FitnessSyrop z agawy - zdrowy czy nie? Właściwości, zastosowanie, kalorie

Syrop z agawy - zdrowy czy nie? Właściwości, zastosowanie, kalorie

Syrop z agawy jest alternatywą dla słodkiego, ale niezdrowego białego cukru. Walka o idealną figurę wymaga wielu wyrzeczeń, dlatego coraz częściej szukamy przyjemności w przystępnej, nietuczącej wersji. Jakie właściwości ma sok z agawy i czy warto go używać? Jak syrop z agawy wpływa na odchudzanie?

Syrop z agawy - zdrowy czy nie? Właściwości, zastosowanie, kalorie
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

17.10.2018 | aktual.: 19.11.2018 12:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czym jest syrop z agawy?

Syrop z agawy to płynny środek słodzący, który produkowany jest w Meksyku z niektórych odmian agawy. Jego popularność wynika z przyjemnego, bardzo słodkiego smaku, który jest trzykrotnie silniejszy niż w przypadku białego cukru. Jednocześnie syrop z agawy posiada do pięciu razy niższy indeks glikemiczny, przez co stosowany jest niejednokrotnie jako słodka alternatywa dla osób dbających o linię. Jego barwa zależy w dużej mierze od stopnia przeprowadzenia procesu jego wytworzenia.

Syrop z agawy produkowany jest z rdzenia oraz liści agawy, z których wyciska się sok. Następnie jest on filtrowany i podgrzewany, co pozwala na przeprowadzenie hydrolizy cukrów złożonych, tworząc tym samym cukier prosty: fruktozę. Uzyskany sok koncentruje się do formy płynu, który ma konsystencję odrobinę mniej gęstą niż miód. Syrop z agawy uzyskiwany jest też na zimno za pomocą specjalnego enzymu z kropidlaka czarnego, jednak jest to metoda mniej popularna.

Właściwości syropu z agawy

O syropie z agawy mówi się dużo w kontekście jego właściwości słodzących, które doceniane są w szczególności przez osoby dbające o linię i chore na cukrzycę. Skład syropu z agawy to w większości fruktoza, czyli cukier prosty naturalnie obecny między innymi w owocach, oraz glukoza. W związku z tym jest on bardzo słodki, nawet do trzech razy słodszy niż miód, dlatego można go używać mniej w celu uzyskania podobnego efektu jak przy użyciu białego cukru.

Ile kalorii ma syrop z agawy? Szacuje się, że syrop z agawy ma około 310 kcal w 100 g produktu, czyli o 25 proc. mniej w stosunku do cukru z buraków. Dużym plusem jest też to, że ma on niski indeks glikemiczny, który wynosi, w zależności od ilości fruktozy, od 15 do 30 IG. W związku z tym jest on zalecany dla osób chorych na cukrzycę, bowiem fruktoza jako cukier prosty nie jest bezpośrednio wchłaniana do krwi, a więc nie powoduje nagłego skoku insuliny w organizmie. Jest jednak jeden warunek - przy stosowaniu syropu z agawy koniecznie trzeba zachować ostrożność i umiar.

Syrop z agawy a odchudzanie

Czy syrop z agawy jest skutecznym sposobem na odchudzanie? Zdania na ten temat są mocno podzielone. Wiadomym jest, że lepiej stosować syrop z agawy niż tradycyjny biały cukier, jednak nie jest on produktem niskokalorycznym, ani tym bardziej nie odchudza. Co więcej, składa się on w większości z fruktozy, która w nadmiarze może negatywnie wpływać na nasz organizm i powodować osadzanie się tkanki tłuszczowej na brzuchu i organach wewnętrznych położonych w jamie brzusznej.

Oprócz tego fruktoza sprzyja produkcji trójglicerydów, które mogą prowadzić do miażdżycy, a więc stosowanie syropu z agawy w nadmiarze może być niebezpieczne dla zdrowia. Najważniejszy w tym przypadku jest oczywiście zdrowy rozsądek – syrop z agawy na odchudzanie nie jest szkodliwy jako alternatywa dla cukru i może nieznacznie pomagać w procesie utraty wagi, jednak stosowanie go w nadmiarze może przynieść nam więcej złego niż dobrego.

Źródło artykułu:WP Kobieta
poradnik fitnesscukierzamienniki cukru
Komentarze (0)