GotowaniePrzepisyPolędwiczki cielęce

Polędwiczki cielęce

Nawet osoby nie będące gorącymi wielbicielami mięsa, zastanawiając się nad jego najbardziej wykwintnym rodzajem, z dużą dozą prawdopodobieństwa wskażą cielęcinę. Nie jest to produkt, jaki na co dzień gości na naszych talerzach, co nie dyskwalifikuje go z tego, by od czasu na czasu znalazł się w naszym menu. Zaserwowanie polędwiczek cielęcych gościom spowoduje, że ty będziesz się doskonale czuła jako gospodyni, natomiast oni w roli wytwornych gości. Zanim zaczniesz poznawać kolejny sposób na odświeżenie przepisów na przyrządzanie kurczaka albo mięsa wieprzowego, warto sięgnąć po dość drogą, lecz niezwykle smaczną cielęcinę. Jeżeli masz dość kurczaka ze szpinakiem albo zrazów wieprzowych, zobacz, co możesz zrobić z polędwicą cielęcą. Zanim jednak poznasz przepis na jej przyrządzenie, przeczytaj, czym charakteryzuje się omawiane mięso oraz co jeszcze możesz z niego zrobić.

Polędwiczki cielęce
Karolina

28.11.2011 | aktual.: 28.11.2011 01:20

Nawet osoby nie będące gorącymi wielbicielami mięsa, zastanawiając się nad jego najbardziej wykwintnym rodzajem, z dużą dozą prawdopodobieństwa wskażą cielęcinę. Nie jest to produkt, jaki na co dzień gości na naszych talerzach, co nie dyskwalifikuje go z tego, by od czasu na czasu znalazł się w naszym menu. Zaserwowanie polędwiczek cielęcych gościom spowoduje, że ty będziesz się doskonale czuła jako gospodyni, natomiast oni w roli wytwornych gości. Zanim zaczniesz poznawać kolejny sposób na odświeżenie przepisów na przyrządzanie kurczaka albo mięsa wieprzowego, warto sięgnąć po dość drogą, lecz niezwykle smaczną cielęcinę. Jeżeli masz dość kurczaka ze szpinakiem albo zrazów wieprzowych, zobacz, co możesz zrobić z polędwicą cielęcą. Zanim jednak poznasz przepis na jej przyrządzenie, przeczytaj, czym charakteryzuje się omawiane mięso oraz co jeszcze możesz z niego zrobić.

Potrawy z cielęciny

Okazuje się, że przepisy z cielęciny zajmują dość znaczące miejsce w tradycji kuchni włoskiej i kuchni francuskiej. Omawiany gatunek mięsa służy przede wszystkim do przyrządzania kotletów, eskalopek, a także pieczeni. Dużym powodzeniem cieszą się także cielęce podroby, jak również kości wykorzystywane do gotowania bulionu, będącego podstawą wielu zup i sosów. Przygodę z cielęciną warto rozpocząć od wypróbowania przepisu na polędwiczki. Można przyrządzać je w różny sposób. Dość wspomnieć takie dania, jak polędwiczki w sosie kurkowym, polędwiczki z żurawiną czy w końcu polędwiczki faszerowane.

Przepis na polędwiczki

  • 1 kg polędwicy cielęcej,
  • 3 gałązek świeżego rozmarynu,
  • pieprzu,
  • soli,
  • 1 szalotki,
  • 1 ząbka czosnku,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • 400 ml bulionu drobiowego,
  • 2 łyżek masła.

Na patelnię, gdzie wcześniej podsmażane było mięso, trzeba dodać pokrojoną szalotkę, a także posiekany czosnek. Powinny one smażyć się przez około 3 minuty bez przykrycia i 5 minut pod przykryciem. Następnie trzeba je dodać do mięsa.

Polędwiczki należy piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 10 minut. Po upływie tego czasu mięso należy wyjąć do przestudzenia.

Na patelnię, z której dotychczas korzystaliśmy, należy wlać bulion wraz z winem i masłem, następnie powstały sos zredukować, by zyskał większą gęstość. Przed podaniem polędwiczki należy pokroić i polać sosem.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta