Galaretki dla dzieci
Desery z galaretki należą do ulubionych potraw dzieci. Możesz w nich przemycić nielubiane przez maluszka owoce i warzywa. Zamiast żelatyny możesz użyć substancji żelującej agar-agar. Poniżej znajdziesz przepisy na galaretki owocowe i warzywne.
20.06.2011 | aktual.: 21.06.2011 01:20
Agar agar zamiast żelatyny
Jeśli upieracie się przy galaretce, przygotujcie ją samodzielnie w domu. Będzie zdrowiej. Zamiast żelatyny można użyć japońskiej przyprawy o tajemniczej nazwie agar-agar. Jest to środek żelujący, powstały z przemielenia suszonych glonów, zawierający sporo jodu, wapnia i żelaza. Uważany jest za zdrowszy od żelatyny, jednak zawiera trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktozę. Może powodować reakcję alergiczną, dlatego przed podaniem dziecku potrawy z dodatkiem agaru, warto skonsultować się z dietetykiem.
Agar-agar można użyć do wszystkich potraw, w których przepisie znajduje się żelatyna. Proszek należy rozrobić z wodą i gotować co najmniej 10 minut. Krótszy czas gotowania może okazać się niewystarczający do zabicia "rybiej woni". Środek można nabyć w postaci proszku, sztabek lub płatków w sklepach z ekologiczną żywnością.
Przepisy na galaretki
Galaretki owocowe
Świeże sezonowe owoce dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Agar przyrządź według przepisu na opakowaniu. Do gotującego się co najmniej 10 minut agaru wrzuć przygotowane owoce. Do galaretki możesz wrzucić, obok surowych - suszone owoce, np. brzoskwinie, rodzynki itp. Zdejmij galaretkę z ognia. Gdy przestygnie, przelej do miseczek i wstaw do lodówki.
Galaretki warzywne
Ugotowane na parze warzywa (np. zielony groszek, marchewkę, seler, pietruszkę) pokrój w kostkę i zalej ugotowanym agarem. Po przestudzeniu, przełóż do salaterek i wstaw do lodówki.
Galaretki z żelatyną
Galaretka mleczna
Składniki: 2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżeczki przegotowanej zimnej wody, szklanka mleka modyfikowanego (przyrządzonego zgodnie z przepisem na opakowaniu), łyżka cukru, szczypta cukru waniliowego, 1/2 kg truskawek.
Sposób przygotowania: żelatynę rozpuść w zimnej wodzie. Mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Połącz ugotowane mleko z rozpuszczoną żelatyną. Przelej masę do salaterek i poczekaj, aż ostygnie. Truskawki dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki. Dodaj do chłodnej galaretki mlecznej i wstaw do lodówki, aż stężeje.
Galaretka z jabłek
Składniki: 3 duże jabłka, 3 łyżeczki żelatyny, odrobina cukru
3 duże jabłka umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj je na tartce o dużych oczkach i podsmaż z odrobiną cukru. Następnie przełóż gorące jabłka do głębokiego naczynia i dodaj 3 łyżeczki żelatyny. Miksuj całość do czasu rozpuszczenia się żelatyny. Przelej gotową masę do płaskiego naczynia i gdy wystygnie wstaw do lodówki. Przed podaniem pokrój w kostkę.
Galaretka z soku owocowego
Składniki: 3/4 szklanki klarownego soku, 1/2 łyżeczki żelatyny, trochę wody
Przygotuj żelatynę według przepisu na opakowaniu i zagotuj z dodatkiem wody. Połącz z sokiem i przelej do salaterek. Ostudź i wstaw do lodówki.