FitnessIle kalorii ma jajko? Poznaj wartości odżywcze jajka

Ile kalorii ma jajko? Poznaj wartości odżywcze jajka

Ile kalorii ma jajko? To ważna sprawa, która pomaga w dopasowaniu diety.
Ile kalorii ma jajko? To ważna sprawa, która pomaga w dopasowaniu diety.
Źródło zdjęć: © 123RF
09.09.2020 12:23

Często toczą się spory, czy regularne spożywanie jajek rzeczywiście jest zdrowe. Pytanie o to, ile kalorii ma jajko, okazuje się pomocne, ponieważ ułatwia wprowadzenie zbilansowanej diety i uwzględnienie wszystkich składników odżywczych.

Ile kalorii ma jajko? Jak się okazuje, wszystko zależy od sposobu jego przyrządzenia. O tym, że warto jeść jajka, nie można zapominać, w końcu w bardzo prosty sposób dostarczają do organizmu niezbędne witaminy oraz minerały. Jeśli zależy ci na zdrowej diecie i utrzymaniu linii, koniecznie przekonaj się, ile kalorii ma jajko.

Ile kalorii ma jajko – poszczególne przypadki

Pamiętaj, że ugotowane jajko jest świetnym źródłem energii, ponieważ zawiera w sobie aż 64 proc. tłuszczu, 34 proc. białek i 2 proc. węglowodanów. To doskonała przekąska dla osób przebywających na diecie, bo dostarcza wapnia i kwasów tłuszczowych. Jajko na miękko posiada 88 kcal, jajko na twardo 93 kcal, z kolei surowe jajko to tylko 48 kcal. Po obróbce termicznej ilość kalorii w jajku wzrasta, dlatego jajecznica to w przybliżeniu 160 kcal, a jajko sadzone to 120 kcal. Również zawartość tłuszczu zmienia się razem ze sposobem przygotowania – wpływ ma użyty tłuszcz czy pozostałe dodatki.

Ile kalorii ma jajko – sposób na spalenie kalorii

Jeśli lubisz zjadać jajka i wprowadzasz je regularnie do diety, warto pomyśleć o sposobach na ich spalenie. Chcąc spalić kalorie z ugotowanego jajka, wystarczy, że pobiegasz około 10 minut, pojeździsz na rowerze przez kwadrans albo pospacerujesz przez 40 minut. Jajko jest kaloryczne, dlatego zazwyczaj poleca się przygotować z nim śniadanie.

Ile kalorii ma jajko – cenne wartości odżywcze

Choć jajko ma sporo kalorii, to nie oznacza, że jest źródłem wyłącznie tłuszczu. Przede wszystkim zawiera w sobie białko, nasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe omega-3, kwasy tłuszczowe omega-6, witaminę A, witaminę D, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP, witaminę B12, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Wszystkie te składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego nie zapomnij o jajkach w codziennej diecie. Oczywiście najpierw skonsultuj się z lekarzem, który pomoże ci w dobraniu odpowiednich proporcji.

Źródło artykułu:WP Kobieta