W czym jest gluten? Poznaj listę produktów z glutenem
Gluten to substancja, o której krąży nieskończona liczba mitów. Unikanie glutenu w ostatnich latach stało się na tyle popularne, że powszechnie uważa się, że gluten szkodzi. Czy jest to prawda? Jakie produkty zawierają gluten? I czy warto wykluczyć gluten ze swojej diety?
06.11.2018 14:44
Co to jest gluten?
Gluten to mieszanina białek roślinnych znajdujących się w bielmie niektórych zbóż, w tym pszenicy, jęczmienia, żyta czy owsu. Właściwości glutenu są doceniane przede wszystkim w piekarnictwie. Po połączeniu glutenu z wodą, przybiera on postać sprężystej i ciągnącej się masy, która wpływa na spulchnienie i miękkość pieczywa.
Kilka dekad temu gluten był jedynie składnikiem produktów zbożowych i pieczywa. Współcześnie dieta przeciętnego Europejczyka zawiera o wiele więcej glutenu niż przed laty. Dzieje się tak dlatego, iż gluten dodawany jest obecnie nie tylko do wyrobu produktów zbożowych i piekarniczych, ale również wędlin, przypraw czy produktów wysoko przetworzonych. Ponadto zboża, które są modyfikowane genetycznie, zawierają znacznie więcej glutenu niż zboża naturalne.
Czy gluten jest szkodliwy?
Eliminowanie glutenu z diety stało się niejako modą XXI wieku. Gluten oskarża się o wiele problemów zdrowotnych, otyłość czy złe samopoczucie. I rzeczywiście, gluten szkodzi, ale tylko osobom, które nie tolerują tej substancji. Gluten szkodzi osobom z zaburzeniami autoimmunologicznymi, takimi jak celiakia, w której występuje zanik kosmków jelitowych.
Spożycie produktów z glutenem może zaszkodzić również osobom z nadwrażliwością czy alergią na gluten. Dieta bezglutenowa zatem jest konieczna, jeśli występują powody medyczne.
Usuwanie z diety glutenu bez wskazań medycznych jest dopuszczalne, ale wymaga sporej wiedzy z zakresu dietetyki. Badania opublikowane w 2017 roku wykazały, że osoby, które wykluczyły ze swojej diety gluten, były bardziej narażone na choroby sercowo-naczyniowe. Wynika to z faktu, iż produkty pełnoziarniste zawierają dużo witamin, minerałów, a przede wszystkim błonnik pokarmowy, który reguluje stężenie cholesterolu we krwi.
Produkty zbożowe z glutenem
W czym jest gluten? Najwięcej glutenu zawierają produkty zbożowe. Znajduje się w pszenicy, jęczmieniu, życie, owsie i mąkach wykonanej z tych zbóż. Makarony, pieczywo, naleśniki, pyzy i wszystkie inne mączne dania, jeśli przyrządzone zostały z powyższych mąk, są produktami glutenowymi. Dlatego też gluten znajduje się w pizzy, hamburgerach, drożdżówkach, ciastkach, herbatnikach, waflach, biszkoptach, pierniczkach, sucharkach czy paluszkach.
Produkty pozornie bezglutenowe również mogą zawierać gluten. Można wśród nich wymienić płatki śniadaniowe kukurydziane, które mogą zawierać słód jęczmienny. Ponadto różne odmiany mąk, w tym mąka kukurydziana, ryżowa czy gryczana, mogą być zanieczyszczone glutenem.
Inne produkty z glutenem
Gluten dodawany jest obecnie do wielu produktów, dlatego trudno stworzyć dokładną listę produktów z glutenem. Co zawiera gluten? Może on być dodawany do wędlin, konserw rybnych i mięsnych, pasztetów czy parówek. Panierki do mięs i ryb oraz wszelkie panierowane produkty również zawierają gluten. Gluten znajduje się również w napojach mlecznych z dodatkiem słodu jęczmiennego czy z ziarnami zbóż.
Gluten może być dodawany do jogurtów owocowych, smakowych maślanek, topionych serków czy serów pleśniowych. Gluten jest również składnikiem kawy zbożowej, kakao owsianego, napojów słodzonych słodem jęczmiennym, w tym piwa.