Ile rzeczywiście go potrzeba?
Jak każdy dietetyczny produkt, jego nadmiar może zaszkodzić. Według zaleceń British Nutrition Foundation dorośli powinni jeść co najmniej 18 g błonnika dziennie, ale nie więcej niż 35 g, by nie zaburzyć wchłaniania niezbędnych witamin.
Specjaliści z amerykańskiego Dietetic Association uważają z kolei, że przy diecie 2000 kcal należy spożywać go nieco więcej, bo 25 g. Najlepiej jednak pójść za radą Światowej Organizacji Zdrowia, która uważa, że w codziennej diecie potrzebujemy 20-40 g błonnika. Jak podaje serwis ABC Zdrowie, obecnie w Polsce spożycie to kształtuje się w okolicach 15 g dziennie. Większa ilość błonnika spożywana jest w krajach słabiej rozwiniętych, bo i mniej przetworzonej żywności trafia na talerze. Właśnie w tych krajach zauważono mniejszą liczbę zachorowań na nowotwory jelita grubego i odbytu.
Skoro wiadomo już, ile powinniśmy go jeść, to warto sprawdzić, gdzie go szukać. Jakie produkty szczególnie włączyć do diety, by zgubić zbędne kilogramy na lato?