Gotowanie

Gotowanie

Kuchnia kawalerska
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia kawalerska

Wyjeżdżasz i martwisz się, co będzie jadł twój mężczyzna. Albo – jego nie ma, a tobie nie chce się gotować. Zamiast więc tracić czas na samotne pichcenie lub naukę gotowania oraz robienie zakupów, warto wcześniej zgromadzić małe zapasy i przygotować kilka trwałych produktów.

Redakcja WP Kobieta
Wiosenna sałatka
Zapisz na później
PrzepisyWiosenna sałatka

Lekko oprószyć solą i pieprzem, polać jogurtem naturalnym, udekorować gałązką koperku.

Redakcja WP Kobieta
Kobiety świata
Zapisz na później
PrzepisyKobiety świata

Wraz z przekroczeniem każdego równoleżnika zmieniają się także zamieszkujące ten świat kobiety, czyli piękniejsza połowa naszego człowieczego gatunku.

Redakcja WP Kobieta
Zdradliwe zupy
Zapisz na później
PrzepisyZdradliwe zupy

Czy jedzenie zupy cebulowej lub bulionu może być testem poprawnych manier? Częściej niż nam się wydaje! Niektórzy twierdzą, że właśnie zupa jest pierwszym trudnym egzaminem przy stole.

Redakcja WP Kobieta
Zasady podawania pieczywa
Zapisz na później
PrzepisyZasady podawania pieczywa

Organizując przyjęcie, powinniśmy zapoznać się z zasadami savoir-vivru dotyczącymi podawania pieczywa. Będziemy wtedy pewni, że nasz stół wygląda elegancko w każdym calu.

Redakcja WP Kobieta
Zapisz na później
PrzepisyUrządzamy przyjęcie

Czas wakacji i odpoczynku sprzyja spotkaniom towarzyskim. Sami latem częściej uczestniczymy w imprezach i chętniej zapraszamy znajomych do siebie. Czy zawsze porafimy zachować się zgodnie z obowiązującymi zasadami? Nasz tekst pomoże Ci to sprawdzić.

Redakcja WP Kobieta
Zapisz na później
PrzepisyTrudna sztuka trunkowania

W sklepach i na naszych stołach pojawia się coraz więcej rozmaitych napojów alkoholowych. Jak grzyby po deszczu mnożą się przytulne kawiarnie, coraz większy mamy wybór alkoholi, a oferta pubów i kawiarni niejednego amatora trunków może przyprawić o zawrót głowy.

Redakcja WP Kobieta
Stoliczku, nakryj się!
Zapisz na później
PrzepisyStoliczku, nakryj się!

Prawdopodobnie sztuka nakrywania stołu nigdy nie osiągnie już takiego stopnia wyrafinowania i przepychu, jak w dziewiętnastym stuleciu. Kiedy przegląda się katalogi firm produkujących wówczas srebra i platery stołowe - i w Paryżu i w Warszawie - budzi zdumienie różnorodność sztućców, chochelek, półmisków, waz, dzbanuszków, naczyń na przyprawy.

Redakcja WP Kobieta
Powrót małego kartonika
Zapisz na później
PrzepisyPowrót małego kartonika

Menu niedawno zniknęło z domowych przyjęć i zachowały się tylko jako obowiązkowy akcent oficjalnych śniadań, obiadów i bankietów "siadanych". Dzisiaj przeżywają swój renesans i znów pojawiają się na eleganckich prywatnych przyjęciach.

Redakcja WP Kobieta
Kanony eleganckiego menu
Zapisz na później
PrzepisyKanony eleganckiego menu

Klasyczny dziewięciodaniowy obiad odszedł w przeszłość i już tylko dla rozrywki można studiować obowiązującą kolejność dań: zimna przekąska, zupa, gorąca przystawka, danie rybne, pierwsze danie główne, entree (orzeźwiające "drobiazgi" - często sorbet), drugie danie główne, legumes (danie jarzynowe), deser gorący (słodka legumina), deser zimny, lody, sery i owoce.

Redakcja WP Kobieta
Grzecznościowe zasady podczas przyjęć
Zapisz na później
PrzepisyGrzecznościowe zasady podczas przyjęć

Idąc na proszone, eleganckie przyjęcie, niejednokrotnie przeżywamy chwile wahania przy kim usiąść, za kim wejść, jak coś zjeść, a jak coś podać. Jak wybrnąć z opresji? Proponujemy kilka wskazań, które warto byłoby wykorzystać.

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia skandynawska
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia skandynawska

Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne. Szwedzki bufet to raj dla każdego smakosza: jest na nim wszystko, co w chłodnym klimacie potrzebne do przetrwania dnia. Mięsa, ryby, borówkowe sosy, pikle i dużo sałatek.

Redakcja WP Kobieta
Przewodnik dla wielbicieli azjatyckich przysmaków
Zapisz na później
PrzepisyPrzewodnik dla wielbicieli azjatyckich przysmaków

Najważniejsze w kuchni chińskiej są sosy i przyprawy. Jeśli nauczysz się jeść pałeczkami i gotować warzywa w oleju poczujesz się jak osoba wtajemniczona!

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia Toskanii
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia Toskanii

Toskania - strome, pokryte winoroślą i gajami oliwnymi wzgórza, dziko rosnące zioła o oszałamiającym aromacie i stare miasta z kamiennymi uliczkami, gdzie w każdej restauracyjce podają proste zarazem bardzo smaczne i dostojne potrawy.

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia kanadyjska
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia kanadyjska

Czy istnieje coś takiego jak kuchnia kanadyjska? To jest całkiem zasadne pytanie, bo co nazwać kuchnią w kraju, który od jednego krańca do drugiego mierzy 8 tysięcy kilometrów, składa się z 12 zupełnie różnych regionów (prowincji) i liczy 300 lat kulinarnej tradycji

Redakcja WP Kobieta
Melon zawijany w bekon
Zapisz na później
PrzepisyMelon zawijany w bekon

Udekorować gałązkami koperku lub natki pietruszki.

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia meksykańska
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia meksykańska

Kuchnia europejska ma wiele do zawdzięczenia Meksykowi. Hiszpańskie statki wracały stąd wyładowane nieznanym na starym kontynencie kakao, sadzonkami pomidorów, papryki. Płynęły tropikalne owoce i indyki.

Redakcja WP Kobieta
Boskie spumante
Zapisz na później
PrzepisyBoskie spumante

Barmani wszystkich barów świata chętnie używają win musujących do swoich kompozycji, ponieważ dodają one finezji i elegancji.

Redakcja WP Kobieta
Pieczony omlet z warzywami i oregano
Zapisz na później
PrzepisyPieczony omlet z warzywami i oregano

Doskonały na sobotnie śniadanie do łóżka.

Redakcja WP Kobieta
Czarnobyl - miasto wymarłe
Zapisz na później
PrzepisyCzarnobyl - miasto wymarłe

Dzień 26 kwietnia 1986 r. jest szczególną datą w historii ludzkości. To właśnie wtedy, miała miejsce katastrofa elektrowni atomowej. Czernobyl jest dzisiaj miastem wymarłym.

Redakcja WP Kobieta
Kurczak z ziołami
Zapisz na później
PrzepisyKurczak z ziołami

Klasyczna potrawa w wydaniu wiosennym.

Redakcja WP Kobieta
Bliny z kawiorem
Zapisz na później
PrzepisyBliny z kawiorem

Ozdobić śmietaną.

Redakcja WP Kobieta
Ravioli z serem
Zapisz na później
PrzepisyRavioli z serem

Podawać polane roztopionym masłem, oprószone pieprzem i posypane rukolą lub listkami szałwii.

Redakcja WP Kobieta
W obronie smaku
Zapisz na później
PrzepisyW obronie smaku

Dzięki popularnemu ruchowi Slow Food tradycyjna kuchnia i naturalne produkty mają szansę przetrwać nie tylko w naszych wspomnieniach...

Redakcja WP Kobieta