Ozdobić rurkami z białej i czarnej czekolady.
Nie powinno ich zabraknąć zwłaszcza w tłusty czwartek! Świetnie smakują z dobrze zaparzoną herbatą.
Kończy się wyjątkowo długi w tym roku karnawał. Na całym świecie oznacza to czas ostatkowych zabaw i biesiad. Nie bądźmy gorsi!
Pokroić na plastry, ułożyć na półmisku, ozdobić listkami bazylii.
Kupując mięso, zwracamy uwagę, by było chude, wybieramy też odtłuszczony nabiał. Nie popadajmy jednak w przesadę.
Sos podawać do warzyw surowych lub smażonych, np. w cieście, a także do pieczonych mięs.
Ziemniaki pokroić na plasterki, ułożyć na talerzach, posypać bazylią, obłożyć filecikami anchois.
Najważniejszymi przedmiotami podczas Weneckiego karnawału stają się maski, które każdy zakłada na twarz, ukrywając swoje prawdziwe oblicze.
Najbardziej doceniamy je zimą. Wtedy rodzime owoce nie są zbyt smaczne, za to te sprowadzane z ciepłych krajów kuszą aromatem i bogactwem witamin.
Udekorować kawałkami czekolady i posypać szczyptą peperoncino.
Niewątpliwie każdy prawdziwy mężczyzna lubi dobrze zjeść. Zamiast więc główkować, jak uczcić walentynki, po prostu przygotuj przepyszną kolację!
Ułożyć na wierzchu cieniutkie płatki szynki parmeńskiej, listki rukoli oraz kawałeczki czerwonej papryki lub pomidorków.
Parada karnawałowa w Nicei nawiązuje do tradycji sięgającej swoimi korzeniami XII wieku. Od dawien dawna w ciasnych uliczkach tego miasta odbywały się maskarady i zabawy. Uczestnicy tych imprez, skrywając twarze za maskami, obrzucali się nawzajem jajkami, mąką albo gipsem. Dzisiaj, ze względów bezpieczeństwa, dozwolone jest jedynie papierowe konfetti.
Smak egzotycznej limonki w połączeniu z krystalicznie czystą wódką daje niezwykle orzeźwiający efekt.
Gęsty, gorzki, ciemnobrązowy napój przyrządzany przez Majów z ziarna kakaowego miał moc magiczną.
Rytuał przyciąga setki tysięcy wiernych, wyznawców dżainizmu. Aby zobaczyć posąg z bliska, należy pokonać schody, liczące sobie 500 stopni.
Dla wszystkich zakochanych Prima przygotowała przepis na walentynkową kawę.
Ozdobić natką pietruszki lub selera i połówkami koktajlowych pomidorków.