Przepisy

Przepisy

Czym nakarmić mózg?
Zapisz na później
PrzepisyCzym nakarmić mózg?

Naukowcy od dawna przestrzegają, że nasze nawyki żywieniowe wpływają nie tylko na naszą kondycję fizyczną, ale również psychiczną. Mózg jest naszym centrum dowodzenia, a kiedy „głoduje”, w nasze codzienne działania wkrada się chaos. Półprodukty, żywność modyfikowana genetycznie i fast foody nie służą naszej głowie.

Magdalena Stypułkowska
Dzień Kobiet to dla mnie...
Zapisz na później
PrzepisyDzień Kobiet to dla mnie...

Dzień Kobiet to dla mnie... Przeczytaj, jak na to pytanie odpowiadają polskie pisarki. Czy to święto jest dla nich jedynie nieciekawą pamiątką po poprzednim ustroju, czy też miłym urozmaiceniem kobiecej codzienności?

Redakcja WP Kobieta
Jak spędzisz Dzień Kobiet?
Zapisz na później
PrzepisyJak spędzisz Dzień Kobiet?

Zbliża się Dzień Kobiet, czyli nasz dzień. Choć kobietą jest się przez całe życie, warto nagrodzić się za to, że tak dobrze dajemy sobie radę. Przygotowałyśmy kilka propozycji. Podziel się z nami swoją opinią i powiedz nam , jaki będzie twój Dzień Kobiet?

Redakcja WP Kobieta
"Żarłoczne" modelki
Zapisz na później
Przepisy"Żarłoczne" modelki

Co naprawdę jedzą supermodelki? Czy, aby zaistnieć w branży i nie wypaść gry, trzeba się głodzić i odmawiać sobie przyjemności jedzenia? Zobacz, jak wyglądają jadłospisy najbardziej znanych modelek z całego świata.

Redakcja WP Kobieta
Nie jedz chipsów przed telewizorem
Zapisz na później
PrzepisyNie jedz chipsów przed telewizorem

Im więcej programów telewizyjnych ogląda
trzyletnie dziecko, tym więcej pije słodkich napojów i je
niezdrowych przekąsek, jednocześnie spadało spożycie warzyw i owoców - informuje serwis "EurekAlert".

Redakcja WP Kobieta
Sposób na pizzę
Zapisz na później
PrzepisySposób na pizzę

Pizza jest dziś niezwykle popularnym daniem, a „prawdziwe, włoskie pizzerie” rosną jak na drożdżach. I chociaż ta prawdziwa, tradycyjna, drożdży nie zawiera, to coraz więcej jest rodzajów ciast do tej potrawy, które z oryginalną włoską pizzą nie mają niczego wspólnego. W supermarketach można dostać mrożoną pizzę, którą zapewne włoscy smakosze uznają za profanację.

Redakcja WP Kobieta
Kulinarne upodobania zapisane w genach
Zapisz na później
PrzepisyKulinarne upodobania zapisane w genach

Upodobanie do mięsa i ryb dziedziczymy, natomiast skłonność do słodyczy oraz owoców i warzyw
jest prawdopodobnie wynikiem wychowania i przyzwyczajenia. To wnioski brytyjskich naukowców, którzy swoje badania opublikowali w "Journal of
Physiology and Behaviour".

Redakcja WP Kobieta
Drew Barrymore: jedzenie pod kontrolą
Zapisz na później
PrzepisyDrew Barrymore: jedzenie pod kontrolą

Drew Barrymore dba o sylwetkę i zdrowo się odżywia. Jej sposób na zgrabna sylwetkę to dieta grup krwi. Polega ona na tym, że grupa krwi decyduje o tym, co można jeść. Organizm, w zależności od grupy krwi, przyswaja tylko określone grupy pokarmów. W przypadku znanej aktorki, jadłospis opiera się na produktach mięsnych.

Redakcja WP Kobieta
Grzane wina i miody
Zapisz na później
PrzepisyGrzane wina i miody

Zima to czas na smakowanie rozgrzewających alkoholi. Poza tym, mamy wielowiekowe tradycje w spożywaniu piwa, wina, wódki czy miodów pitnych, także na gorąco. Ta dodatkowa dawka energii, rozgrzewa... podwójnie.

Redakcja WP Kobieta
Sushi - paleta smaku
Zapisz na później
PrzepisySushi - paleta smaku

Kiedy Chińczyk widzi coś, co się rusza, pływa w morzu lub rośnie, zastanawia się, jak można to zjeść. Natomiast Japończyk myśli: w jaki sposób zjeść to pięknie. Prezentujemy przepisy na sushi - danie wykwintne i ekskluzywne.

Redakcja WP Kobieta
Fortuna... pieprzem się toczy
Zapisz na później
PrzepisyFortuna... pieprzem się toczy

Czy można sobie wyobrazić jakąkolwiek potrawę bez przypraw? Ich smak, aromat i właściwości lecznicze docenili starożytni. W czasach wielkich odkryć geograficznych stały się produktem niezwykle pożądanym i kosztownym - karawany i statki handlowe kursowały między kontynentami, w celu zdobycia najcenniejszych przypraw

Redakcja WP Kobieta
Sztućce do zadań specjalnych
Zapisz na później
PrzepisySztućce do zadań specjalnych

Na pierwszy rzut oka trudno określić, do czego służą. Przypominają tradycyjne sztućce, choć różnią się od nich zarówno kształtem,
jak i funkcjonalnością.

Agnieszka Buczek
Junk food - śmieć na talerzu
Zapisz na później
PrzepisyJunk food - śmieć na talerzu

Ile razy sięgasz z wygody po gotowe jedzenie? Nie chce ci się przygotowywać posiłków, albo nie masz czasu. Kto nie gotuje, ten sam sobie grób szykuje – tak powinno brzmieć nowe polskie przysłowie skrojone na miarę naszych zabieganych czasów. Gdzie się podziały ceremonie przygotowywania posiłków, celebrowania ich i spożywania wraz z całą rodziną?

Redakcja WP Kobieta
Im piękniej wygląda, tym lepiej smakuje
Zapisz na później
PrzepisyIm piękniej wygląda, tym lepiej smakuje

Mówi się, że potrawy powinny nie tylko smakować, ale i pięknie wyglądać. I sporo w tym prawdy, bo przecież zawsze siedząc przy zastawionym stole, sięgniemy po te dania, które dobrze się prezentują. A o tym, czy będą one wyglądać zachęcająco w dużej mierze zadecyduje to, w jaki sposób zostaną podane i udekorowane.

Redakcja WP Kobieta
Złote, zimne, z pianką
Zapisz na później
PrzepisyZłote, zimne, z pianką

Eksperci zakładają, że sztuka warzenia piwa może liczyć 11 tysięcy lat. Dziś piwo jest jednym z najchętniej spożywanych napojów alkoholowych i nic dziwnego - przecież gasi pragnienie i ma wartości odżywcze.

Redakcja WP Kobieta
Ryby - lepiej jeść niż nie jeść
Zapisz na później
PrzepisyRyby - lepiej jeść niż nie jeść

Korzyści z jedzenia ryb przeważają nad
ryzykiem związanym z ewentualnie zawartymi w nich
zanieczyszczeniami - wynika z badań opublikowanych na łamach
"Journal of the American Medical Association."

Redakcja WP Kobieta
Napój na pamięć i nie tylko
Zapisz na później
PrzepisyNapój na pamięć i nie tylko

Stuprocentowe soki owocowe i warzywne nie są mniej wartościowe dla naszego organizmu, niż świeże owoce i warzywa. Mają taką samą moc i wartości odżywcze, donosi najnowszy numer pisma "International
Journal of Food Science and Nutrition".

Redakcja WP Kobieta
Zalety miętowej herbaty
Zapisz na później
PrzepisyZalety miętowej herbaty

Tureccy naukowcy udowodnili, że zielona herbata nie tylko wyśmienicie smakuje, ale wyjątkowo korzystnie działa na nasze samopoczucie oraz funkcjonowanie organizmu. Może również stać się pomocna dla kobiet, które mają "męskie" problemy. Musimy tylko wiedzieć, jak ją prawidłowo zaparzyć.

Redakcja WP Kobieta
Miłość i słodycz
Zapisz na później
PrzepisyMiłość i słodycz

Od setek lat, tak jak kamienia filozoficznego, poszukiwano substancji wzmagających ochotę na seks. Zaufanie w siłę afrodyzjaków pokładały wszystkie starożytne plemiona od Chińczyków po Rzymian. Nie ma chyba takiego rodzaju napoju albo potrawy, która w jakimś momencie nie byłaby uważana za afrodyzjak. Począwszy od niewinnego lubczyku a skończywszy na wnętrznościach czarnej kury zabitej podczas pełni księżyca na rozstaju dróg.

Magdalena Drozdek
Co jada Heidi Klum?
Zapisz na później
PrzepisyCo jada Heidi Klum?

David Kirsch, znany trener gwiazd opracował specjalną dietę dla znanej, niemieckiej supermodelki Heidi Klum. Jak wygląda jadłospis pięknej Heidi?

Redakcja WP Kobieta
Impreza - kto, z kim i dlaczego?
Zapisz na później
PrzepisyImpreza - kto, z kim i dlaczego?

Jak posadzić gości na przyjęciu, by nikogo nie urazić? Gdy mamy do czynienia z rodziną, ryzykujemy najwyżej dąsy cioci lub wujka, gorzej z przyjęciem firmowym, trzeba się trochę nagimnastykować, bo wbrew pozorom nie jest to łatwe zadanie. Warto trzymać się pewnych reguł, które obowiązują w świecie biznesowej etykiety.

Redakcja WP Kobieta
Bezpieczna żywność na twoim talerzu
Zapisz na później
PrzepisyBezpieczna żywność na twoim talerzu

Każdy z nas sporo czasu spędza w kuchni, przygotowując śniadanie, obiad, kolację. Żeby jednak były to w pełni zdrowe i bezpieczne posiłki, musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, których bezwzględne przestrzeganie, uchroni nas samych i naszych bliskich od przykrych niespodzianek.

Redakcja WP Kobieta
Czas na śledzika!
Zapisz na później
PrzepisyCzas na śledzika!

Tradycja „śledzika”, czyli popularnych „ostatków” jest stara jak świat. W czasach sarmackich ostatnie dni karnawału świętowano od tłustego czwartku po wtorek poprzedzający środę popielcową, nie krócej! Dziś, w świecie, w którym wciąż brakuje czasu na spotkania na huczne imprezy, zwłaszcza w środku tygodnia, śledzika obchodzi się skromniej. Nadchodzi okres, w którym należy wystrzegać się pokus ciała i ducha i zachować umiarkowanie w jedzeniu i piciu.

Magdalena Stypułkowska
Wśród lawendowych pól Prowansji
Zapisz na później
PrzepisyWśród lawendowych pól Prowansji

Prowansja przede wszystkim oczarowuje swoimi krajobrazami. Górskie zbocza porośnięte lasami, przetykane gdzieniegdzie lawendowymi polami, a pośród tego wszystkiego małe, urocze wsie i miasteczka, w których toczy się leniwie życie, a ich mieszkańcy są zawsze uśmiechnięci i zadowoleni z tego, co mają. Tutaj wszystko jest kolorowe i pachnące, a najbardziej liczy się to, co naturalne. Niemniej, ważna wciąż jest tu tradycja. Także w kuchni.

Redakcja WP Kobieta