Przepisy

    Przepisy

    Borys Szyc  i Rafał Olbrychski od kuchni
    Zapisz na później
    PrzepisyBorys Szyc i Rafał Olbrychski od kuchni

    Czy znani aktorzy potrafią gotować? Zobaczcie na przykładzie Rafała Olbrychskiego i Borysa Szyca, którzy pod okiem mistrza Roberta Sowy przygotowali pyszne potrawy.

    Redakcja WP Kobieta
    Piękne kobiety wiedzą, co jedzą
    Zapisz na później
    PrzepisyPiękne kobiety wiedzą, co jedzą

    Skorzystaj z wakacji, żeby się lepiej odżywiać. Sposób odżywiania bowiem w znacznym stopniu wpływa na naszą aktywność i chęć do życia. Nie mówiąc już o sylwetce. Żeby wracając do pracy dobrze się czuć w swojej skórze powinniśmy dbać także o zachowanie linii.

    Redakcja WP Kobieta
    Felieton Kuronia: a może jakaś dieta?
    Zapisz na później
    PrzepisyFelieton Kuronia: a może jakaś dieta?

    Co tydzień głowię się nad tym o czym tu, rzecz jasna, odkrywczym i nowym napisać. Jedni jak co roku o tej porze krzyczą : o truskawkach! Inni: o szparagach, o młodych ziemniakach, nowalijkach! Jeszcze inni – Pisz o sałatkach! O grillu!

    Redakcja WP Kobieta
    Zapisz na później
    PrzepisyCukinia faszerowana

    Krok po korku uczymy, jak przygotować pyszną cukinię faszerowaną mięsem, pomidorami i ryżem.

    Redakcja WP Kobieta
    Maciej Kuroń: pokochałem polską kuchnię
    Zapisz na później
    PrzepisyMaciej Kuroń: pokochałem polską kuchnię

    Maciej Kuroń - wirtuoz dobrej kuchni, opowiada o wiosennym gotowaniu, smakach z dzieciństwa i zasadach dobrego gotowania oraz o kulinarnych stereotypach.

    Redakcja WP Kobieta
    Zaproś gwiazdę
    Zapisz na później
    PrzepisyZaproś gwiazdę

    Znana piosenkarka na urodzinach dziecka? Ulubiony aktor na naszym ślubie? Nie ma sprawy. Niemal każdą gwiazdę można zaprosić na dowolną uroczystość. Trzeba tylko odpowiednio zapłacić.

    Redakcja WP Kobieta
    Craving - pragnienie i nienasycenie
    Zapisz na później
    PrzepisyCraving - pragnienie i nienasycenie

    Jeśli ściśle przestrzegamy diety i zbytnio kontrolujemy ilości kalorii na talerzu, możemy stać się ofiarami “cravingu”, czyli ulegania od czasu do nieodpartej pokusie zjedzenia jakiegoś konkretnego przysmaku.

    Redakcja WP Kobieta
    Kusząco i egzotycznie
    Zapisz na później
    PrzepisyKusząco i egzotycznie

    Coraz chętniej sięgamy po owoce z egzotycznych krajów. Są coraz częstszym dodatkiem do lodów, deserów, soków. Tropikalne owoce, mimo że pochodzą z odległych zakątków świata, są coraz łatwiej dostępne. Wiele z nich możemy kupić w sklepach. Są smaczne i zdrowe dlatego zyskują dużą popularność nie tylko wśród prawdziwych smakoszy.

    Redakcja WP Kobieta
    Słonecznie i soczyście
    Zapisz na później
    PrzepisySłonecznie i soczyście

    Swój rodowód cytryna wywodzi z Chin, przypuszcza się, że smakowicie owocująca odmiana powstała w wyniku krzyżówek. Znana była już w starożytnej Grecji i Rzymie. Istnieje pogląd, że cytrynami były mitologiczne "złote jabłka", których zdobycie stanowiło jedną z dwunastu prac Herkulesa. Owoce te od lat uważane są za symbol radości, zdrowia i długiego życia.

    Redakcja WP Kobieta
    Majdan rzuca... ciastem?
    Zapisz na później
    PrzepisyMajdan rzuca... ciastem?

    Majdan, Steczkowska i Ewa Minge w kuchni. Kto z nich gotuje najlepiej?

    Redakcja WP Kobieta
    Specjały ze słonecznej Hiszpanii
    Zapisz na później
    PrzepisySpecjały ze słonecznej Hiszpanii

    Hiszpania - trzeci co do wielkości kraj Europy - kraj ten kojarzy się większości ludzi z suchym i gorącym klimatem, widowiskową corridą, popołudniową sjestą i ekspresyjnym flamenco.

    Redakcja WP Kobieta
    Istny atak lodożerców
    Zapisz na później
    PrzepisyIstny atak lodożerców

    Lodowe smakowitości są doskonałą ochłodą w upalne dni. W odpowiedni sposób przyrządzone i estetycznie podane sprawią, że ze zdwojoną siłą poczujemy lodowe orzeźwienie.

    Agnieszka Buczek
    Gotowanie może być fajne!
    Zapisz na później
    PrzepisyGotowanie może być fajne!

    Gotowanie?! Na to słowo wiele młodych kobiet reaguje grymasem i stwierdza, że nie po to wymyślono „dania na telefon” by spędzać długie godziny w kuchni. Tymczasem gotowanie nie musi oznaczać całodziennego stania przy garach, może być zabawą, na którą czasem warto poświęcić chociaż pół godziny!

    Redakcja WP Kobieta
    Polacy wolą schabowe niż sushi
    Zapisz na później
    PrzepisyPolacy wolą schabowe niż sushi

    Wydawało się, że Polacy mogą porzucić golonkę i flaki, by sięgnąć po burrito, tortille, cannelloni, frittatę i camembert w szynce parmeńskiej. Kolejny raz okazało się jednak, że bardziej cenimy tradycyjne potrawy kuchni polskiej niż to, co modne.

    Redakcja WP Kobieta
    Masz problem ze stresem? Wypij
    Zapisz na później
    PrzepisyMasz problem ze stresem? Wypij

    Choć regularne picie czarnej herbaty nie zmniejsza przeżywanych
    przez nas codziennych stresów, to może nam pomóc w lepszym
    radzeniu sobie z nimi.

    Redakcja WP Kobieta
    Obiad z gwiazdami
    Zapisz na później
    PrzepisyObiad z gwiazdami

    Spotkanie gwiazd z dziećmi z domów dziecka odbyło się 28 maja w restauracji Jeffs.

    Redakcja WP Kobieta
    Czy wiesz, co pijesz?
    Zapisz na później
    PrzepisyCzy wiesz, co pijesz?

    Producenci wód mineralnych i źródlanych od kilku lat oferują swoje produkty również w wersjach smakowych, reklamowanych jako naturalne wody z dodatkiem aromatów ziołowych, cytrusowych lub innych owocowych. Czy bliżej im do oranżady pełnej chemii czy do zdrowej wody mineralnej?

    Redakcja WP Kobieta
    Oskary Kulinarne 2007
    Zapisz na później
    PrzepisyOskary Kulinarne 2007

    Moda na wszystko, co związane z kuchnią i gotowaniem stale rośnie. Książki kucharskie rozchodzą się jak świeże bułeczki, telewizyjne programy kulinarne biją rekordy oglądalności, a kucharze awansują do miana mistrzów i wirtuozów smaku, którzy wyznaczają najmodniejsze trendy kulinarne. Gotowanie przestało być zwykłą czynnością użytkową, stało się sztuką. Kucharze zaczęli być równie sławni, co gwiazdy Hollywood.

    Redakcja WP Kobieta
    Pangalaktyczny gardłogrzmot, czyli drink dla odważnych
    Zapisz na później
    PrzepisyPangalaktyczny gardłogrzmot, czyli drink dla odważnych

    Ludzie piją trunki, bo lubią, bo przy drinku lepiej toczy się rozmowa, aby nabrać animuszu, dla towarzystwa, żeby się zintegrować i z wielu innych, ważnych i mniej ważnych powodów. Możliwości człowieka są wielkie, prawie tak wielkie jak kosmos, po prostu czasem trudno uwierzyć, jak gigantyczne, przeogromne i nieskończenie olbrzymie.

    Magdalena Stypułkowska
    O kawie, kawoszach i przyjemnościach
    Zapisz na później
    PrzepisyO kawie, kawoszach i przyjemnościach

    Początkowo uważano, że kawa jest lekarstwem i sprzedawano ją w aptekach. Odkryto, że wzmacnia siły, ale sądzono, że poprawia także pamięć. Zalecano pić kawę przy różnych chorobach, z czasem jednak napój ten stawał się coraz bardziej popularny.

    Redakcja WP Kobieta
    Herbatka zdrowsza od wody
    Zapisz na później
    PrzepisyHerbatka zdrowsza od wody

    Wbrew rozpowszechnionym opiniom, picie
    herbaty dobrze nawadnia organizm i daje mu więcej korzyści niż
    picie wody - informuje "European Journal of Clinical Nutrition".

    Redakcja WP Kobieta
    Prawie jak kobiety...
    Zapisz na później
    PrzepisyPrawie jak kobiety...

    W stolicy Indonezji - Dżakarcie odbywa się wielki zlot transwestytów. Ponad 3 miliony przebierańców pragnie udowodnić, jak bardzo czują się kobietami. Warto o nich pomyśleć, narzekając na "ciężki kobiecy los".

    Redakcja WP Kobieta
    Kariera zimnej smakowitości
    Zapisz na później
    PrzepisyKariera zimnej smakowitości

    Każdy Włoch nosi w sobie przekonanie, że kuchnia włoska jest najlepsza. Przywiązanie do rodzinnej tradycji kulinarnej, traktowanie niektórych potraw jak świętości, wszelkie celebrowanie posiłków to cechy charakterystyczne dla Włochów. Italia to nie tylko pizza, cappuccino i makaron, to także lody. Najlepsze lody na świecie.

    Redakcja WP Kobieta
    Niekonwencjonalne gotowanie
    Zapisz na później
    PrzepisyNiekonwencjonalne gotowanie

    Chyba nie każdy zdaje sobie sprawę z tego że kwiaty mogą być nie tylko ozdobą naszych działek i ogrodów, ale także można ich użyć do przyrządzenia oryginalnych potraw.

    Redakcja WP Kobieta