Bounty w wersji fit. Jak przygotować domowe bounty?
Domowe bounty to idealna słodka przekąska dla tych osób, które z racji kuracji odchudzającej ograniczają ilość zjadanych słodyczy. Jak przygotować domowe bounty? Jakie składniki będą potrzebne, żeby przyrządzić bounty w wersji fit?
05.12.2018 10:04
Bounty - składniki i kaloryczność
Bounty jest czekoladowym batonem, którego oryginalną wersję na rynek wprowadziła firma Mars Incorporated. Baton Bounty składa się przede wszystkim z masy wiórków kokosowych oblanych mleczną czekoladą. Wiórki kokosowe stanowią ok. 21 proc. masy, pozostałe składniki to między innymi cukier, masło kakaowe, syrop glukozanowy.
Do 2007 roku w Europie były dostępne batony Bounty dla wegetarian i wegan. Jednak od 2007 roku wszystkie batony Bounty wytwarzane są przy udziale podpuszczki zwierzęcej.
100 g batona bounty zawiera 469 kcal. Oznacza to, że jeden baton bounty dostarcza naszemu organizmowi 267 kcal. Jak na tak małą przekąskę jest to spory ładunek energetyczny, który dodatkowo pochodzi głównie z cukrów. Dlatego też, aby móc cieszyć się przepysznym smakiem bounty, warto przyrządzić fit wersję batona w domowej kuchni.
Domowe bounty - wartości odżywcze
Domowe bounty warto przygotowywać samodzielnie przede wszystkim dlatego, że sam przepis na ten przysmak jest niebywale prosty. Dodatkowo samodzielne wybranie składników i komponowanie bounty na bazie mleka kokosowego czy kakao sprawia, że domowe bounty jest zdrowsze dla naszego organizmu i nie zagraża naszej sylwetce, zwłaszcza podczas odchudzania.
Domowe bounty warto przygotowywać ze względu na wartości odżywcze składników, które zostaną użyte w przepisie. Po pierwsze kokos, który jest bazą tego smakołyku, zawiera sporo kwasów tłuszczowych, a także jest źródłem żelaza, potasu i witaminy C. Orzechy kokosa są bogate w naturalne aminokwasy, takie jak izoleucyna, leucyna, lizyna, fenyloalanina, walina, prolina czy arginina.
Dodatkowo wiórki kokosowe zawierają także kwasy laurynowy i kaprylowy, które wykazują działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Kokos jest także bogaty w błonnik pokarmowy, co korzystnie wpływa na procesy trawienne i metabolizm.
Przepis na domowe bounty
Przepis na domowe bounty jest bardzo łatwy, a samo przygotowanie tego smakołyku - szybkie.
Składniki na domowe bounty:
- 200 g wiórków kokosowych;
- 140 ml mleczka kokosowego;
- łyżka miodu naturalnego;
- 200 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie domowego bounty:
Na początku w misce wymieszaj wiórki kokosowe, część mleczka kokosowego i miód. Następnie powoli dolewaj do mieszanki pozostałą część mleczka kokosowego, jednocześnie kontrolując konsystencję powstałej masy. Masa powinna być gęsta. Jeśli masa zrobi się zbyt rzadka, dosyp po prostu więcej wiórków kokosowych. Tak przygotowaną masę wstaw do lodówki lub zamrażalnika i poczekaj aż stężeje. Stężoną masę uformuj w batoniki lub kulki. Uformowane batoniki ponownie włóż do lodówki na ok. 45 minut. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i po kolei każdy batonik zanurzaj w czekoladzie i odkładaj na talerzyk pokryty papierem do pieczenia. Niska temperatura masy spowoduje szybkie stężenie czekolady. Tak przygotowane domowe bounty należy przechowywać w lodówce.