Przepisy

    Przepisy

    Lepszy sposób na pizzę?
    Zapisz na później
    PrzepisyLepszy sposób na pizzę?

    Ulepszony sposób fermentacji ciasta na pizzę
    i jego pieczenia może podnieść zdrowotną wartość tej potrawy -
    poinformowano podczas 233. zjazdu American Chemical Society w
    Chicago.

    Redakcja WP Kobieta
    Dobre wieści dla smakoszy
    Zapisz na później
    PrzepisyDobre wieści dla smakoszy

    Nareszcie są prawdziwe owcze oscypki. Jak co roku, na dwa tygodnie przed Wielkanocą rozpoczyna się na Podhalu skup jagniąt. Zwierzęta jadą do Włoch, gdzie tradycją jest, aby na świątecznym stole znalazł się pieczony baranek, a bacowie biorą się za dojenie owiec i robienie serów.

    Redakcja WP Kobieta
    Nigella Lawson w Polsce
    Zapisz na później
    PrzepisyNigella Lawson w Polsce

    Na specjalne zaproszenie przybyła do Polski znana na całym świecie bogini kulinarna - Nigella Lawson. Okazją ku temu była promocja jej nowego programu „Nigella ucztuje”, będącego kontynuacją emitowanego już wcześniej „Nigella gryzie”, który zyskał olbrzymią popularność na świecie. Zobacz, jak Nigella gryzła polskiego sękacza ;)

    Redakcja WP Kobieta
    Cała prawda o kawie
    Zapisz na później
    PrzepisyCała prawda o kawie

    Picie kawy szkodzi czy przynosi korzyści? Dotąd uważano, że codzienna filiżanka małej czarnej zwiększa ryzyko nadciśnienia i chorób serca. Z badań holenderskich naukowców wynika, że jeśli cieszymy się dobrym zdrowiem, możemy sobie pozwolić na picie dużych ilości tego aromatycznego napoju, kiedy tylko mamy na to ochotę.

    Redakcja WP Kobieta
    Dlaczego uwielbiamy jeść słodycze?
    Zapisz na później
    PrzepisyDlaczego uwielbiamy jeść słodycze?

    Słodycze sprawiają, że czujemy się dobrze,
    gdyż podnoszą w mózgu poziom serotoniny, związku poprawiającego
    nastrój. "Nie należy jednak dawać się temu zwieść; nadmiar
    słodyczy może mieć szkodliwy wpływ na wiele organów, np. na
    naczynia krwionośne" - ostrzega dr Robert Jarzyna z
    Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego.

    Redakcja WP Kobieta
    Trujące jedzenie
    Zapisz na później
    PrzepisyTrujące jedzenie

    Podchodzisz do lodówki. Otwierasz ją - kurczak nie wygląda najlepiej... ale przecież nadaje się do jedzenia. Tak zaczynają się kłopoty z żołądkiem. Nieświeże jedzenie z lodówki zamiast lądować w koszu, często ląduje na naszych talerzach. A choroby, wywołane przez zepsute jedzenie, mogą mieć tragiczne skutki.

    Redakcja WP Kobieta
    Geny na talerzu
    Zapisz na później
    PrzepisyGeny na talerzu

    Kobiety, które jadły boczek, smalec i tłuste sery w ciągu roku schudły 4,7 kg. To co najmniej dwukrotnie więcej niż te, które do minimum ograniczały ilość spożywanego tłuszczu i węglowodanów. Tego dowodzą badania specjalistów z Uniwersytetu Stanforda.

    Redakcja WP Kobieta
    Raclette z krainy mlekiem i miodem płynącej
    Zapisz na później
    PrzepisyRaclette z krainy mlekiem i miodem płynącej

    Podobno już Wilhelm Tell zajadał się tym przysmakiem. Inna legenda głosi, że alpejscy pasterze odkryli przez przypadek, że ser pieczony nad ogniskiem może wspaniale smakować.
    Mowa o raclette – narodowej potrawie i popularnym przysmaku Szwajcarii mlekiem i miodem płynącej.

    Redakcja WP Kobieta
    Oliwa - najzdrowszy i najsmaczniejszy tłuszcz
    Zapisz na później
    PrzepisyOliwa - najzdrowszy i najsmaczniejszy tłuszcz

    W dzisiejszej kuchni oliwa wydaje się tak samo niezastąpionym dodatkiem kulinarnym, jak pieprz czy sól. Coraz częściej trudno nam się bez niej obejść, przygotowując codzienne posiłki. Oliwa wkroczyła do naszych kuchni, by zatriumfować w niej jako najzdrowszy i najsmaczniejszy z tłuszczów.

    Agnieszka Buczek
    Wiosna na widelcu
    Zapisz na później
    PrzepisyWiosna na widelcu

    Kiedy przychodzi wiosna, uświadamiamy sobie, że podczas zimy zaniedbaliśmy zarówno swoje ciało, jak i umysł. Wielu z nas poddało się zimowej melancholii, wielu też zyskało kilka zbędnych kilogramów. Pora na zmiany. Dzięki kilku kulinarnym zabiegom, szybko nabierzemy energii, odzyskamy dawne kształty i psychiczną równowagę.

    Magdalena Stypułkowska
    Jak imprezują Polacy?
    Zapisz na później
    PrzepisyJak imprezują Polacy?

    Choć wielu miłośników imprez twierdzi, że najlepiej zaplanować szaloną noc, urządzając maraton po licznych pubach, i dopiero nad ranem, z pustym portfelem i mocno nadszarpniętą kondycją, wrócić do domu, to w praktyce tylko 25% Polaków decyduje się na nocną wycieczkę po barach i dyskotekach. Najwięcej pieniędzy wydajemy na alkohole, napoje gazowane i słone przekąski.

    Magdalena Stypułkowska
    Kate Winslet je to, na co ma ochotę
    Zapisz na później
    PrzepisyKate Winslet je to, na co ma ochotę

    Kate Winslet do najszczuplejszych osób nie należy. Ale wcale jej to nie przeszkadza. I to do tego stopnia, że sądziła się z czasopismem, które zasugerowało, że aktorka się odchudzała.

    Redakcja WP Kobieta
    Bary mleczne - reaktywacja?
    Zapisz na później
    PrzepisyBary mleczne - reaktywacja?

    Bary mleczne przeżywają renesans – odświeżają wystrój, ogłaszają się w internecie i wzbogacają ofertę o nowe, coraz bardziej wyszukane dania. Mimo, że zaczęły powstawać 40 lat temu, wciąż powiększają grono klientów, którzy doceniają domowy smak ruskich pierogów i gęstej grochówki. W cenie jest również swojska atmosfera. Nikogo też nie dziwi, że przy jednym stole te same kluski zajada emeryt, student i biznesmen.

    Redakcja WP Kobieta
    Potrawy i drinki, które zrobi każdy facet
    Zapisz na później
    PrzepisyPotrawy i drinki, które zrobi każdy facet

    Facet przy garach? Dlaczego nie. Wyrzućmy z naszych głów stereotypy, że mężczyzna, który obiera ziemniaki lub gotuje zupę, jest pantoflarzem i dał się urobić swojej kobiecie. Przecież gotowanie, a następnie testowanie potraw, to prawdziwa przyjemność. Możesz dać się ponieść kulinarnej fantazji i z okazji Dnia Kobiet przygotować potrawę, która powali na kolana Twoją partnerkę.

    Magdalena Stypułkowska
    Gusta Hollywood - zielenina czy tłusty stek?
    Zapisz na później
    PrzepisyGusta Hollywood - zielenina czy tłusty stek?

    Wegetarianizm czy dieta z mięsem w roli głównej? Za znanymi postaciami z Hollywood trudno nadążyć. Wśród gwiazd panują przeciwstawne tendencje - jedni deklarują, że mięsa nigdy nie włożą do ust, bo to sprzeczne z ich światopoglądem, drudzy oburzają się, bo w kuchni nie ma miejsca na ideologię, a liczy się tylko przyjemność jedzenia.

    Redakcja WP Kobieta
    Kto musi dużo pić?
    Zapisz na później
    PrzepisyKto musi dużo pić?

    Płyny ciała stanowią 60% ogólnej masy ciała kobiety i 70% ogólnej masy ciała mężczyzny. W praktyce różnica ta pociąga za sobą odmienną tolerancję trucizn. Najwięcej wody w ciągu dnia powinny pić osoby odżywiające się zdrowo, spożywające dużo warzyw i owoców oraz ciemnego chleba, fasoli, płatków owsianych i innych produktów bogatych w błonnik.

    Redakcja WP Kobieta
    Nienawidzę twojej matki!
    Zapisz na później
    PrzepisyNienawidzę twojej matki!

    Psychologowie przekonują, że każda matka powinna wychowywać swojego syna nie dla siebie, ale dla innej kobiety. Twojej teściowej to się udało i pokochałaś jej syna, jednak masz wrażenie, że ta kobieta nie może pogodzić się z utratą dziecka.

    Redakcja WP Kobieta
    Byle co i byle jak?
    Zapisz na później
    PrzepisyByle co i byle jak?

    Konserwanty, którymi faszerowana jest żywność, skutecznie dewastują nasze żołądki, czy wątroby. Życie w bezruchu sprawia, że układ trawienny nie funkcjonuje tak jak potrzeba. Także i nasze codzienne menu pozostawia wiele do życzenia. Na co dzień jemy byle co i byle, popijając coca colą lub napojem gazowanym. W weekend natomiast, nie wstajemy od suto zastawionego stołu...

    Redakcja WP Kobieta
    Energy drink - puszka nadziei
    Zapisz na później
    PrzepisyEnergy drink - puszka nadziei

    Obiecują zastrzyk energii, odpędzenie zmęczenia, dodanie sił do działania na pełnych obrotach. Ale – uwaga – wypicie ich w nadmiernej ilości, a do tego w połączeniu z alkoholem, może mieć fatalne skutki. To że popularność energy drinków, bo o nich właśnie mowa, zbudowana jest w dużej mierze na skutecznych działaniach marketingowych, nie jest tajemnicą, ale czyżby marketing był jedyną mocną stroną tych napojów, a działanie pobudzające jest wyssane z palca?

    Redakcja WP Kobieta
    Uczta w greckim stylu
    Zapisz na później
    PrzepisyUczta w greckim stylu

    Meze to magiczne słowo, które w potocznym języku greckim znaczy wiele. Jest to wyraz niezwykle trafnie określający sposób serwowania dań w greckich tawernach. Bogactwo smaków i aromatów zaskoczy nawet najbardziej wytrawnych smakoszy.

    Redakcja WP Kobieta
    Wegetarianizm jest trendy?
    Zapisz na później
    PrzepisyWegetarianizm jest trendy?

    Chyba każdy z nas chce żyć długo i cieszyć się dobrym zdrowiem. W osiągnięciu tego celu mogą nam pomóc odpowiednie nawyki żywieniowe. Czy jednak w dzisiejszych czasach możemy być pewni, że produkty, które nakładamy na talerz, korzystnie wpływają na naszą kondycję psychiczną i fizyczną?

    Redakcja WP Kobieta
    Wkręceni w masło
    Zapisz na później
    PrzepisyWkręceni w masło

    W naszym teście sprawdziliśmy, ile tak naprawdę jest masła w maśle. Co się okazało? Tylko jeden z dziewięciu przebadanych produktów, można nazwać mianem „masła”.

    Redakcja WP Kobieta
    Ani frytki, ani ślimaki
    Zapisz na później
    PrzepisyAni frytki, ani ślimaki

    Jeżeli statystyczny Polak da szansę francuskiej i belgijskiej kuchni, czyli przeżyje od śniadania do kolacji, to na pewno nie będzie żałował. Ale uprzedzamy - to duże wyzwanie...

    Redakcja WP Kobieta
    Czym nakarmić mózg?
    Zapisz na później
    PrzepisyCzym nakarmić mózg?

    Naukowcy od dawna przestrzegają, że nasze nawyki żywieniowe wpływają nie tylko na naszą kondycję fizyczną, ale również psychiczną. Mózg jest naszym centrum dowodzenia, a kiedy „głoduje”, w nasze codzienne działania wkrada się chaos. Półprodukty, żywność modyfikowana genetycznie i fast foody nie służą naszej głowie.

    Magdalena Stypułkowska