Wyspa nowych możliwości
Kuchenna wyspa gości w naszych domach coraz częściej. Wbrew pozorom, wcale nie jest jednak nowatorskim rozwiązaniem. Od dawna, z powodzeniem, stosowana jest w dużych kuchniach restauracyjnych. To przede wszystkim ogromna wygoda i przyjemność gotowania.
23.10.2006 | aktual.: 24.10.2006 09:47
Kuchenna wyspa zadomowiła się w naszych domach wraz z modą na kuchnię otwartą na salon lub jadalnię. Wbrew pozorom, wcale nie jest jednak nowatorskim rozwiązaniem. Od dawna, z powodzeniem, stosowana jest w dużych kuchniach restauracyjnych. To przede wszystkim ogromna wygoda i przyjemność gotowania. Okazuje się, że przeniesienie tego pomysłu do domowej kuchni świetnie trafia w styl życia nowoczesnej pani domu.\r\n\r\n
\r\n\r\nKuchnia zyskuje coraz większe znaczenie w domowej przestrzeni. Chętnie przebywają tam domownicy, często przyjmujemy tam gości. Gotowanie staje się zajęciem towarzyskim, modne stają się „kitchen party” oparte na idei wspólnego przygotowywania posiłków. Wyspa świetnie wpisuje się w ten nowy trend, całkowicie zmieniając sposób użytkowania kuchni.\r\n\r\nNowy styl pracy\r\n\r\nW tradycyjnie zaaranżowanej przestrzeni, wszystkie czynności wykonujemy stojąc przodem do ściany i tyłem do domowników czy gości. To często wyłącza nas z rozmowy, nie pozwala na bycie z bliskimi. Wyspa zmienia styl pracy. Sprawia, że wychodzimy „z kąta” i możemy być w stałym kontakcie z innymi. Pozwala również zaprosić do wspólnego gotowania innych. Usytuowana na środku kuchennej przestrzeni, daje dostęp z różnych stron, pozwalając uczestniczyć w przygotowywaniu posiłku kilku osobom jednocześnie. Dzięki temu to, co wydawało się nudne, może stać się przyjemną zabawą z bliskimi.\r\n\r\nWszystko to pod warunkiem, że... lubimy gotować i potrafimy się tym cieszyć ;) Wyspa nie jest dobrym pomysłem dla osób, które pichcenie traktują jak przykry obowiązek, który należy wypełnić w kuchennym zaciszu. Nie spodoba się również tym, którzy do gotowania potrzebują spokoju i skupienia, a gościom wolą podawać gotowe posiłki.\r\n\r\nWYSPA W KUCHNI Jak stworzyć wyspę\r\n\r\nWyspa to osobne stanowisko pracy, nie związane z ciągiem zabudowy pod ścianą. Płyta kuchenna obudowana blatem, zlewozmywak, blat roboczy wbudowany w szafki – wyspą może stać się niemal każdy element kuchennej zabudowy. Możliwości aranżacyjne są niemal nieograniczone. Producenci mebli wychodzą naprzeciwko naszym potrzebom i tworzą całe moduły do zbudowania wyspy. Mogą one przybierać najróżniejsze kształty. Istnieją wyspy kwadratowe, prostokątne a nawet owalne. Projekt wyspy powinien uwzględniać potrzeby funkcjonalne domowników. Dużym atutem wyspy jest możliwość dostosowania wysokości stołu do potrzeb użytkowników.\r\n\r\nTrzon wyspy można zbudować z płyt ( koniecznie odpornych na wilgoć!) lub wymurować. W skład wyspy mogą wejść gotowe szafki kuchenne, zaprojektowane specjalnie do tego celu. Możemy jednak wykorzystać także zwyczajne szafki przyścienne. Wówczas jednak należy pamiętać o odpowiednim ustawieniu oraz estetyce wykończenia widocznych tylnych oraz bocznych ścianek.\r\n\r\nDużo przestrzeni\r\n\r\nWyspa nie musi być duża, jeśli jednak możemy sobie na to pozwolić – warto uzupełnić ją o dodatkowe szuflady i schowki. Niewątpliwie jednak wyspa wymaga dużej przestrzeni. Optymalna odległość między wyspą, a ciągiem roboczym wynosi ok. 120 cm – ważne, abyśmy mogli swobodnie się poruszać: obracać, schylać, sięgać po naczynia. Najlepiej sprawdzi się w dużej kuchni otwartej na salon. Wówczas będzie stanowić czytelną granicę między pomieszczeniami. Jeśli kuchnia jest zamknięta, jej powierzchnia musi wynosić przynajmniej 20m2.\r\n\r\nWyspę należy zaplanować dużo wcześniej - już na poziomie budowy domu czy wykańczania mieszkania. Do wyspy należy bowiem doprowadzić wszelkie instalacje w zależności od tego, czy chcemy umieścić tam zlewozmywak czy płytę grzejną. Szczególnie starannie powinniśmy też rozwiązać kwestię wentylacji powietrza.\r\n\r\nStworzenie funkcjonalnej i estetycznej wymaga dokładnego przemyślenia wielu kwestii, także technicznych. Jednak warto, by stała się przede wszystkim wyspą dobrych smaków.\r\n\r\nWYSPA W KUCHNI