Surówka do ryby
Przygotowanie obiadu często spędza nam sen z powiek. Pół biedy, jeżeli musimy przyrządzić coś wyłącznie dla siebie, jednak i tutaj trudno sprostać brakowi wystarczającej ilości czasu, jak też konieczności prowadzania zróżnicowanej i zbilansowanej zarazem diety. Jeszcze więcej problemów napotykamy, gdy musimy zaspokoić nieraz bardzo odmienne gusta kulinarne wszystkich członków rodziny. W takiej sytuacji niezwykle trudno jest znaleźć propozycję, która odpowiadałaby wszystkim. Codzienne smażenie uwielbianych przez większość kotletów schabowych może się z czasem znudzić, a na horyzoncie często nie widzimy żadnej rozsądnej alternatywy. Jednakże wystarczy trochę głębiej się zastanowić i sięgnąć po produkty szczególnie zalecane przez dietetyków, o których z niewiadomych przyczyn zapominamy. Mowa tu przede wszystkim o wyśmienitych rybach, które możemy wykorzystać nie tylko w formie przystawki czy jako dodatku do śniadania, ale także jako główny składnik obiadu. W jaki sposób tego dokonać? Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak przygotować rybę na obiad. Poznasz także sprawdzone przepisy na surówki świetnie komponujące się z tym daniem.
24.07.2012 | aktual.: 13.09.2018 12:22
Ryba na obiad
Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego tak rzadko jemy ryby? Jednym z powodów jest oczywiście cena tych produktów spożywczych, nieraz przewyższająca cenę mięsa wieprzowego albo kurczaka. Z drugiej strony, jedzenie ryb kojarzy się nam z koniecznością ich skrobania i obierania z ości. Jednakże możemy temu w bardzo prosty sposób zaradzić, decydując się na zakupienie filetów, jednak unikając uwielbianych przez dzieci i chłonących tłuszcz paluszków rybnych. [block position="indent"]28[/block] Często też nie wiemy, w jaki sposób przygotować rybę na obiad. W najbardziej klasycznym wydaniu wystarczy obtoczyć ją w mące i usmażyć na oleju, jednak istnieje wiele pomysłów na urozmaicenie takiej propozycji podania. Bardzo dobrze smakuje chociażby ryba w sosie śmietankowym[/url] albo sosie pomidorowym. Wdzięczną propozycją jest także przygotowanie ryby pieczonej z koprem, czosnkiem i masłem. Dużym powodzeniem cieszą się również kotlety rybne czy wyśmienita zupa rybna. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest jednak nieumiejętne dobieranie dodatków do ryby. Jednym z pomysłów na to, jak wzbogacić smak omawianego produktu jest przygotowanie warzywnych surówek do ryby. Zobacz, jaka surówka do ryby jest najlepsza.
Surówki do ryb
Chyba najbardziej klasyczną surówką do smażonej ryby jest ta przyrządzona z kiszonej kapusty. Jej przygotowanie jest banalnie proste. [block position="indent"]29[/block] Wystarczy pokroić kapustę, dodać do niej odrobinę startego jabłka, cebulę, sól, cukier, pieprz, a także olej. Wszystkie składniki po wymieszaniu będą tworzyły słodko-kwaśną całość, podkreślającą walory smakowe ryby.
Surówka do dania z ryby może być także przygotowana z marchewki. Wystarczy zetrzeć na tarce marchewkę, odrobinę jabłka, a całość skropić sokiem z cytryny i doprawić solą oraz cukrem.
Inną propozycją wykorzystywaną zwłaszcza latem jest przygotowanie surówki z młodej kapusty. Kapustę wystarczy odrobinę poszatkować, dodać startą marchewkę, skropić sokiem z cytryny i całość zwieńczyć majonezem bądź śmietaną.
W podobny sposób przygotowuje się także surówkę z selera. W celu jej wykonania powinnaś zetrzeć na tarce sporą ilość selera, odrobinę jabłka i dodać kilka łyżek śmietany. Oprócz tego, do surówki dodaje się sok z cytryny i cukier.