Przepisy

    Przepisy

    Kuchnia angielska - nie tylko fish and chips
    Zapisz na później
    PrzepisyKuchnia angielska - nie tylko fish and chips

    Nie tylko ryba i frytki. Tradycja curry w angielskiej kuchni
    Brytyjska kuchnia kojarzy się nam, Polakom, raczej negatywnie. Anglicy na śniadanie jedzą jajecznicę z mikrofalówki i fasolkę w sosie pomidorowym z puszki, a na obiad odwieczne „fish and chips”, czyli smażoną rybę z frytkami na zmianę ze specjałami typu placek z nerki.

    Redakcja WP Kobieta
    Niebezpieczne konserwanty
    Zapisz na później
    PrzepisyNiebezpieczne konserwanty

    Konserwowanie żywności nie jest wynalazkiem współczesnych czasów. Nasi przodkowie konserwowali mięso i ryby przy pomocy soli. Żywność także przechowywano w niskich temperaturach, wędzono, suszono, peklowano, marynowano lub kiszono. W dzisiejszych czasach, produkty żywnościowe faszeruje się substancjami chemicznymi.

    Redakcja WP Kobieta
    Śladami dzielnego wojaka Szwejka
    Zapisz na później
    PrzepisyŚladami dzielnego wojaka Szwejka

    Austriacka kuchnia jest dość nietypowa, bo szczycąca się głównie tym, co już kiedyś, gdzieś, w jakimś innym miejscu... Ale cóż z tego, że kawa po turecku, gulasz z Węgier, a sznycel z Włoch skoro smakują tu zupełnie inaczej. Przez Austrię przewinęło się całe mnóstwo ulubionych przez inne narody kulinarnych przepisów.

    Redakcja WP Kobieta
    Kto może tłusto jeść?
    Zapisz na później
    PrzepisyKto może tłusto jeść?

    Wszyscy znamy takich szczęśliwców, którzy mogą jeść tłuste,
    kaloryczne potrawy bez obawy o przytycie. Najnowsze badania
    naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Tufts dowodzą, że ten "dar
    od losu" polega na posiadaniu odpowiednich wariantów genów.

    Redakcja WP Kobieta
    Do czego prowadzą błędy w odżywianiu?
    Zapisz na później
    PrzepisyDo czego prowadzą błędy w odżywianiu?

    Nieprawidłowe odżywianie jest przyczyną ponad 80 różnego rodzaju chorób. Źle skomponowany dzienny jadłospis nie tylko negatywnie wpływa na naszą kondycję fizyczną, ale stanowi przyczynę wielu dolegliwości psychicznych. Polacy uwielbiają jeść, ale większą wagę przykładają do kulinarnych tradycji, niż zasad prawidłowego odżywiania się, łatwo ulegają też tanim chwytom marketingowym, stosowanym przez producentów żywności.

    Magdalena Stypułkowska
    Napoje niezbędne do życia
    Zapisz na później
    PrzepisyNapoje niezbędne do życia

    Po pierwsze musimy oddychać, po drugie pić. Człowiek, tak jak planeta Ziemia, w 60 procentach składa się z wody. Jest ona najważniejszym materiałem budulcowym stanowiącym strukturalną część wszystkich naszych komórek i tkanek.

    Redakcja WP Kobieta
    Czekolada lepsza niż pocałunki
    Zapisz na później
    PrzepisyCzekolada lepsza niż pocałunki

    Jak dowiodły eksperymenty, czekolada
    robi na nas większe wrażenie niż namiętny pocałunek. Zespół doktora Davida Lewisa z finansowanego przez producentów
    żywności Mind Lab zaangażował do badań kilka par po dwudziestym
    roku życia.

    Redakcja WP Kobieta
    Jennifer Garner - jogging zamiast czekolady
    Zapisz na później
    PrzepisyJennifer Garner - jogging zamiast czekolady

    Aktorka Jennifer Garner, żona Bena Afflecka, żeby po porodzie wrócić do swojej dawnej figury zaczęła stosować dietę rozdzielną, stara się nie łączyć białka i węglowodanów w jednym posiłku, które są trawione w całkiem inny sposób.

    Redakcja WP Kobieta
    Dar bogów - feta i pita
    Zapisz na później
    PrzepisyDar bogów - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Ta najlepsza pochodzi z północy kraju. Według mitologii greckiej sztukę robienia tego sera podarowali Grekom bogowie z Olimpu. Nic więc dziwnego, że współcześni mieszkańcy Hellady twierdzą, że serów jest tysiące, a grecka feta jest tylko jedna na świecie.

    Redakcja WP Kobieta
    Zapach i smak libido
    Zapisz na później
    PrzepisyZapach i smak libido

    Spośród produktów żywnościowych, o których ludzie myślą jako o afrodyzjakach, solidne naukowe dowody przemawiają tylko za ostrygami. No i jeszcze za musztardą, winem, czekoladą...

    Redakcja WP Kobieta
    Jak jeść, żeby dobrze zjeść?
    Zapisz na później
    PrzepisyJak jeść, żeby dobrze zjeść?

    W zdrowym żywieniu chodzi nie tylko o to, ile i co jemy, ale też
    w jaki sposób przygotowujemy produkty i kiedy je spożywamy.
    Wiadomo na przykład, że dostępność konkretnych składników z
    różnych pokarmów jest odmienna i że sposób, w jaki je
    przygotowujemy, zmienia ich właściwości.

    Redakcja WP Kobieta
    Hollywoodzkie liczenie kalorii
    Zapisz na później
    PrzepisyHollywoodzkie liczenie kalorii

    W Hollywood wszyscy są na diecie i wciąż pilnują, co prywatni kucharze nakładają im na talerz. Obsesję idealnego ciała napędzają paparazzi, którym nie umknie ani milimetr zbędnego tłuszczyku znanych i lubianych gwiazd.

    Redakcja WP Kobieta
    Co nas zniechęca do jedzenia?
    Zapisz na później
    PrzepisyCo nas zniechęca do jedzenia?

    Ucztujący ludzie, mogący zorientować się,
    ile już zjedli - np. widząc pozostawione na stole kości kurczaka -
    pochłaniają o 27 proc. jedzenia mniej niż osoby, których stół jest
    regularnie uprzątany - informuje strona internetowa amerykańskiego
    Cornell University.

    Redakcja WP Kobieta
    Ściągnij gości na przyjęcie!
    Zapisz na później
    PrzepisyŚciągnij gości na przyjęcie!

    Powoli mija moda, czy raczej zwyczaj na obfite przyjęcia, na których usadza się gości ciasno za stołem. Po takich biesiadach skoncentrowanych głównie na jedzeniu, a raczej niemiłosiernemu objadaniu się, goście zwykle wstają od stołu ledwo żywi. Nadszedł zatem czas na nowy styl przyjmowania gości. Przyjęcia w formie bufetu, to nie tylko większa wygoda, ale różnorodność zarówno dla gości, jak i dla gospodarzy.

    Agnieszka Buczek
    Smacznego, telewizorku!
    Zapisz na później
    PrzepisySmacznego, telewizorku!

    Po prostu gotuj - kuszą nas z ekranów telewizorów mistrzowie kuchni. Pichcenie stało się dziś potężną gałęzią rozrywki. I zgodnie z prawami rozrywki głównym daniem są tu sami kucharze, a nie ich kulinarne wyczyny.

    Redakcja WP Kobieta
    Zielono mi!
    Zapisz na później
    PrzepisyZielono mi!

    Zieleniny nigdy za dużo. Najlepsze są świeże warzywa jedzone na surowo. Ale gotowane, duszone na łyżce oliwy z oliwek, mrożone, przetworzone na sok - niewiele tracą ze swoich niezwykłych właściwości.

    Redakcja WP Kobieta
    Wielkanoc bez tycia!
    Zapisz na później
    PrzepisyWielkanoc bez tycia!

    W wielu domach Święta Wielkanocne ciągle jeszcze nie mogą obyć się bez tradycyjnego obżarstwa. Najczęściej każde takie święta okupujemy kilkukilogramową nadwagą. W tym roku będzie inaczej-jedzmy ze smakiem, ale nie tyjmy!

    Redakcja WP Kobieta
    Smak wielkanocnych słodkości
    Zapisz na później
    PrzepisySmak wielkanocnych słodkości

    Babka gotowana, sernik z ziemniakami, drożdżówka z jabłkami oraz makówc to kaszubskie przepisy na ciasta. Nadchodząca Wielkanoc może być bardzo dobrą okazją do przypomnienia sobie tych niesłusznie zapomnianych na co dzień wypieków.

    Redakcja WP Kobieta
    Żubrówka Vip Party w Platinium
    Zapisz na później
    PrzepisyŻubrówka Vip Party w Platinium

    We wnętrzach modnego warszawskiego Klubu Platinium na jeden kwietniowy wieczór zagościła Żubrówka. W klubie powiało wiosną - przy wejściu pojawiła się prawdziwa zielona trawa, na stołach ustawiono naręcza tulipanów, a z głośników płynął śpiew ptaków.

    Redakcja WP Kobieta
    Uwaga, idą goście!
    Zapisz na później
    PrzepisyUwaga, idą goście!

    Posadzenie teściowej obok wujka, z którym ciągle drą koty, powitanie gości w fartuszku, namawianie ich bez litości do kapci, błaganie by zostali jeszcze trochę – ech, lista grzechów gospodarzy może być długa. A przecież nie musi tak być. Oto garść rad. Dzięki nim twoi goście będą z zadowoleniem wspominać wizyty u ciebie.

    Redakcja WP Kobieta
    „Breast Friends- Przyjaciele od Piersi”
    Zapisz na później
    Przepisy„Breast Friends- Przyjaciele od Piersi”

    W warszawskiej Królikarni odbyło się uroczyste otwarcie wystawy fotografii „Breast Friends- Przyjaciele od Piersi” światowej sławy artysty Rankina. Zdjęcia prezentują szczególną więź łączącą kobietę, u której zdiagnozowano raka piersi i jej przyjaciela podczas wspólnej walki z tą chorobą.

    Redakcja WP Kobieta
    Kuchenne tradycje wielkanocne
    Zapisz na później
    PrzepisyKuchenne tradycje wielkanocne

    W Polsce, według wiejskich tradycji, w Wielkanoc nie godziło się gotować, ani też rozpalać wielkiego ognia pod kuchnią, dlatego też wielkanocny stół panie domu przygotowywały znacznie wcześniej. U bardziej zasobnych gospodarzy, u szlachty i mieszczan wielkanocne potrawy przygotowywano nawet przez dwa tygodnie.

    Redakcja WP Kobieta
    Ryby morskie - doceń ich wartość
    Zapisz na później
    PrzepisyRyby morskie - doceń ich wartość

    Badania wskazują, że Polacy jedzą za mało ryb
    morskich, których mięso zawiera kwasy tłuszczowe omega-3. Na ogół uważa się, że średnie dzienne spożycie ryb nie powinno
    być mniejsze niż 35 gramów dziennie. Do dzieła więc!

    Redakcja WP Kobieta
    Polska Wielkanoc - dużo i treściwie
    Zapisz na później
    PrzepisyPolska Wielkanoc - dużo i treściwie

    Niegdyś, wszystkie wielkanocne stoły uginały się pod jadłem. Nawet w tych uboższych domach.
    Bo i tam za honor miano jak największe – na swoją miarę i możliwości – stosy
    jadła. Na stoły stawiano mięsiwa wszelakie - od dziczyzny po drób, napitki wyśmienite i inne, tłuste smakołyki, które miały wynagrodzić biesiadującym 40 dni ciężkich wyrzeczeń i umartwień brzucha i przełyku.

    Redakcja WP Kobieta