GotowaniePrzepisyPrzepis na herbatniki

Przepis na herbatniki

Każdy dietetyk wciąż powtarza, że najczęściej popełnianym błędem w naszym żywieniu jest ciągłe podjadanie. I trudno się temu dziwić, bo to właśnie odruchowe sięganie po jedzenie, o którego zawartości kalorycznej gdzieś po drodze zapominamy, niekorzystnie wpływa na nasz wygląd. Z drugiej strony każdy dietetyk powie, że to, ile i jakiej jakości jemy, powinno podlegać ciągłej kontroli nie tylko w przysłowiowy już poniedziałek. Nie ma zatem żadnych przeciwwskazań, aby jabłko jedzone na drugie śniadanie zamienić czasami na pyszne i chrupkie herbatniki. Trudno bowiem cały czas być na diecie i odmawiać sobie nawet najmniejszych przyjemności. Sięgnięcie po herbatniki jest również świetnym sposobem na zaspokojenie głodu, gdy nie mamy czasu na przygotowanie innego lekkiego posiłku, a zaparzona filiżanka herbaty lub kawy wypita z bliską osobą może sprawić, że smak lekkich ciasteczek będziemy pamiętać jeszcze przez długi czas. Nie trać czasu i zobacz, jak zrobić sobie i twoim bliskim przyjemność, piekąc domowe herbatniki.

Przepis na herbatniki
Karolina

16.11.2011 | aktual.: 16.11.2011 01:20

Jak zrobić herbatniki?

  • 2 szklanek mąki,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżek masła,
  • ¾ szklanki mleka,
  • szczypty soli,
  • ½ szklanki cukru.

Ciasto powinno być dość cienko rozwałkowane na blacie pokrytym mąką. Następnie za pomocą noża należy wykroić prostokąty. Herbatniki trzeba włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220°C na około 10-12 minut. Następnie po ostygnięciu można ozdobić je w dowolny sposób. Będą one przez dłuższy czas świeże, kiedy przechowamy je w zamkniętym, szklanym słoiku.

Powodzenia!

Źródło artykułu:WP Kobieta