Wyjeżdżasz i martwisz się, co będzie jadł twój mężczyzna. Albo – jego nie ma, a tobie nie chce się gotować. Zamiast więc tracić czas na samotne pichcenie lub naukę gotowania oraz robienie zakupów, warto wcześniej zgromadzić małe zapasy i przygotować kilka trwałych produktów.
Lekko oprószyć solą i pieprzem, polać jogurtem naturalnym, udekorować gałązką koperku.
Wraz z przekroczeniem każdego równoleżnika zmieniają się także zamieszkujące ten świat kobiety, czyli piękniejsza połowa naszego człowieczego gatunku.
Czy jedzenie zupy cebulowej lub bulionu może być testem poprawnych manier? Częściej niż nam się wydaje! Niektórzy twierdzą, że właśnie zupa jest pierwszym trudnym egzaminem przy stole.
Organizując przyjęcie, powinniśmy zapoznać się z zasadami savoir-vivru dotyczącymi podawania pieczywa. Będziemy wtedy pewni, że nasz stół wygląda elegancko w każdym calu.
Czas wakacji i odpoczynku sprzyja spotkaniom towarzyskim. Sami latem częściej uczestniczymy w imprezach i chętniej zapraszamy znajomych do siebie. Czy zawsze porafimy zachować się zgodnie z obowiązującymi zasadami? Nasz tekst pomoże Ci to sprawdzić.
W sklepach i na naszych stołach pojawia się coraz więcej rozmaitych napojów alkoholowych. Jak grzyby po deszczu mnożą się przytulne kawiarnie, coraz większy mamy wybór alkoholi, a oferta pubów i kawiarni niejednego amatora trunków może przyprawić o zawrót głowy.
Prawdopodobnie sztuka nakrywania stołu nigdy nie osiągnie już takiego stopnia wyrafinowania i przepychu, jak w dziewiętnastym stuleciu. Kiedy przegląda się katalogi firm produkujących wówczas srebra i platery stołowe - i w Paryżu i w Warszawie - budzi zdumienie różnorodność sztućców, chochelek, półmisków, waz, dzbanuszków, naczyń na przyprawy.
Menu niedawno zniknęło z domowych przyjęć i zachowały się tylko jako obowiązkowy akcent oficjalnych śniadań, obiadów i bankietów "siadanych". Dzisiaj przeżywają swój renesans i znów pojawiają się na eleganckich prywatnych przyjęciach.
Klasyczny dziewięciodaniowy obiad odszedł w przeszłość i już tylko dla rozrywki można studiować obowiązującą kolejność dań: zimna przekąska, zupa, gorąca przystawka, danie rybne, pierwsze danie główne, entree (orzeźwiające "drobiazgi" - często sorbet), drugie danie główne, legumes (danie jarzynowe), deser gorący (słodka legumina), deser zimny, lody, sery i owoce.
Idąc na proszone, eleganckie przyjęcie, niejednokrotnie przeżywamy chwile wahania przy kim usiąść, za kim wejść, jak coś zjeść, a jak coś podać. Jak wybrnąć z opresji? Proponujemy kilka wskazań, które warto byłoby wykorzystać.
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne. Szwedzki bufet to raj dla każdego smakosza: jest na nim wszystko, co w chłodnym klimacie potrzebne do przetrwania dnia. Mięsa, ryby, borówkowe sosy, pikle i dużo sałatek.
Najważniejsze w kuchni chińskiej są sosy i przyprawy. Jeśli nauczysz się jeść pałeczkami i gotować warzywa w oleju poczujesz się jak osoba wtajemniczona!
Toskania - strome, pokryte winoroślą i gajami oliwnymi wzgórza, dziko rosnące zioła o oszałamiającym aromacie i stare miasta z kamiennymi uliczkami, gdzie w każdej restauracyjce podają proste zarazem bardzo smaczne i dostojne potrawy.
Czy istnieje coś takiego jak kuchnia kanadyjska? To jest całkiem zasadne pytanie, bo co nazwać kuchnią w kraju, który od jednego krańca do drugiego mierzy 8 tysięcy kilometrów, składa się z 12 zupełnie różnych regionów (prowincji) i liczy 300 lat kulinarnej tradycji
Kuchnia europejska ma wiele do zawdzięczenia Meksykowi. Hiszpańskie statki wracały stąd wyładowane nieznanym na starym kontynencie kakao, sadzonkami pomidorów, papryki. Płynęły tropikalne owoce i indyki.
Barmani wszystkich barów świata chętnie używają win musujących do swoich kompozycji, ponieważ dodają one finezji i elegancji.
Doskonały na sobotnie śniadanie do łóżka.
Dzień 26 kwietnia 1986 r. jest szczególną datą w historii ludzkości. To właśnie wtedy, miała miejsce katastrofa elektrowni atomowej. Czernobyl jest dzisiaj miastem wymarłym.
Podawać polane roztopionym masłem, oprószone pieprzem i posypane rukolą lub listkami szałwii.
Dzięki popularnemu ruchowi Slow Food tradycyjna kuchnia i naturalne produkty mają szansę przetrwać nie tylko w naszych wspomnieniach...