Obchody Nowego Roku są silnie zakorzenione w chińskiej tradycji. Miejscem imprez są tereny wokół świątyń i rozległe kompleksy parkowe.
Pozwólmy więc sobie na odrobinę szaleństwa i zapomnijmy o kaloriach. Mamy na to czas aż do ostatków, czyli do 28 lutego.
Na zastygniętej piance ułożyć cząstki brzoskwiń i połówki winogron.
Wikingowie, skandynawscy wojownicy, byli postrachem nadmorskich osad w okresie pomiędzy VIII a XII wiekiem. Warto zaznaczyć, że oprócz napadów, grabieży i gwałtów, zakładali też własne miasta. Tak powstały między innymi Dublin i Kijów.
Ułożyć na talerzyku, polać sosem, udekorować listkami bazylii.
Ten włoski specjał zna cały świat. Bardzo łatwo go przygotować, więc jeśli dotąd nie miałaś odwagi, dłużej nie zwlekaj!
Zapiekać ok. 25 min w piekarniku, posypać listkami oregano i bazylii.
Podawać z marynowanym imbirem i chrzanem, najlepiej ostrym japońskim wasabe.
Posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Pozwól rozwinąć skrzydła swojej pomysłowości. Czasami przygotowanie dobrego tortu nie wystarcza; treść zasługuje na dorównującą jej formę.
Z dodatkiem żelek, kandyzowanych owoców, fig, rodzynek.
Przed podaniem udekoruj danie łodygami tymianku.
Kawałki owoców nadziewać na długie widelce, zanurzać w ciepłym, czekoladowym sosie.
Piersi kurczaka ze słodką skarmelizowaną skórką, plastrami aromatycznego ananasa, o egzotycznym smaku Dalekiego Wschodu.
Świetnie rozgrzewają! Połączone z ziołami i korzennymi przyprawami dobrze wpływają też na trawienie.
Z orzechów zrobić guziki i oczy, z wisienki nos, z moreli szalik, z rodzynek i migdałów kapelusz, usta z daktyla.
Może nie są tak aromatyczne jak wiosenne, ale też mogą być smaczne i kolorowe. Cała sztuka polega na ich skomponowaniu i przyprawieniu.
Oto produkty, po które zwykle biegasz do sklepu, a przecież możesz je bez trudu przygotować sama. Spróbuj!
Skropić sokiem z cytryny wymieszanym z olejem i tabasco.
Posypać kiełkami, np. rzodkiewki i rzeżuchy.