Naukowcy od dawna przestrzegają, że nasze nawyki żywieniowe wpływają nie tylko na naszą kondycję fizyczną, ale również psychiczną. Mózg jest naszym centrum dowodzenia, a kiedy „głoduje”, w nasze codzienne działania wkrada się chaos. Półprodukty, żywność modyfikowana genetycznie i fast foody nie służą naszej głowie.
Dzień Kobiet to dla mnie... Przeczytaj, jak na to pytanie odpowiadają polskie pisarki. Czy to święto jest dla nich jedynie nieciekawą pamiątką po poprzednim ustroju, czy też miłym urozmaiceniem kobiecej codzienności?
Zbliża się Dzień Kobiet, czyli nasz dzień. Choć kobietą jest się przez całe życie, warto nagrodzić się za to, że tak dobrze dajemy sobie radę. Przygotowałyśmy kilka propozycji. Podziel się z nami swoją opinią i powiedz nam , jaki będzie twój Dzień Kobiet?
Co naprawdę jedzą supermodelki? Czy, aby zaistnieć w branży i nie wypaść gry, trzeba się głodzić i odmawiać sobie przyjemności jedzenia? Zobacz, jak wyglądają jadłospisy najbardziej znanych modelek z całego świata.
Im więcej programów telewizyjnych ogląda
trzyletnie dziecko, tym więcej pije słodkich napojów i je
niezdrowych przekąsek, jednocześnie spadało spożycie warzyw i owoców - informuje serwis "EurekAlert".
Pizza jest dziś niezwykle popularnym daniem, a „prawdziwe, włoskie pizzerie” rosną jak na drożdżach. I chociaż ta prawdziwa, tradycyjna, drożdży nie zawiera, to coraz więcej jest rodzajów ciast do tej potrawy, które z oryginalną włoską pizzą nie mają niczego wspólnego. W supermarketach można dostać mrożoną pizzę, którą zapewne włoscy smakosze uznają za profanację.
Upodobanie do mięsa i ryb dziedziczymy, natomiast skłonność do słodyczy oraz owoców i warzyw
jest prawdopodobnie wynikiem wychowania i przyzwyczajenia. To wnioski brytyjskich naukowców, którzy swoje badania opublikowali w "Journal of
Physiology and Behaviour".
Drew Barrymore dba o sylwetkę i zdrowo się odżywia. Jej sposób na zgrabna sylwetkę to dieta grup krwi. Polega ona na tym, że grupa krwi decyduje o tym, co można jeść. Organizm, w zależności od grupy krwi, przyswaja tylko określone grupy pokarmów. W przypadku znanej aktorki, jadłospis opiera się na produktach mięsnych.
Zima to czas na smakowanie rozgrzewających alkoholi. Poza tym, mamy wielowiekowe tradycje w spożywaniu piwa, wina, wódki czy miodów pitnych, także na gorąco. Ta dodatkowa dawka energii, rozgrzewa... podwójnie.
Kiedy Chińczyk widzi coś, co się rusza, pływa w morzu lub rośnie, zastanawia się, jak można to zjeść. Natomiast Japończyk myśli: w jaki sposób zjeść to pięknie. Prezentujemy przepisy na sushi - danie wykwintne i ekskluzywne.
Czy można sobie wyobrazić jakąkolwiek potrawę bez przypraw? Ich smak, aromat i właściwości lecznicze docenili starożytni. W czasach wielkich odkryć geograficznych stały się produktem niezwykle pożądanym i kosztownym - karawany i statki handlowe kursowały między kontynentami, w celu zdobycia najcenniejszych przypraw
Na pierwszy rzut oka trudno określić, do czego służą. Przypominają tradycyjne sztućce, choć różnią się od nich zarówno kształtem,
jak i funkcjonalnością.
Ile razy sięgasz z wygody po gotowe jedzenie? Nie chce ci się przygotowywać posiłków, albo nie masz czasu. Kto nie gotuje, ten sam sobie grób szykuje – tak powinno brzmieć nowe polskie przysłowie skrojone na miarę naszych zabieganych czasów. Gdzie się podziały ceremonie przygotowywania posiłków, celebrowania ich i spożywania wraz z całą rodziną?
Mówi się, że potrawy powinny nie tylko smakować, ale i pięknie wyglądać. I sporo w tym prawdy, bo przecież zawsze siedząc przy zastawionym stole, sięgniemy po te dania, które dobrze się prezentują. A o tym, czy będą one wyglądać zachęcająco w dużej mierze zadecyduje to, w jaki sposób zostaną podane i udekorowane.
Eksperci zakładają, że sztuka warzenia piwa może liczyć 11 tysięcy lat. Dziś piwo jest jednym z najchętniej spożywanych napojów alkoholowych i nic dziwnego - przecież gasi pragnienie i ma wartości odżywcze.
Korzyści z jedzenia ryb przeważają nad
ryzykiem związanym z ewentualnie zawartymi w nich
zanieczyszczeniami - wynika z badań opublikowanych na łamach
"Journal of the American Medical Association."
Stuprocentowe soki owocowe i warzywne nie są mniej wartościowe dla naszego organizmu, niż świeże owoce i warzywa. Mają taką samą moc i wartości odżywcze, donosi najnowszy numer pisma "International
Journal of Food Science and Nutrition".
Tureccy naukowcy udowodnili, że zielona herbata nie tylko wyśmienicie smakuje, ale wyjątkowo korzystnie działa na nasze samopoczucie oraz funkcjonowanie organizmu. Może również stać się pomocna dla kobiet, które mają "męskie" problemy. Musimy tylko wiedzieć, jak ją prawidłowo zaparzyć.
Od setek lat, tak jak kamienia filozoficznego, poszukiwano substancji wzmagających ochotę na seks. Zaufanie w siłę afrodyzjaków pokładały wszystkie starożytne plemiona od Chińczyków po Rzymian. Nie ma chyba takiego rodzaju napoju albo potrawy, która w jakimś momencie nie byłaby uważana za afrodyzjak. Począwszy od niewinnego lubczyku a skończywszy na wnętrznościach czarnej kury zabitej podczas pełni księżyca na rozstaju dróg.
David Kirsch, znany trener gwiazd opracował specjalną dietę dla znanej, niemieckiej supermodelki Heidi Klum. Jak wygląda jadłospis pięknej Heidi?
Jak posadzić gości na przyjęciu, by nikogo nie urazić? Gdy mamy do czynienia z rodziną, ryzykujemy najwyżej dąsy cioci lub wujka, gorzej z przyjęciem firmowym, trzeba się trochę nagimnastykować, bo wbrew pozorom nie jest to łatwe zadanie. Warto trzymać się pewnych reguł, które obowiązują w świecie biznesowej etykiety.
Każdy z nas sporo czasu spędza w kuchni, przygotowując śniadanie, obiad, kolację. Żeby jednak były to w pełni zdrowe i bezpieczne posiłki, musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, których bezwzględne przestrzeganie, uchroni nas samych i naszych bliskich od przykrych niespodzianek.
Tradycja „śledzika”, czyli popularnych „ostatków” jest stara jak świat. W czasach sarmackich ostatnie dni karnawału świętowano od tłustego czwartku po wtorek poprzedzający środę popielcową, nie krócej! Dziś, w świecie, w którym wciąż brakuje czasu na spotkania na huczne imprezy, zwłaszcza w środku tygodnia, śledzika obchodzi się skromniej. Nadchodzi okres, w którym należy wystrzegać się pokus ciała i ducha i zachować umiarkowanie w jedzeniu i piciu.
Prowansja przede wszystkim oczarowuje swoimi krajobrazami. Górskie zbocza porośnięte lasami, przetykane gdzieniegdzie lawendowymi polami, a pośród tego wszystkiego małe, urocze wsie i miasteczka, w których toczy się leniwie życie, a ich mieszkańcy są zawsze uśmiechnięci i zadowoleni z tego, co mają. Tutaj wszystko jest kolorowe i pachnące, a najbardziej liczy się to, co naturalne. Niemniej, ważna wciąż jest tu tradycja. Także w kuchni.