Ciasto gruszkowe. Jak przygotować znakomity wypiek na jesienną porę?
Ciasto gruszkowe z kruszonką fantastycznie pasuje do kawy, szczególnie w okresie jesiennych chłodów. W końcu owoc gruszki niezwykle kojarzy się ze złocistą porą roku. Jeśli szukasz pomysłu na prosty i sprawdzony przepis na deser, wypróbuj ciasto z gruszkami, a zasmakujesz prawdziwego nieba.
16.11.2020 | aktual.: 02.03.2022 10:01
Ciasto gruszkowe można przygotować w naprawdę prosty sposób za pomocą sprawdzonych i znanych składników. Nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności, więc tak naprawdę każdy poradzi sobie z upieczeniem ciasta z gruszkami. Na co czekasz?
Ciasto gruszkowe – co będzie potrzebne?
Składniki:
Składniki do kruszonki:
- 1/3 kostki masła;
- łyżka mąki;
- 2 łyżki cukru.
Ciasto gruszkowe – przygotowanie krok po kroku
Na początek zajmij się gruszkami – umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki oraz skrop je sokiem z cytryny. Następnie oddziel żółtka od białek, a z białek ubij sztywną pianę. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami, po czym dodaj orzechy, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Kiedy wszystko wymieszasz, połącz powstałą masę z ubitą pianą.
Możesz przejść do kruszonki. Rozgnieć widelcem masło, dodaj cukier i mąkę – rozrabiaj kruszonkę palcami do uzyskania suchej masy.
Ciasto wylej do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu układaj gruszki i posyp kruszonką. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz ciasto przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj chwilę i posyp cukrem pudrem albo cynamonem. Ciasto gruszkowe będzie gotowe do podania.
Zobacz także:target="_blank"> Olga Bończyk otrzymała dotacje. Teraz ostro odnosi się do kolegów z branży