FitnessCo jeść na masę? Wypróbuj posiłki na masę

Co jeść na masę? Wypróbuj posiłki na masę

Wygląd mięśni zawdzięczamy przede wszystkim diecie. To, co jeść na masę i jakie posiłki na masę włączyć do codziennego menu to nie taka prosta sprawa. Pomagamy w walce o umięśnioną sylwetkę. Po wprowadzeniu w życie zmian żywieniowych pozostaje tylko dawać z siebie wszystko podczas regularnych treningów na siłowni.

Co jeść na masę? Wypróbuj posiłki na masę
Źródło zdjęć: © 123RF

Co jeść na masę? Zasady diety na masę

Zwiększenie masy mięśniowej polega przede wszystkim na wzroście kaloryczności potraw, bazujących na składnikach możliwie najwyższej jakości, a także spożywaniu większej ilości białka w posiłkach oraz napojów. Trenerzy personalni doradzają również wspomaganie się gainerami, czyli suplementami diety na osób ćwiczących na siłowni i nie tylko, które zapobiegają rozrostowi tkanki tłuszczowej. Zaopatrując organizm w substancje odżywcze (węglowodany)
, witaminy czy sole mineralne, przyspieszają wzrost mięśni.

Nawet w przypadku właściwie ułożonej diety na masę istnieje ryzyko zbyt intensywnego treningu lub przeforsowywania się, wskutek czego spalimy za dużo kalorii, a waga będzie niestety spadała.

Posiłki na masę – produkty w menu

Naukowcy przyjrzeli się produktom żywieniowym, które pomagają na masę. Jeśli dodatkowo każdą partię mięśni ćwiczymy w profesjonalnej bądź domowej siłowni dwukrotnie w ciągu tygodnia, zwiększymy swoją szansę na sukces. Zatem co jeść na masę i jakie składniki włączyć do codziennego jadłospisu, żeby szybciej zwiększyć masę mięśniową? Podpowiedzi poniżej:

  • Kawa. Kofeina bezpośrednio stymuluje mięśnie. Pita przed treningiem, zwiększa wytrzymałość. A dodatkowo redukuje ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Nie jest wskazana dla osób z podwyższonym ciśnieniem krwi.
  • Woda. Jej regularne picie w sporych ilościach małymi łykami reguluje wydolność mięśni i usprawnia regenerację po wysiłku. Woda przyspiesza syntezę białek, czyli w praktyce budowanie mięśni, a bonusem jest tutaj zmniejszenie możliwości śmierci w wyniku ataku serca.
  • Wołowina. To wartościowe źródło żelaza i cynku, warunkujących budowę mięśni, selenu redukującego ryzyko zapadnięcia na raka prostaty, a zawarta w niej kreatyna znacząco wydłuża sprawność na sali treningowej.
  • Oliwa z oliwek, szczególnie odmiana extra virgine. Zawiera związki zapobiegające rozpadowi mięśni, działając antykatabolicznie. Jest bogata w antyoksydanty, chroni przed nowotworami i chorobami nasze serca i okrężnice oraz zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na osteoporozę czy cukrzycę.
  • Tuńczyk. Ryby są zdrowe, ale tuńczyk wyróżnia się szczególnie jeśli chodzi o budowanie masy mięśniowej. Najwyższej jakości białka oraz kwasy omega-3 to jego główne zalety. W praktyce ryba ta jest świetna na regenerację mięśni już po treningu siłowym, odbudowuje utracone białka i chroni nasze serca.
  • Migdały. To ogromna dawka witaminy E zabezpieczającej przed szkodliwym działaniem wolnych rodników ludzkie mięśnie, a dodatkowo wspomagające mózg.
  • Jajka. Zawarte w nich proteiny to rekordowa wartość wśród pożywienia. Chodzi głównie o cenne żółtka, a jedzenie jajek nie spowoduje problemów z chorobami serca.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)