Przepisy

    Przepisy

    Moda na tatuaż
    Zapisz na później
    PrzepisyModa na tatuaż

    Ostatnio coraz więcej osób decyduje się na ozdobienie swojego ciała tatuażem. Stało to się bardzo modne, nie tylko wśród gwiazd. Pamiętajmy jednak, że jeśli nie zachowamy odpowiednich środków ostrożności, mogą nas spotkać nieprzyjemne konsekwencje.

    Redakcja WP Kobieta
    Fast food kontra slow food
    Zapisz na później
    PrzepisyFast food kontra slow food

    Barów szybkiej obsługi w Polsce nie brakuje – na każdym rogu stoją budki, w których ofercie znajdziemy ociekające tłuszczem hamburgery, hod-dogi i frytki. Tymczasem, w cieniu „szybkich lokali” działa dobrze zorganizowana konkurencja – międzynarodowa organizacja Slow Food, wspierająca producentów zdrowej żywności i promująca kuchnię tradycyjną, zagrożoną ekspansją tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.

    Redakcja WP Kobieta
    Kobiety znane i lubiane... od kuchni
    Zapisz na później
    PrzepisyKobiety znane i lubiane... od kuchni

    Idealna kobieta jest piękna, ma duży potencjał intelektualny, jest cierpliwa, opiekuńcza, zmysłowa i do tego potrafi dobrze gotować. Wśród znanych i lubianych kobiet polskiej sceny muzycznej i filmowej, wybraliśmy te, które z miłości do gotowania słyną i które nie raz pokazały widzom, że potrafią wyczarować prawdziwe kulinarne cuda.

    Redakcja WP Kobieta
    Anielska konfitura i medytacyjne powidła - specjały z klasztornej piwniczki
    Zapisz na później
    PrzepisyAnielska konfitura i medytacyjne powidła - specjały z klasztornej piwniczki

    Klasztory od wieków pielęgnują tradycję wyrobu kulinarnych smakowitości. Pyszne konfitury, powidła i gorące miody pitne przyrządzane według starych, zakonnych receptur oraz ziołowe nalewki, balsamy i eliksiry – to specjały, które coraz częściej można spotkać nie tylko na jarmarkach, ale również w hipermarketach. Zainteresowanie klientów jest duże, i nic dziwnego -
    zajadając gruszkową konfiturę można się rozanielić...

    Redakcja WP Kobieta
    Niegdyś to się jadło...
    Zapisz na później
    PrzepisyNiegdyś to się jadło...

    Dietetycy nieustannie tłumaczą nam, że jemy stanowczo za dużo mięsa, a za mało warzyw i owoców. Kiedyś było gorzej, bo warzyw uprawiano znacznie mniej, niż obecnie.

    Redakcja WP Kobieta
    Jakie jest nasze zamiłowanie do trunków?
    Zapisz na później
    PrzepisyJakie jest nasze zamiłowanie do trunków?

    Choć Polacy słyną z zamiłowania do alkoholu, okazuje się, że nie są wcale mistrzami w tej dziedzinie. Z analiz społeczno-demograficznych wynika, że w wielu europejskich krajach pije się znacznie częściej, niż u nas.

    Redakcja WP Kobieta
    Kuchnia Libanu - powiew orientu
    Zapisz na później
    PrzepisyKuchnia Libanu - powiew orientu

    Liban to kraj wielu atrakcji turystycznych. Dzień rozpoczęty na gorącej plaży można zakończyć na ośnieżonych górskich stokach odległych o godzinę jazdy samochodem. Państwa Fenickiego już nie ma. Ludność mówi po arabsku i francusku. Pozostała tradycja, piękne cedry libańskie i kuchnia.

    Redakcja WP Kobieta
    Kartofel, pyra czy grula?
    Zapisz na później
    PrzepisyKartofel, pyra czy grula?

    Kartofel, pyra, bulwa czy grula. Niezależnie od swojej regionalnej nazwy ziemniak jest w naszej współczesnej kuchni ciągle jeszcze najpopularniejszym dodatkiem do dań obiadowych, zup, sałatek czy zapiekanek. I choć zajadamy się nim pod wieloma postaciami, to rzadko kiedy doceniamy jego walory smakowe i właściwości zdrowotne.

    Agnieszka Buczek
    Popijaj drinki, ale z umiarem
    Zapisz na później
    PrzepisyPopijaj drinki, ale z umiarem

    Każdy lubi drinki - jedni gustują w słodkich procentach, inni wolą bardziej wytrawne alkohole - wszyscy natomiast, lubią przyjemny stan upojenia. Z drinkami jednak nie należy przesadzać. Dlaczego?

    Redakcja WP Kobieta
    Oni zdobyli podniebienia ludzi na całym świecie!
    Zapisz na później
    Kulinarny boom i zatrzęsienie specjałów
    Zapisz na później
    PrzepisyKulinarny boom i zatrzęsienie specjałów

    Pomorska kuchnia ma wiele przepisów, które już znalazły się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Nasze województwo znajduje się na trzecim miejscu w Polsce. Tylko Bernadeta Puzdrowska z Ostrzyc na Kaszubach ma już w zanadrzu kolejnych ponad 120 przepisów, które zamierza zgłosić jako tradycyjne potrawy. A to nie koniec...

    Redakcja WP Kobieta
    Coca Cola - co w niej jest?
    Zapisz na później
    PrzepisyCoca Cola - co w niej jest?

    Jeden z najsłynniejszych napojów świata. Jeszcze niedawno dla Polaków wypicie butelki coli było luksusem o jakim niewielu mogło nawet pomarzyć. Dziś pije się jej tak dużo, że dietetycy i lekarze biją na alarm przestrzegając przed jej szkodliwym wpływem na organizm. Jak wygląda historia napoju, swoistego symbolu Ameryki?

    Redakcja WP Kobieta
    Kulinarna inwazja mocy
    Zapisz na później
    PrzepisyKulinarna inwazja mocy

    Kiedy czujemy się zmęczeni i pozbawieni energii, sięgamy po preparaty "zasilające" nasz organizm - przodujemy pod tym względem w Europie, zajmując piąte miejsce w rankingu narodów najchętniej sięgających po leki, zwłaszcza te, które można kupić w aptekach bez recepty. Zwykle wybieramy pigułki, bo tak najprościej. Tymczasem to natura podsuwa nam najlepsze rozwiązania.

    Redakcja WP Kobieta
    Dlaczego warto jeść wiśnie?
    Zapisz na później
    PrzepisyDlaczego warto jeść wiśnie?

    Słodkie, soczyste wiśnie mają szereg dobroczynnych właściwości - jednym z nich jest obniżanie ryzyka syndromu metabolicznego.

    Redakcja WP Kobieta
    Lepsze wino niż piwo?
    Zapisz na później
    PrzepisyLepsze wino niż piwo?

    Osoby, które lubią wino, preferują też
    zdrowszą dietę niż amatorzy piwa - wskazują wyniki duńskich badań,
    o których informuje pismo "British Medical Journal".

    Redakcja WP Kobieta
    Majówkowe marzenie - grill na działce
    Zapisz na później
    PrzepisyMajówkowe marzenie - grill na działce

    Wkrótce zacznie się szał grillowy. Znów będziemy rozkoszować się w naszych ogródkach grillowanymi kiełbaskami, a ich zapach będzie kusił przechodniów. Szał grillowania dopadnie, jak zwykle wszystkich, zarówno mieszkańców bloków, którzy będą szukać namiastki świeżego powietrza na balkonach, działkowiczów i bogatych właścicieli willi. Jak sprawić, aby grillowanie smakowało jeszcze lepiej?

    Redakcja WP Kobieta
    Majówka - grilluj bez opamiętania!
    Zapisz na później
    PrzepisyMajówka - grilluj bez opamiętania!

    Grillują wszyscy, bo to modne, tanie, zdrowe i sprzyja życiu towarzyskiemu.
    Jak Polska długa i szeroka, gdy tylko nastaną cieplejsze dni, z przydomowych ogrodów, działek, terenów rekreacyjnych, a nawet blokowych balkonów niesie się zapach pieczonego mięsa.

    Redakcja WP Kobieta
    Sukces i prestiż w kropli koniaku
    Zapisz na później
    PrzepisySukces i prestiż w kropli koniaku

    Są takie alkohole, które jak żadne inne, kojarzone są z tzw. „wielkim światem”, sukcesem i prestiżem. Picie ich jest niezwykłą podróżą w świat zmysłowych doznań. Razem z Villą Itallią odkryj sztukę degustacji i podawania króla wszystkich alkoholi – koniaku.

    Redakcja WP Kobieta
    W świecie egzotycznych aromatów
    Zapisz na później
    PrzepisyW świecie egzotycznych aromatów

    Mimo, że przyprawy nie mają żadnej wartości odżywczej, są nieodłącznym składnikiem każdej kuchni. Nadają one potrawom atrakcyjny aromat i smak, pobudzają układ trawienny działają konserwująco a nawet leczniczo.

    Redakcja WP Kobieta
    Majówka - tylko dla samotnych!
    Zapisz na później
    PrzepisyMajówka - tylko dla samotnych!

    Czy wszyscy z ogromnym utęsknieniem czekają na długi majowy weekend? Niestety, dla singli tegoroczna majówka to w najgorszym wypadku 10 samotnych wieczorów. Idziemy wam z pomocą. Zobacz nasz kalendarz majówkowy - nie tylko dla samotnych kobiet...

    Redakcja WP Kobieta
    Zalety drinka z truskawką
    Zapisz na później
    PrzepisyZalety drinka z truskawką

    Truskawki zawierają wiele składników korzystnych dla zdrowia. Jednak zalane alkoholem mogą być jeszcze zdrowsze - wynika z najnowszych badań przeprowadzonych w Tajlandii. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Journal of the Science of Food and Agriculture".

    Redakcja WP Kobieta
    Prawda o naszych fast foodach
    Zapisz na później
    PrzepisyPrawda o naszych fast foodach

    Fast foody w państwach Europy
    Wschodniej, w tym w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach, są
    najmniej zdrowe na świecie - oświadczył w poniedziałek duński
    ekspert Steen Stender podczas XV Europejskiego Kongresu na temat
    Otyłości w Budapeszcie.

    Redakcja WP Kobieta
    Boski napój dla koneserów
    Zapisz na później
    PrzepisyBoski napój dla koneserów

    Jest to z pewnością jeden z najbardziej znanych napojów na świecie. Ma niezaprzeczalne właściwości zdrowotne. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i dobrze wpływa na krążenie. Działa też pobudzająco. Mowa oczywiście o herbacie.

    Redakcja WP Kobieta
    Kiedy smakołyki szkodzą
    Zapisz na później
    PrzepisyKiedy smakołyki szkodzą

    W niewłaściwie przechowywanej żywności wytwarzają się substancje groźne dla zdrowia. Często zatrucie pokarmowe fundujemy sobie sami, zjadając źle przechowywaną czy wielokrotnie zamrażaną i rozmrażaną żywność lub po prostu zaniedbując higienę. Robiąc zakupy i przygotowując potrawy, pamiętaj o kilku podstawowych zasadach.

    Redakcja WP Kobieta