Spaghetti z mascarpone
Kuchnia włoska posiada bardzo bogatą i atrakcyjną zwłaszcza dla obcokrajowców tradycję kulinarną. Stwierdzenie to wydaje się jeszcze bardziej prawdziwe, kiedy uświadomimy sobie, że wiele potraw albo też produktów, których tradycja powstawania wiąże się ze słoneczną Italią, znajdziemy z łatwością we własnej lodówce. Nie ma zatem nic dziwnego w tym, że będąc w jakimkolwiek zakątku świata, z łatwością napotkamy jeżeli nie włoskie restauracje, to przynajmniej pizzę albo spaghetti bolognese. Jednak pomimo swojej popularności kuchnia włoska nieraz potrafi nas miło zaskoczyć i zaprezentować ciekawe pomysły na posiłki. Jeżeli czujesz pewien niedosyt związany z tradycją kulinarną Włoch bądź też masz dość pizzy i szukasz dania równie dobrego, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego nie tylko czegoś więcej na temat sera mascarpone, lecz również poznasz przepis na wyśmienite danie przyrządzane z jego udziałem.
20.03.2012 | aktual.: 24.10.2018 17:54
Kuchnia włoska posiada bardzo bogatą i atrakcyjną zwłaszcza dla obcokrajowców tradycję kulinarną. Stwierdzenie to wydaje się jeszcze bardziej prawdziwe, kiedy uświadomimy sobie, że wiele potraw albo też produktów, których tradycja powstawania wiąże się ze słoneczną Italią, znajdziemy z łatwością we własnej lodówce. Nie ma zatem nic dziwnego w tym, że będąc w jakimkolwiek zakątku świata, z łatwością napotkamy jeżeli nie włoskie restauracje, to przynajmniej pizzę albo spaghetti bolognese. Jednak pomimo swojej popularności kuchnia włoska nieraz potrafi nas miło zaskoczyć i zaprezentować ciekawe pomysły na posiłki. Jeżeli czujesz pewien niedosyt związany z tradycją kulinarną Włoch bądź też masz dość pizzy i szukasz dania równie dobrego, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego nie tylko czegoś więcej na temat sera mascarpone, lecz również poznasz przepis na wyśmienite danie przyrządzane z jego udziałem.
Makaron z serem mascarpone
- makaronu spaghetti,
- 6-8 suszonych pomidorów,
- 200 g sera mascarpone,
- cytryny,
- bazylii,
- oregano.
Makaron należy ugotować zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Następnie pozostawiamy go do odsączenia.
Pomidory wyjmujemy z zalewy i odsączamy. Następnie na patelni rozpuszczamy serek i dodajemy do niego wcześniej przygotowane pomidory, a także wyciskamy sok z jednej cytryny. Całość doprawiamy suszoną bazylią bądź oregano.
Na talerzach układamy porcje makaronu i polewamy je przygotowanym sosem. Możemy także położyć na niego odrobinę startego sera żółtego.
Smacznego!