GotowaniePrzepisyPrzepis na śledzie pod pierzynką

Przepis na śledzie pod pierzynką

Zazwyczaj jadamy śledzie z cebulką lub w śmietanie. Dziś przepis na śledzie pod pierzynką - przekonaj się, że ten sposób podania śledzi jest równie smaczny. Jedz śledzie jak najczęściej. Poprawiają pamięć i działają przeciwmiażdżycowo. Posypane porem wzbogacą organizm o witaminę A, C, E i B6, a także potas, wapń fosfor i kwas foliowy. Co więcej, por doskonale wpływa na układ odpornościowy i oddechowy oraz ma właściwości bakteriobójcze. Nie zastanawiaj się dłużej i zacznij przyrządzać pyszną sałatkę śledziową!

Przepis na śledzie pod pierzynką
Alicja

05.04.2011 | aktual.: 06.04.2011 01:10

Śledź pod pierzynką - przepis

  • trzy płaty śledziowe,
  • dwie szklanki mleka,
  • pora,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • jogurt naturalny i majonez,
  • sól i pieprz,
  • sok z cytryny.
  1. Włóż śledzie do miski i zalej mlekiem. Wstaw je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej pozostaw w mlecznej kąpieli na noc. Dzięki temu będą miały aksamitny i łagodny smak.
  1. Wyjmij śledzie z zalewy i opłucz wodą. Pokrój w kwadraciki i ułóż na dnie salaterki.
  1. Przyrządź sos majonezowy: wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym w stosunku 1:1. Przypraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj i polej sosem śledzie.
  1. Posiekaj jajka w drobną kostkę i posyp równomiernie śledzia.
  1. Na sam koniec por. Posiekaj go drobniutko w kostkę i ułóż na jajku. Wstaw sałatkę na godzinę do lodówki. Ciesz się smakiem wiosennej sałatki, pełnej witamin i minerałów. Smacznego!