GotowaniePrzepisyCiasto gruszkowe. Jak przygotować znakomity wypiek na jesienną porę?

Ciasto gruszkowe. Jak przygotować znakomity wypiek na jesienną porę?

Ciasto gruszkowe z kruszonką fantastycznie pasuje do kawy, szczególnie w okresie jesiennych chłodów. W końcu owoc gruszki niezwykle kojarzy się ze złocistą porą roku. Jeśli szukasz pomysłu na prosty i sprawdzony przepis na deser, wypróbuj ciasto z gruszkami, a zasmakujesz prawdziwego nieba.

Ciasto gruszkowe świetnie smakuje szczególnie jesienią.
Ciasto gruszkowe świetnie smakuje szczególnie jesienią.
Źródło zdjęć: © 123RF

16.11.2020 | aktual.: 02.03.2022 10:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto gruszkowe można przygotować w naprawdę prosty sposób za pomocą sprawdzonych i znanych składników. Nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności, więc tak naprawdę każdy poradzi sobie z upieczeniem ciasta z gruszkami. Na co czekasz?

Ciasto gruszkowe – co będzie potrzebne?

Składniki:

  • 5-6 gruszek;
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 2 szklanki cukru pudru (dodatkowo łyżeczka do posypania wierzchu);
  • 4 jajka;
  • kostka masła;
  • 4 łyżki zmielonych orzechów;
  • łyżka proszku do pieczenia;
  • sok z cytryny;
  • płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie można przygotować więcej do posypania);
  • bułka tarta.

Składniki do kruszonki:

  • 1/3 kostki masła;
  • łyżka mąki;
  • 2 łyżki cukru.

Ciasto gruszkowe – przygotowanie krok po kroku

Na początek zajmij się gruszkami – umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki oraz skrop je sokiem z cytryny. Następnie oddziel żółtka od białek, a z białek ubij sztywną pianę. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami, po czym dodaj orzechy, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Kiedy wszystko wymieszasz, połącz powstałą masę z ubitą pianą.

Możesz przejść do kruszonki. Rozgnieć widelcem masło, dodaj cukier i mąkę – rozrabiaj kruszonkę palcami do uzyskania suchej masy.

Ciasto wylej do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu układaj gruszki i posyp kruszonką. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz ciasto przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj chwilę i posyp cukrem pudrem albo cynamonem. Ciasto gruszkowe będzie gotowe do podania.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (1)