Dieta bogatoresztkowa - zasady, efekty, produkty zalecane i zakazane
Dieta bogatoresztkowa należy do leczniczych programów żywieniowych poprawiających perystaltykę jelit. Dieta bogatoresztkowa nazywana jest inaczej dietą wysokobłonnikową i zaleca się ją szczególnie osobom zmagającym się z zaparciami. Jakie są zasady diety bogatoresztkowej i jakie produkty można włączyć do jadłospisu?
23.11.2018 12:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co to jest dieta bogatoresztkowa?
Dieta bogatoresztkowa charakteryzuje się dostarczaniem większej ilości błonnika pokarmowego niż w diecie tradycyjnej. Należy do diet leczniczych, ponieważ zazwyczaj zaleca się ją osobom, które zmagają się z problemami trawiennymi.
W diecie bogatoresztkowej dziennie dostarcza się ok. 70 g błonnika. To zdecydowanie więcej niż ilość błonnika spożywana przez przeciętnego Europejczyka. Szacuje się bowiem, że przeciętnie zjadamy ok. 15-20 g błonnika na dobę.
Dietę bogatoresztkową stosuje się w profilaktyce takich schorzeń, jak: cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca, rak jelita czy zespół jelita drażliwego. Dieta bogatoresztkowa jest nieco ulepszoną wersją diet osób prowadzących zdrowy tryb życia.
Zasady diety bogatoresztkowej
Dieta bogatoresztkowa opiera się na kilku prostych zasadach. Podstawą jadłospisu w diecie bogatoresztkowej są produkty bogate w błonnik. Dlatego w trakcie diety bogatoresztkowej spożywa się duże ilości grubych kasz, ciemnego pieczywa, surowych owoców i warzyw oraz płatków owsianych czy otrębów pszennych.
Z diety bogatoresztkowej należy wykluczyć produkty wysokotłuszczowe, takie jak sery żółte czy wszelkie potrawy smażone lub pieczone w tłuszczu. Oczywiście podczas stosowania diety bogatoresztkowej nie wolno jeść słodyczy, najlepiej maksymalnie ograniczyć cukier. Nie zaleca się również picia mocnej herbaty. Lepiej zastąpić ją ziołowymi naparami. Dietę bogatoresztkową należy wprowadzać stopniowo, tak aby układ pokarmowy miał czas na przyzwyczajenie się do zwiększonej ilości błonnika.
Produkty zalecane i zakazane w diecie bogatoresztkowej
Skomponowanie właściwego jadłospisu na diecie bogatoresztkowej wymaga zapoznania się z listą produktów zalecanych i zakazanych w trakcie diety.
Produkty zalecane na diecie bogatoresztkowej:
- pieczywo razowe z otrębami, kasza gryczana, ryż brązowy, płatki owsiane, mąka z pełnego przemiału;
- większość warzywa poza jarzynami kapustnymi i cebulowymi;
- mleko 2 proc. tłuszczu i przetwory mleczne, takie jak jogurt czy kefir;
- owoce: surowe, przetworzone, suszone, w postaci soków czy koktajli;
- chude mięso i wędliny;
- woda mineralna, świeżo wyciśnięte soki, kawy zbożowe i herbatki ziołowe.
Produkty zakazane na diecie bogatoresztkowej:
Dieta bogatoresztkowa - przykładowy jadłospis na jeden dzień
Z wyżej wymienionych składników można zaplanować smaczny i syty jadłospis na cały dzień. Przykładowe menu podczas diety bogatoresztkowej może się prezentować następująco:
- Śniadanie: płatki owsiane na mleku 2 proc. z owocami, orzechami i pestkami dyni i słonecznika. Kromka chleba razowego z twarogiem chudym, pomidorem i rzodkiewką.
- II śniadanie: Jogurt naturalny z otrębami i rodzynkami.
- Obiad: Krem brokułowy z prażonymi migdałami. Pierś z kurczaka z pieczonymi warzywami, ryż brązowy i skrojone pomidory.
- Podwieczorek: Kefir z wybranymi owocami i otrębami pszennymi.
- Kolacja: Dwie kromki razowego chleba z twarogiem. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i siemię lniane.