GotowaniePrzepisyCiasto gruszkowe. Jak przygotować znakomity wypiek na jesienną porę?

Ciasto gruszkowe. Jak przygotować znakomity wypiek na jesienną porę?

Ciasto gruszkowe świetnie smakuje szczególnie jesienią.
Ciasto gruszkowe świetnie smakuje szczególnie jesienią.
Źródło zdjęć: © 123RF

16.11.2020 15:48, aktual.: 02.03.2022 10:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto gruszkowe z kruszonką fantastycznie pasuje do kawy, szczególnie w okresie jesiennych chłodów. W końcu owoc gruszki niezwykle kojarzy się ze złocistą porą roku. Jeśli szukasz pomysłu na prosty i sprawdzony przepis na deser, wypróbuj ciasto z gruszkami, a zasmakujesz prawdziwego nieba.

Ciasto gruszkowe można przygotować w naprawdę prosty sposób za pomocą sprawdzonych i znanych składników. Nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności, więc tak naprawdę każdy poradzi sobie z upieczeniem ciasta z gruszkami. Na co czekasz?

Ciasto gruszkowe – co będzie potrzebne?

Składniki:

  • 5-6 gruszek;
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 2 szklanki cukru pudru (dodatkowo łyżeczka do posypania wierzchu);
  • 4 jajka;
  • kostka masła;
  • 4 łyżki zmielonych orzechów;
  • łyżka proszku do pieczenia;
  • sok z cytryny;
  • płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie można przygotować więcej do posypania);
  • bułka tarta.

Składniki do kruszonki:

  • 1/3 kostki masła;
  • łyżka mąki;
  • 2 łyżki cukru.

Ciasto gruszkowe – przygotowanie krok po kroku

Na początek zajmij się gruszkami – umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki oraz skrop je sokiem z cytryny. Następnie oddziel żółtka od białek, a z białek ubij sztywną pianę. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami, po czym dodaj orzechy, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Kiedy wszystko wymieszasz, połącz powstałą masę z ubitą pianą.

Możesz przejść do kruszonki. Rozgnieć widelcem masło, dodaj cukier i mąkę – rozrabiaj kruszonkę palcami do uzyskania suchej masy.

Ciasto wylej do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu układaj gruszki i posyp kruszonką. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz ciasto przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj chwilę i posyp cukrem pudrem albo cynamonem. Ciasto gruszkowe będzie gotowe do podania.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (1)