Słyszeliście o topinamburze? To przyjaciel kobiet
Jadalna bulwa topinambura to wspaniałe uzupełnienie diety, wspomaga odporność, jest niezastąpiona dla wszystkich dbających o urodę. Zawiera ogromne ilości koloidalnej krzemionki, pielęgnując i odbudowując jędrność skóry, nadając blask i moc włosom oraz paznokciom. Z wyglądu przypomina kłącze imbiru.
21.01.2014 | aktual.: 22.01.2014 10:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jadalna bulwa topinambura to wspaniałe uzupełnienie diety, wspomaga odporność, jest niezastąpiona dla wszystkich dbających o urodę. Zawiera ogromne ilości koloidalnej krzemionki, pielęgnując i odbudowując jędrność skóry, nadając blask i moc włosom oraz paznokciom. Z wyglądu przypomina kłącze imbiru.
Topinambur, zwany także słonecznikiem bulwiastym, pochodzi z Ameryki Północnej. Jadalną częścią są bulwy, podobne wyglądem do ziemniaków. Jego nazwa pochodzi od plemienia Indian Tupinamba. Uprawiany jest w Polsce już od 1730 roku, a najbardziej popularny był przed wojną na Śląsku. Tu znany jest jako: bulwa, bulba, gdula, świński chleb albo świński orzech. Francuzi nazywają go ziemną gruszką, a Anglicy jerozolimskim karczochem, ze względu na jego smak.
Wzmacnia odporność
Topinambur zawiera inulinę – jeden z najcenniejszych prebiotyków odżywiających florę bakteryjną jelit, przyczyniając się tym samym do budowania naszej odporności. Inulina zalecana jest w diecie diabetyków. Posiada bardzo niski indeks glikemiczny.
Topinambur poprawia przemianę materii i utrzymuje właściwą mikroflorę jelit. Jest polecany jako element diety w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinambura są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu. Posiada dwa razy więcej witaminy C i B1 niż w ziemniak. Są bogate w potas, wymiernie wpływając na wyrównanie gospodarki elektrolitowej, obniżając ciśnienie oraz wspierając pamięć i koncentrację.
Bogate źródło krzemionki
Zawiera ogromne ilości koloidalnej krzemionki, co czyni z topinambura przyjaciela kobiet, pielęgnując i odbudowując jędrność skóry, nadając blask i moc włosom oraz paznokciom. Krzem został nazwany pierwiastkiem młodości. Według wielu lekarzy dermatologów, w celu zapobiegania przedwczesnemu starzeniu się skóry, można zażywać preparaty i wody krzemionkowe.
Topinambur wspomaga leczenie chorób płuc, koi napady suchego i męczącego kaszlu.
Raj dla smakosza
Odporny nawet na 30 stopniowy mróz, topinambur dostępny jest przez całą zimę. Bulwy nadają się do pieczenia, gotowania i smażenia, a ich smak po ugotowaniu porównywalny jest do słodkawych ziemniaków.
Jedzone są zwykle po przegotowaniu, gotowaniu na parze lub upieczeniu. Ze względu na to, że najwięcej witamin znajduje się tuż przy powierzchni bulw, nie zaleca się ich obierania. Wymagają dokładnego umycia. Zaleca się dodanie octu do wody, w której gotowane są topinambury.
W aptekach można spotkać suplementy diety na bazie topinamburu, które mają dobroczynne działanie dla organizmu. Zalecane są w profilaktyce cukrzycy, chorób serca i naczyń, nowotworów i chorób nerek. Wzmacniają także układ odpornościowy i pomagają w stanach przewlekłego zmęczenia.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl