Szarlotka z lodami
Chyba niewiele jest osób, które unoszący się z piekarnika zapach szarlotki nie powoduje efektu „cieknącej ślinki”. Ten rodzaj ciasta ze względu na prostotę wykonania był ulubionym specjałem wielu z naszych babć, więc chętnie sięgamy po sprawdzone receptury jego przyrządzanie. Ponadto smakowity zapach szarlotki niejednemu przywodzi na myśl czasy beztroskiego dzieciństwa. Jak ją zrobić?
01.03.2011 | aktual.: 02.03.2011 00:20
Chyba niewiele jest osób, które unoszący się z piekarnika zapachszarlotki nie powoduje efektu „cieknącej ślinki”. Ten rodzaj ciasta ze względu na prostotę wykonania był ulubionym specjałem wielu z naszych babć, więc chętnie sięgamy po sprawdzone receptury jego przyrządzanie. Ponadto smakowity zapach szarlotki niejednemu przywodzi na myśl czasy beztroskiego dzieciństwa. Jak ją zrobić?
Przygotuj:
- []2 szklanki mąki[]1,5 szklanki cukru[]0,5 opakowania proszku do pieczenia[]małe opakowanie cukru waniliowego[]5 jaj[]1/3 szklanki oliwy z oliwek rozpuszczonej w gorącej wodzie[]lody waniliowe[]rodzynki, bakalie lub migdały słoik prażonych jabłek (mogą być z cynamonem)
Zasada wykonania jest dziecinnie prosta :[olist][]Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera.[]Powstała masę przelewamy do żaroodpornego naczynia[]Na wierzch kładziemy jabłka[]Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni, około 50 minut.[]Podajemy z gałka lodów waniliowych[]Całość posypujemy orzechami, migdałami lub bakaliami[/olist]
Palce lizać!