GotowaniePrzepisyWariacje na temat tortu naleśnikowego

Wariacje na temat tortu naleśnikowego

Wariacje na temat tortu naleśnikowego
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
02.03.2010 10:02, aktualizacja: 23.06.2010 10:27

Kto z nas nie lubi naleśników? Miłośnicy tych cieniutkich placków nie poprzestają jednak na zajadaniu się tradycyjnie zwiniętymi rulonikami, lecz tworzą własne wariacje formułując okazałe torty.

Kto z nas nie lubi naleśników? Podawane z serem i bitą śmietaną, jagodami, czekoladą, a także w wersji na ostro z pieczarkami lub mielonym mięsem zawsze smakują wybornie. Miłośnicy tych cieniutkich placków nie poprzestają jednak na zajadaniu się tradycyjnie zwiniętymi rulonikami, lecz tworzą własne wariacje formułując okazałe torty naleśnikowe, które oprócz wykwintnego smaku cieszą oko nietuzinkowym wyglądem.

TORTY NALEŚNIKOWE „NA SŁODKO”

Tort naleśnikowy z jabłkami

Ciasto:
• 2 szklanki mąki pszennej (ok. 80 dag)
• 2/3 szklanki wody
• ok. 250ml mleka
• 2 jajka
• cukier waniliowy
Farsz:
• 1,2 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
• 6 łyżek cukru
• 5 łyżek masła (ok. 7,5 dag)
• sok z cytryny
• skórka otarta z 1,2 pomarańczy i obsmażona na łyżce cukru
cynamon (1-2 łyżeczki)

Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 0,5-1 godzinę. W międzyczasie myjemy i obieramy jabłka, ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i dodajemy cukier. Następnie jabłka podsmażamy na roztopionym maśle do momentu aż wyparuje nadmiar soku. Na końcu dodajemy cynamon i odstawiamy do przestygnięcia.
Smażymy naleśniki. Nagrzewamy piekarnik do 180˚C. W okrągłym naczyniu żaroodpornym przekładamy naleśniki masą jabłkową. Im więcej warstw, tym lepiej. Zapiekamy 15-20 minut. Można podawać z bitą śmietaną.

Tort naleśnikowy z powidłami

Ciasto:
• 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 60 dag)
• 1,5 szklanki wody
• szklanka mleka
• 2 jaja
• cukier waniliowy

Krem:
• 0,5 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)
• 4 żółtka
• 300 ml śmietany 30 proc.
• laska wanilii, ewentualnie cukier waniliowy bądź esencja waniliowa

Dodatkowo:
• powidła (najlepiej domowej roboty)
• cukier puder

Wykonanie:
Składniki potrzebne do przyrządzenia ciasta naleśnikowego mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę. Po upływie wymaganego czasu smażymy cienkie naleśniki.
Ubijamy żółtka z cukrem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę. Wszystko delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy miąższ wanilii/opakowanie cukru waniliowego/kilka kropli esencji waniliowej.
W naczyniu żaroodpornym układamy jeden naleśnik, smarujemy powidłami i kremem śmietanowo-waniliowym, przykrywamy drugim naleśnikiem. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Tort naleśnikowy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180˚ C i zapiekamy przez 15 minut (termoobieg) lub 20 minut (piekarnik elektryczny).

Tort naleśnikowy z jagodami

Ciasto:
• 30 dag mąki pszennej przesianej przez sito
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• jajko
• 450-500 ml mleka (najlepiej 3,2 proc.)
• cukier waniliowy

Krem:
• 500 ml śmietany 30 proc.
• 1 śmietan-fix Dr. Oetkera
• 300 dag jagód (mogą być mrożone)
• 200 dag malin
• 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Składniki ciasta naleśnikowego mieszamy ze sobą i odstawiamy na ok. godzinę. Następnie smażymy naleśniki. Jagody i maliny miksujemy z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę razem ze śmietan-fixem. W okrągłym naczyniu (np. tortownica) kładziemy naleśnika, smarujemy go masą jagodowo-malinową i odrobiną śmietany. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Tort schładzamy. Następnie wykładamy na paterę i pozostałą śmietaną smarujemy boki i wierzch tortu.

Tort naleśnikowy z warzywami

Ciasto:
• 2 szklanki mąki pszennej (ok. 80 dag)
• 220-250 ml mleka
• 3-4 łyżki wody
• 2 jajka

Farsz:
• bakłażan
• cukinia
• pomidory
• pomidory koktajlowe
• 25 dag pikantnego żółtego sera (np. salami)

Dodatkowo:
• pieprz, sól, vegeta
• oliwa z oliwek

Wykonanie:
Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 1,5 godziny. Kolejno smażymy naleśniki. Bakłażana, cukinię i pomidory kroimy na plastry o grubości 3-5 mm. Podsmażamy z obu stron na oliwie z oliwek. Pomidory koktajlowe odsączamy na sitku i kroimy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W okrągłym, żaroodpornym naczyniu kładziemy naleśnik, na który wykładamy warzywa. Posypujemy solą, pieprzem i wegetą. Na końcu posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem i powtarzamy czynności aż do wyczerpania składników.
Piekarnik nagrzewamy do 190˚C i zapiekamy ok. 15-20 minut. Torcik naleśnikowy pikantny

Ciasto:
• 10 dag mąki pszennej
• łyżka śmietany 18 proc.
• ¾ szklanki mleka
• 2 jajka
• sól

Farsz:
• 35 dag mięsa mielonego
• 25 dag pieczarek
• cebula
• pomidory w puszce
• marchewka
• sól, pieprz, vegeta, papryka ostra, zioła prowansalskie

Sos czosnkowy:
• 7,5 dag majonezu
• 7,5 dag jogurtu naturalnego
• 7,5 dag sera żółtego łagodnego
• ząbek czosnku
• sól, pieprz

Wykonanie:
Składniki ciasta naleśnikowego starannie ze sobą połączyć, zmiksować i odstawić na godzinę. Następnie usmażyć naleśniki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso i smażyć do czasu, aż się delikatnie przyrumieni. Pieczarki pokroić i podsmażyć – dodać do mięsa. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory odsączyć i połączyć z pozostałymi składnikami. Dusić na małym ogniu do miękkości. Można co jakiś czas podlewać bulionem wołowym. Na samym końcu doprawić.
Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser zetrzeć na tarce i połączyć z sosem czosnkowym, doprawić.
W naczyniu żaroodpornym układać naleśniki warstwami, przekładając potrawką mięsno-warzywną. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 15-20 minut. Podawać z sosem czosnkowym.