Przepisy

    Przepisy

    Dzień Kobiet to dla mnie...
    Zapisz na później
    PrzepisyDzień Kobiet to dla mnie...

    Dzień Kobiet to dla mnie... Przeczytaj, jak na to pytanie odpowiadają polskie pisarki. Czy to święto jest dla nich jedynie nieciekawą pamiątką po poprzednim ustroju, czy też miłym urozmaiceniem kobiecej codzienności?

    Redakcja WP Kobieta
    Jak spędzisz Dzień Kobiet?
    Zapisz na później
    PrzepisyJak spędzisz Dzień Kobiet?

    Zbliża się Dzień Kobiet, czyli nasz dzień. Choć kobietą jest się przez całe życie, warto nagrodzić się za to, że tak dobrze dajemy sobie radę. Przygotowałyśmy kilka propozycji. Podziel się z nami swoją opinią i powiedz nam , jaki będzie twój Dzień Kobiet?

    Redakcja WP Kobieta
    "Żarłoczne" modelki
    Zapisz na później
    Przepisy"Żarłoczne" modelki

    Co naprawdę jedzą supermodelki? Czy, aby zaistnieć w branży i nie wypaść gry, trzeba się głodzić i odmawiać sobie przyjemności jedzenia? Zobacz, jak wyglądają jadłospisy najbardziej znanych modelek z całego świata.

    Redakcja WP Kobieta
    Nie jedz chipsów przed telewizorem
    Zapisz na później
    PrzepisyNie jedz chipsów przed telewizorem

    Im więcej programów telewizyjnych ogląda
    trzyletnie dziecko, tym więcej pije słodkich napojów i je
    niezdrowych przekąsek, jednocześnie spadało spożycie warzyw i owoców - informuje serwis "EurekAlert".

    Redakcja WP Kobieta
    Sposób na pizzę
    Zapisz na później
    PrzepisySposób na pizzę

    Pizza jest dziś niezwykle popularnym daniem, a „prawdziwe, włoskie pizzerie” rosną jak na drożdżach. I chociaż ta prawdziwa, tradycyjna, drożdży nie zawiera, to coraz więcej jest rodzajów ciast do tej potrawy, które z oryginalną włoską pizzą nie mają niczego wspólnego. W supermarketach można dostać mrożoną pizzę, którą zapewne włoscy smakosze uznają za profanację.

    Redakcja WP Kobieta
    Kulinarne upodobania zapisane w genach
    Zapisz na później
    PrzepisyKulinarne upodobania zapisane w genach

    Upodobanie do mięsa i ryb dziedziczymy, natomiast skłonność do słodyczy oraz owoców i warzyw
    jest prawdopodobnie wynikiem wychowania i przyzwyczajenia. To wnioski brytyjskich naukowców, którzy swoje badania opublikowali w "Journal of
    Physiology and Behaviour".

    Redakcja WP Kobieta
    Drew Barrymore: jedzenie pod kontrolą
    Zapisz na później
    PrzepisyDrew Barrymore: jedzenie pod kontrolą

    Drew Barrymore dba o sylwetkę i zdrowo się odżywia. Jej sposób na zgrabna sylwetkę to dieta grup krwi. Polega ona na tym, że grupa krwi decyduje o tym, co można jeść. Organizm, w zależności od grupy krwi, przyswaja tylko określone grupy pokarmów. W przypadku znanej aktorki, jadłospis opiera się na produktach mięsnych.

    Redakcja WP Kobieta
    Grzane wina i miody
    Zapisz na później
    PrzepisyGrzane wina i miody

    Zima to czas na smakowanie rozgrzewających alkoholi. Poza tym, mamy wielowiekowe tradycje w spożywaniu piwa, wina, wódki czy miodów pitnych, także na gorąco. Ta dodatkowa dawka energii, rozgrzewa... podwójnie.

    Redakcja WP Kobieta
    Sushi - paleta smaku
    Zapisz na później
    PrzepisySushi - paleta smaku

    Kiedy Chińczyk widzi coś, co się rusza, pływa w morzu lub rośnie, zastanawia się, jak można to zjeść. Natomiast Japończyk myśli: w jaki sposób zjeść to pięknie. Prezentujemy przepisy na sushi - danie wykwintne i ekskluzywne.

    Redakcja WP Kobieta
    Fortuna... pieprzem się toczy
    Zapisz na później
    PrzepisyFortuna... pieprzem się toczy

    Czy można sobie wyobrazić jakąkolwiek potrawę bez przypraw? Ich smak, aromat i właściwości lecznicze docenili starożytni. W czasach wielkich odkryć geograficznych stały się produktem niezwykle pożądanym i kosztownym - karawany i statki handlowe kursowały między kontynentami, w celu zdobycia najcenniejszych przypraw

    Redakcja WP Kobieta
    Sztućce do zadań specjalnych
    Zapisz na później
    PrzepisySztućce do zadań specjalnych

    Na pierwszy rzut oka trudno określić, do czego służą. Przypominają tradycyjne sztućce, choć różnią się od nich zarówno kształtem,
    jak i funkcjonalnością.

    Agnieszka Buczek
    Junk food - śmieć na talerzu
    Zapisz na później
    PrzepisyJunk food - śmieć na talerzu

    Ile razy sięgasz z wygody po gotowe jedzenie? Nie chce ci się przygotowywać posiłków, albo nie masz czasu. Kto nie gotuje, ten sam sobie grób szykuje – tak powinno brzmieć nowe polskie przysłowie skrojone na miarę naszych zabieganych czasów. Gdzie się podziały ceremonie przygotowywania posiłków, celebrowania ich i spożywania wraz z całą rodziną?

    Redakcja WP Kobieta
    Im piękniej wygląda, tym lepiej smakuje
    Zapisz na później
    PrzepisyIm piękniej wygląda, tym lepiej smakuje

    Mówi się, że potrawy powinny nie tylko smakować, ale i pięknie wyglądać. I sporo w tym prawdy, bo przecież zawsze siedząc przy zastawionym stole, sięgniemy po te dania, które dobrze się prezentują. A o tym, czy będą one wyglądać zachęcająco w dużej mierze zadecyduje to, w jaki sposób zostaną podane i udekorowane.

    Redakcja WP Kobieta
    Złote, zimne, z pianką
    Zapisz na później
    PrzepisyZłote, zimne, z pianką

    Eksperci zakładają, że sztuka warzenia piwa może liczyć 11 tysięcy lat. Dziś piwo jest jednym z najchętniej spożywanych napojów alkoholowych i nic dziwnego - przecież gasi pragnienie i ma wartości odżywcze.

    Redakcja WP Kobieta
    Ryby - lepiej jeść niż nie jeść
    Zapisz na później
    PrzepisyRyby - lepiej jeść niż nie jeść

    Korzyści z jedzenia ryb przeważają nad
    ryzykiem związanym z ewentualnie zawartymi w nich
    zanieczyszczeniami - wynika z badań opublikowanych na łamach
    "Journal of the American Medical Association."

    Redakcja WP Kobieta
    Napój na pamięć i nie tylko
    Zapisz na później
    PrzepisyNapój na pamięć i nie tylko

    Stuprocentowe soki owocowe i warzywne nie są mniej wartościowe dla naszego organizmu, niż świeże owoce i warzywa. Mają taką samą moc i wartości odżywcze, donosi najnowszy numer pisma "International
    Journal of Food Science and Nutrition".

    Redakcja WP Kobieta
    Zalety miętowej herbaty
    Zapisz na później
    PrzepisyZalety miętowej herbaty

    Tureccy naukowcy udowodnili, że zielona herbata nie tylko wyśmienicie smakuje, ale wyjątkowo korzystnie działa na nasze samopoczucie oraz funkcjonowanie organizmu. Może również stać się pomocna dla kobiet, które mają "męskie" problemy. Musimy tylko wiedzieć, jak ją prawidłowo zaparzyć.

    Redakcja WP Kobieta
    Miłość i słodycz
    Zapisz na później
    PrzepisyMiłość i słodycz

    Od setek lat, tak jak kamienia filozoficznego, poszukiwano substancji wzmagających ochotę na seks. Zaufanie w siłę afrodyzjaków pokładały wszystkie starożytne plemiona od Chińczyków po Rzymian. Nie ma chyba takiego rodzaju napoju albo potrawy, która w jakimś momencie nie byłaby uważana za afrodyzjak. Począwszy od niewinnego lubczyku a skończywszy na wnętrznościach czarnej kury zabitej podczas pełni księżyca na rozstaju dróg.

    Magdalena Drozdek
    Co jada Heidi Klum?
    Zapisz na później
    PrzepisyCo jada Heidi Klum?

    David Kirsch, znany trener gwiazd opracował specjalną dietę dla znanej, niemieckiej supermodelki Heidi Klum. Jak wygląda jadłospis pięknej Heidi?

    Redakcja WP Kobieta
    Impreza - kto, z kim i dlaczego?
    Zapisz na później
    PrzepisyImpreza - kto, z kim i dlaczego?

    Jak posadzić gości na przyjęciu, by nikogo nie urazić? Gdy mamy do czynienia z rodziną, ryzykujemy najwyżej dąsy cioci lub wujka, gorzej z przyjęciem firmowym, trzeba się trochę nagimnastykować, bo wbrew pozorom nie jest to łatwe zadanie. Warto trzymać się pewnych reguł, które obowiązują w świecie biznesowej etykiety.

    Redakcja WP Kobieta
    Bezpieczna żywność na twoim talerzu
    Zapisz na później
    PrzepisyBezpieczna żywność na twoim talerzu

    Każdy z nas sporo czasu spędza w kuchni, przygotowując śniadanie, obiad, kolację. Żeby jednak były to w pełni zdrowe i bezpieczne posiłki, musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, których bezwzględne przestrzeganie, uchroni nas samych i naszych bliskich od przykrych niespodzianek.

    Redakcja WP Kobieta
    Czas na śledzika!
    Zapisz na później
    PrzepisyCzas na śledzika!

    Tradycja „śledzika”, czyli popularnych „ostatków” jest stara jak świat. W czasach sarmackich ostatnie dni karnawału świętowano od tłustego czwartku po wtorek poprzedzający środę popielcową, nie krócej! Dziś, w świecie, w którym wciąż brakuje czasu na spotkania na huczne imprezy, zwłaszcza w środku tygodnia, śledzika obchodzi się skromniej. Nadchodzi okres, w którym należy wystrzegać się pokus ciała i ducha i zachować umiarkowanie w jedzeniu i piciu.

    Magdalena Stypułkowska
    Wśród lawendowych pól Prowansji
    Zapisz na później
    PrzepisyWśród lawendowych pól Prowansji

    Prowansja przede wszystkim oczarowuje swoimi krajobrazami. Górskie zbocza porośnięte lasami, przetykane gdzieniegdzie lawendowymi polami, a pośród tego wszystkiego małe, urocze wsie i miasteczka, w których toczy się leniwie życie, a ich mieszkańcy są zawsze uśmiechnięci i zadowoleni z tego, co mają. Tutaj wszystko jest kolorowe i pachnące, a najbardziej liczy się to, co naturalne. Niemniej, ważna wciąż jest tu tradycja. Także w kuchni.

    Redakcja WP Kobieta
    Wśród lawendowych pól Prowansji
    Zapisz na później
    PrzepisyWśród lawendowych pól Prowansji

    Żyjemy coraz szybciej. Coraz częściej też nie zwracamy uwagi na drobne przyjemności. Jemy byle jak i byle gdzie. Na szczęście wciąż jeszcze są takie miejsca, w których życie toczy się leniwie, a każdy posiłek przypomina ucztę. Jednym z nich jest Prowansja – górzysta kraina słońca, lawendowych pól, bujnych winnic i aromatycznych ziół.

    Redakcja WP Kobieta