witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, K, magnez, cynk, potas czy wapń. Dlatego też nie powinno się jej wylewać. Wodę po ogórkach z powodzeniem można wypić, bowiem działa ona niczym probiotyk - zwłaszcza w trakcie antybiotykoterapii.
Poleca się ją szczególnie osobom ze skłonnością do wzdęć, a także osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy, ponieważ wspomaga prawidłową pracę układu trawiennego.
Nie wylewaj wody po ogórkach. Wykorzystaj ją w inny sposób
Woda po ogórkach jest kwaśna i zarazem słona. Wiele osób sięga po nią rano, tuż po mocno zakrapianej imprezie. Nic w tym dziwnego, ponieważ ten napój jest bogaty w składniki, które uzupełniają gospodarkę wodno-elektrolitową w organizmie. Poza piciem wody po ogórkach na tzw. kaca, z powodzeniem można wykorzystać ją do zakwaszania dań, np. zamiast octu.
Jeśli przygotowujesz zupę ogórkową, dodaj do niej także wody po ogórkach. Dzięki niej będzie miała intensywniejszy smak. Warto wykorzystać ją także jako bazę do dressingu do sałatek (winegret), a także do past kanapkowych. Weganie wykorzystują wodę po ogórkach kiszonych do przygotowania twarożku ze słonecznika czy nerkowców. Już dwie, trzy łyżki nadadzą charakterystycznego, kwaśnego posmaku.
Czytaj także: Zasiej ogórki tego dnia. Efekt przerośnie oczekiwania
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl