GotowaniePrzepisyFrytki z batatów – dlaczego warto jeść bataty?

Frytki z batatów – dlaczego warto jeść bataty?

Frytki z batatów – dlaczego warto jeść bataty?
Źródło zdjęć: © Fotolia
Tatiana Naklicka

17.12.2018 16:21, aktual.: 31.05.2019 16:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Słodkie bataty z powodzeniem mogą zastąpić często pojawiające się na polskim stole ziemniaki. Co warto wiedzieć o batatach? Dlaczego słodkie ziemniaki powinny częściej pojawiać się w codziennym menu? Przedstawiamy najważniejsze informacje dotyczące batatów, a także przepis na pyszne frytki z batatów.

Bataty – ogólna charakterystyka słodkich ziemniaków

Bataty to ogólna nazwa słodkich ziemniaków nazywanych również wijcami ziemniaczami. Na świecie istnieje ponad 400 odmian batatów, które różnią się między sobą kolorem skórki oraz miąższu – może mieć barwę pomarańczową, białą lub czerwoną. Najpopularniejsze są bataty czerwone.

Słodkie ziemniaki zostały przywiezione do Europy przez Krzysztofa Kolumba podczas jego podróży do Ameryki Południowej i Środkowej. Są również uprawiane w Chinach.

Bataty można kupić w różnych marketach oraz sklepach oferujących zdrową żywność. Poza popularnymi frytkami z batatów można zrobić mąkę, chrupki oraz alkohol.

Bataty – wartości odżywcze

Bataty są skarbnicą minerałów takich jak magnez, fosfor, wapń, sód oraz potas. Ponadto słodkie ziemniaki to bogactwo witamin: witaminy A, witaminy B (niacyny czy witaminy B1), witaminy E oraz polifenoli.

Warto również wiedzieć, że bataty czerwone zawierają likopen. Jest to aktywny składnik, który zapobiega chorobom serca oraz zwalcza komórki nowotworowe. Natomiast żółte bataty mają w składzie kartenoidy, w tym substancję nazywaną luteiną odpowiadającą za prawidłowe widzenie, a także piękną skórę.

Bataty – właściwości

Bataty powinny znaleźć się w diecie osób chorych na cukrzycę, ponieważ ich indeks glikemiczny wynosi 54. Słodkie ziemniaki ze względu na dużą ilość beta-karotenu (pochodną witaminy A) wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Bataty mogą również urozmaicić menu osób aktywnych fizycznie, ponieważ są bogate w węglowodany.

Frytki z batatów – składniki

Do przygotowania frytek z batatów będziemy potrzebować następujących składników:

  • 3 dużych batatów;
  • 2 łyżek oleju rzepakowego;
  • przypraw (soli, czosnku, słodkiej papryki, kminku, majeranku, kopru, ostrej papryki)

Do frytek z batatów możemy zrobić również sos, do którego przygotowania potrzebujemy:

  • jogurtu greckiego;
  • czosnku, który przeciśniemy przez praskę;
  • soli;
  • pieprzu.

Frytki z batatów – jak przyrządzić?

Najpierw nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Następnie bataty kroimy tak jak frytki lub w plasterki (w ten sposób zrobimy pyszne chipsy z batatów). Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie posmarować tłuszczem. Olej rzepakowy mieszamy z przyprawami, a następnie smarujemy miksem każdą frytkę (lub chipsa), którą układamy na blasze.

Frytki z batatów w piekarniku powinny się piec przez maksymalnie 25 minut. W międzyczasie możemy przygotować smaczny dip do frytek z batatów. Cztery łyżki jogurtu greckiego mieszamy z czosnkiem i przyprawami.

Pieczone bataty można podać na obiad lub przyrządzić jako świetną przekąskę na przyjęcie dla rodziny bądź przyjaciół.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także