Ser ricotta - przepisy
Pyszny, lekko słonawy ser twarogowy z mleka koziego lub owczego to jeden z tych kulinarnych dodatków, które mają moc wysubtelniania smaku każdej potrawy. Biały, o gładkiej skórce i miękkiej konsystencji, z łatwością pozwala na wykreowanie nie tylko dań obiadowych ale także ciast. Jakie potrawy możemy przyrządzić, wykorzystując ser ricotta?
16.03.2011 | aktual.: 17.03.2011 00:30
Zapiekanka z serem – mięso mielone smażymy na patelni, aż stanie się lekko białe. Następnie dorzucamy do niego pomidory, bakłażany, ser ricotta oraz parmezan, doprawiamy solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek. Powstałą mieszanką łączymy z makaronem typu rurki, przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku, aż składniki rozpuszczą się. Inna propozycja to ziemniaki zapiekane z boczkiem, ricottą oraz marchewką. Dla wydobycia smaku potrawy warto dodać także bazylię.
Sałatka z ricottą – możemy ją przygotować tak, jak tradycyjną sałatkę grecką. W tym celu kroimy pomidory i ogórki w kostkę, dodajemy ser ricotta, polewamy oliwą z oliwek i dodajemy kilka listków bazylii. Innym rozwiązaniem jest przyrządzanie sałatki owocowej z dodatkiem tego sera - pomarańcz, grejpfrut i ananas mieszamy z ricottą, dodajemy do całości rodzynki i orzechy włoskie.
Farsz do pierogów – ricottę możemy wykorzystać np. do przygotowania pierożków ravioli czy jako nadzienie do naleśników. Dobrym pomysłem jest połączenie ricotty z duszonym na patelni na maśle szpinakiem czy przyrządzanie słodkiego farszu łącząc ten ser z cynamonem, cukrem i śmietanką.
Smacznego!