Smak wielkanocnego śniadania
Gdy w czasie wielkanocnego poranka będziesz zasiadać do wspólnego śniadania z bliskimi przy świątecznym stole, wszystko powinno być na swoim miejscu.
Idealne śniadanie w niedzielę wielkanocną jest nie lada wyzwaniem, nie tylko z uwagi na swoją oprawę, ale na wczesną porę dnia.
10.04.2009 | aktual.: 10.04.2009 14:30
Gdy w czasie wielkanocnego poranka będziesz zasiadać do wspólnego śniadania z bliskimi przy świątecznym stole, wszystko powinno być na swoim miejscu. Idealne śniadanie w niedzielę wielkanocną jest nie lada wyzwaniem, nie tylko z uwagi na swoją oprawę, ale na wczesną porę dnia.
Już na myśl o samych przygotowaniach masz małą tremę. Jednak zupełnie niepotrzebnie, bo wielkanocny poranek ma Ci dostarczać samych pozytywnych emocji, a nie dodatkowych stresów. Jak dobrze się zorganizować, cieszyć się smacznymi chwilami w gronie najbliższych i przy tym o niczym nie zapomnieć? Zerknij poniżej, mamy dla Ciebie kilka praktycznych wskazówek.
Działaj według planu
Choć wielkanocne śniadanie odbywa się w niedzielę, Ty już wcześniej musisz przygotować się do tej chwili. Zostawiając wszystkie prace na niedzielny poranek możesz narazić siebie i swoich bliskich na wielkanocny, co najwyżej podwieczorek. Zwyczajnie, wykonanie niektórych potraw może zająć Ci sporo czasu. Dlatego dokładnie zaplanuj sobie menu, które chcesz zobaczyć na wielkanocnym stole. Już parę dni wcześniej zadbaj o zakup wszystkich składników. Samo gotowanie lub pieczenie zaplanuj sobie na sobotę, kiedy bez pośpiechu możesz przyrządzić część potraw. Dekorowanie stołu to najdrobniejszy element prac, więc ten spokojnie możesz pozostawić już na niedzielny ranek. Wtedy ułożenie zastawy, dekoracji oraz rozłożenie smakołyków wielkanocnych nie pochłonie Ci wiele czasu. Nie myśl przypadkiem, aby w niedzielę rano nastawiać budzik. Broń Boże nie zrywaj się i nie ściągaj z łóżka domowników. Niech ten dzień będzie przebiegał w miłej, powolnej atmosferze. Jeśli śniadanie zjesz z rodziną nawet o godz. 11. Pamiętaj, to
wielkanocne śniadanie, więc to Ty ustalasz, kiedy ono będzie się odbywało, a nie wymóg wyjścia do pracy, jak w czasie dnia powszedniego.
Angażuj bliskich
Aby nie stresować się mimo wszystko płynącym czasem i nadmiarem obowiązków, ustal z bliskimi już wcześniej, komu zostaną powierzone konkretne obowiązki. Nie zostawiaj wszystkiego tylko na swojej głowie. Wtedy tylko Ty będziesz działać przez ten krótki świąteczny czas, jak pracowita mrówka, a pozostali będą świętować. A przecież ma to być czas odpoczynku i radości dla wszystkich członków rodziny. Pomyśl o tym. Szyneczki i kiełbasy
Z uwagi na ścisły post w czasie Wielkiego Piątku i zalecaną wstrzemięźliwość w czasie Wielkiej Soboty od konsumowania dań mięsnych, niedzielny poranek i pałaszowanie śniadania w rodzinnym gronie kojarzy się wyjątkowo smakowicie. Pachnące szyneczki, aromatyczne kiełbasy nie pozwalają pozostać obojętnym na swój wyjątkowy smak. A jeżeli do takiego towarzystwa dołączają wyśmienite pasztety, no cóż, palce lizać, wcale nie będzie w tym wypadku określeniem przesadzonym.
Prosty pasztet z różnych rodzajów mięs:
Przygotuj po 50 dag mięsa wieprzowego, cielęcego i boczku (bez kości) oraz 20 dag wątróbki drobiowej, 4 jaja, 2 średnie cebule, 3 bułki kajzerki, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, do przyprawienia sól, pieprz i odrobina tłuszczu na wysmarowanie formy do pieczenia.
Cielęcinę, wieprzowinę i boczek pokrój w drobną kostkę i smaż pod przykryciem na patelni razem z pokrojonymi cebulami. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sparzoną wątróbkę i pokruszone bułki i duś jeszcze chwilę. Odstaw, a po ostudzeniu zmiel przy użyciu maszynki do mielenia, dopraw przyprawami i zmieszaj dokładnie z jajkami. Masę wyłóż na formę wysmarowaną tłuszczem i piecz w piekarniku nagrzanym na 180 ˚ C ok. 1 godzinę.
Buraczki ćwikłowe i chrzan
Ćwikła i chrzan to niezastąpione dodatki do mięsnych i jajecznych potraw. Nawet zwyczajna kanapka z tłustym boczkiem lub pachnącą szynką, czy jajko ugotowane na twardo nabierze niecodziennego smaku, jeśli będzie podana z dodatkiem chrzanu lub tartych buraczków. Tarta ćwikła najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego soku z cytryny i odrobiną soli, choć znajdą się fanatycy łączenia jej z odrobiną utartego chrzanu. A jeśli o chrzanie już mowa, z uwagi na swój palący, ostry smak nie zawsze jest dobrze tolerowany, stąd jego przygotowywanie z różnymi dodatkami, nim sam, jako dodatek wyląduje na wielkanocnym stole.
Mały słoiczek chrzanu, 2 żółtka, 2 łyżki gęstej śmietany 30%, odrobina masła, soli i pieprzu. Do utartych żółtek dodaj chrzan i śmietanę, wymieszaj, przypraw, dodaj masło, wymieszaj i lekko podgrzej.
Jajeczne odsłony
Jajo to nie tylko symbol Świąt Wielkanocnych, ale ich smaczny element. Nie można sobie wyobrazić śniadania wielkanocnego bez jajek. I choć, na co dzień zaleca się ograniczanie ich spożycia do kilku w przeciągu tygodnia, w okresie Wielkanocy mało, kto przejmuje się takim zaleceniem. Bo jak tu nie rozsmakować się w głównym świątecznym przysmaku? A jaja można podawać w wielu odsłonach. Można zrobić z nich klasyczne, urokliwe połówki polane sosem tatarskim, można ich wnętrze wypełnić różnorakim nadzieniem, a to z dodatkiem szynki, tuńczyka, grzybów, warzyw lub na bazie jajek można przygotować sałatkę na przykład z takimi składnikami, jak śledź, por, zielony groszek i oczywiście jajami w roli głównej. A nieocenione pasty jajeczne?
Pasta jajeczna z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki
Kilka jajek ugotowanych na twardo obierz ze skorupki i bardzo drobno pokrój. Dodaj do nich pęczek posiekanego szczypiorku, kilka pokrojonych drobniutko rzodkiewek, jedną łyżkę masła, 3 łyżki gęstej śmietany 30% oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj formuj dowolnie na półmisku.
Magiczne dekoracje
Kolorowe pisanki, świeże żonkile, figurki króliczków, kurczątek, baranków, bazie to elementy dekoracyjne, których nie powinno zabraknąć w czasie przygotowywania stołu do wielkanocnego śniadania. Do tego fantazyjne gotowe ozdoby, które za przysłowiowe parę złotych można nabyć w wielu sklepach oraz eleganckie serwety nawiązujące kolorystyką do pory wiosennej (żółcie, zielenie, odcienie pomarańczy) dopełnią wielkanocnego designu. Nie zapomnij o tym, że dla zaznaczenia świątecznej atmosfery i ważności, ceremoniału wielkanocnego śniadania, warto w tym dniu korzystać z odświętnej zastawy.
Atmosfera na wagę złota
Przy całym zamieszaniu związanym z przygotowaniem, konsumpcją, a potem odpoczynkiem po wielkanocnym śniadaniu nie zapominaj o jednym. Nawet bardzo świąteczna oprawa i bogactwo różnorodnych potraw wielkanocnych nie zagwarantuje Tobie i Twoim bliskim wspaniałej, podniosłej, a jednocześnie ciepłej i dającej poczucie bezpieczeństwa atmosfery. Pamiętaj o tym, tylko wtedy wielkanocne śniadanie będzie bardzo przyjemne, a smakowane rarytasy zadowolą każde podniebienie.