GotowaniePrzepisyFrytki z batatów – dlaczego warto jeść bataty?

Frytki z batatów – dlaczego warto jeść bataty?

Słodkie bataty z powodzeniem mogą zastąpić często pojawiające się na polskim stole ziemniaki. Co warto wiedzieć o batatach? Dlaczego słodkie ziemniaki powinny częściej pojawiać się w codziennym menu? Przedstawiamy najważniejsze informacje dotyczące batatów, a także przepis na pyszne frytki z batatów.

Frytki z batatów – dlaczego warto jeść bataty?
Źródło zdjęć: © Fotolia
Tatiana Naklicka

17.12.2018 | aktual.: 31.05.2019 16:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bataty – ogólna charakterystyka słodkich ziemniaków

Bataty to ogólna nazwa słodkich ziemniaków nazywanych również wijcami ziemniaczami. Na świecie istnieje ponad 400 odmian batatów, które różnią się między sobą kolorem skórki oraz miąższu – może mieć barwę pomarańczową, białą lub czerwoną. Najpopularniejsze są bataty czerwone.

Słodkie ziemniaki zostały przywiezione do Europy przez Krzysztofa Kolumba podczas jego podróży do Ameryki Południowej i Środkowej. Są również uprawiane w Chinach.

Bataty można kupić w różnych marketach oraz sklepach oferujących zdrową żywność. Poza popularnymi frytkami z batatów można zrobić mąkę, chrupki oraz alkohol.

Bataty – wartości odżywcze

Bataty są skarbnicą minerałów takich jak magnez, fosfor, wapń, sód oraz potas. Ponadto słodkie ziemniaki to bogactwo witamin: witaminy A, witaminy B (niacyny czy witaminy B1), witaminy E oraz polifenoli.

Warto również wiedzieć, że bataty czerwone zawierają likopen. Jest to aktywny składnik, który zapobiega chorobom serca oraz zwalcza komórki nowotworowe. Natomiast żółte bataty mają w składzie kartenoidy, w tym substancję nazywaną luteiną odpowiadającą za prawidłowe widzenie, a także piękną skórę.

Bataty – właściwości

Bataty powinny znaleźć się w diecie osób chorych na cukrzycę, ponieważ ich indeks glikemiczny wynosi 54. Słodkie ziemniaki ze względu na dużą ilość beta-karotenu (pochodną witaminy A) wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Bataty mogą również urozmaicić menu osób aktywnych fizycznie, ponieważ są bogate w węglowodany.

Frytki z batatów – składniki

Do przygotowania frytek z batatów będziemy potrzebować następujących składników:

  • 3 dużych batatów;
  • 2 łyżek oleju rzepakowego;
  • przypraw (soli, czosnku, słodkiej papryki, kminku, majeranku, kopru, ostrej papryki)

Do frytek z batatów możemy zrobić również sos, do którego przygotowania potrzebujemy:

  • jogurtu greckiego;
  • czosnku, który przeciśniemy przez praskę;
  • soli;
  • pieprzu.

Frytki z batatów – jak przyrządzić?

Najpierw nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Następnie bataty kroimy tak jak frytki lub w plasterki (w ten sposób zrobimy pyszne chipsy z batatów). Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie posmarować tłuszczem. Olej rzepakowy mieszamy z przyprawami, a następnie smarujemy miksem każdą frytkę (lub chipsa), którą układamy na blasze.

Frytki z batatów w piekarniku powinny się piec przez maksymalnie 25 minut. W międzyczasie możemy przygotować smaczny dip do frytek z batatów. Cztery łyżki jogurtu greckiego mieszamy z czosnkiem i przyprawami.

Pieczone bataty można podać na obiad lub przyrządzić jako świetną przekąskę na przyjęcie dla rodziny bądź przyjaciół.

Komentarze (2)