Przepisy

Przepisy

Rozdają pączki za darmo. Trzeba spełnić jeden warunek
Zapisz na później
PrzepisyRozdają pączki za darmo. Trzeba spełnić jeden warunek

„Pączki z pomocą” to nazwa akcji, którą przygotowano dla samotnych seniorów z Krakowa. Z okazji tłustego czwartku dostaną domowe pączki.

Katarzyna Gruszczyńska
Dieta pudełkowa – tak czy nie?
Zapisz na później
PrzepisyDieta pudełkowa – tak czy nie?

Planujesz przejść na dietę, by zgubić kilka kilogramów, ale nie wiesz jakie produkty powinny znaleźć się w twoim menu? Po powrocie z pracy nie masz już czasu i ochoty na gotowanie? Świetnym rozwiązaniem może być dieta pudełkowa. Śniadania, obiady i kolacje zapakowane w plastikowe pojemniki. Dostarczane codziennie wprost pod twoje drzwi. Wystarczy tylko podgrzać. Jednak, czy zamówienie kateringu dietetycznego to rzeczywiście taki dobry pomysł?

Katarzyna Gileta
Być słoikiem to nie wstyd
Zapisz na później
PrzepisyByć słoikiem to nie wstyd

Jeszcze do niedawna słoiki kojarzyły się z marynowanymi w occie warzywami, które przygotowywaliśmy na zimę. Od kilku lat mianem „słoików” określa się też osoby, które przyjeżdżają do Warszawy w poszukiwaniu lepszego życia i co weekend przywożą z rodzinnych domów zawekowane gołąbki czy bigos. Obecnie jedzenie w słoiku to żaden wstyd. Ba! To jeden z trendów kulinarnych, który utrzymuje się już od kilku sezonów. Słoik to współczesny lunchbox. Możemy go ze sobą zabrać do pracy, na uczelnię czy na piknik. Łatwo go przenosić, nic się z niego nie wyleje, dania zachowają świeżość, a na dodatek jest w stu procentach eko.

Katarzyna Gileta
Najczęstsze błędy w diecie. To one powodują, że tyjesz
Zapisz na później
PrzepisyNajczęstsze błędy w diecie. To one powodują, że tyjesz

Tyjesz i nie wiesz dlaczego? Prawdopodobnie popełniasz te błędy żywieniowe.

Redakcja WP Kobieta
Czarne czy zielone? Wybieramy najlepsze oliwki
Zapisz na później
PrzepisyCzarne czy zielone? Wybieramy najlepsze oliwki

Wiele osób uważa, że czarne i zielone oliwki to dwie różne odmiany. Nieprawda. Zielone to te, które są po prostu wcześniej zrywane. Z kolei te, którym pozwoli się dojrzeć – czernieją. Różnią się smakiem – zielone są nieco twardsze i bardziej gorzkie od czarnych. Oliwki, bez względu na kolor, mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.

Katarzyna Gileta
Dlaczego alkohol tuczy?
Zapisz na później
PrzepisyDlaczego alkohol tuczy?

Butelki wina, piwa czy wódki będą opatrzone etykietami, informującymi konsumentów o ilości kalorii. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że alkohole są bardzo kalorycznymi napojami. Co gorsze dostarczają organizmowi tzw. pustych kalorii. Terapeuta uzależnień Robert Rutkowski i dietetyk Joanna Rutkowska wyjaśniają jak wygląda kaloryczność poszczególnych alkoholi i czy tabele kaloryczne na etykietach zniechęcą do sięgania po napoje wyskokowe.

Redakcja WP Kobieta
Jak zrobić zdrowe burgery?
Zapisz na później
PrzepisyJak zrobić zdrowe burgery?

Kinga Kwiecień sprawdziła, jak przygotować wegetariańskie burgery. Burgerów nie powinniśmy kojarzyć już z szybką i niezdrową przekąską, bo jak się okazuje, ich odmian jest tak wiele, jak smakoszy uwielbiających to danie.

Redakcja WP Kobieta
Afrodyzjaki, które naprawdę działają
Zapisz na później
PrzepisyAfrodyzjaki, które naprawdę działają

Tantra większości z nas kojarzy się z uniesieniami w trakcie aktu seksualnego. Ale to pogłębiona filozofia życia, która pozwala dogłębnie i w pełni smakować różne sfery. Również te związane ze zmysłem smaku i kosztowania jedzenia. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku produktów uważanych powszechnie za afrodyzjaki. Oto, jak je konsumować, aby zauważyć realną poprawę życia seksualnego.

Magdalena Pomorska
Miska pełna zdrowia
Zapisz na później
PrzepisyMiska pełna zdrowia

Są piękne, kolorowe, a na dodatek pełne zdrowia. Buddha bowls podbijają Instagram oraz blogi kulinarne. Przypominają nieco sałatkę, jednak składniki nie są wymieszane, a ułożone obok siebie. Dobrze skomponowane dodatki dostarczą odpowiednią ilość białka, witamin oraz soli mineralnych. Można eksperymentować ze smakami, kolorami i fakturami. Jak przygotować Buddha bowl?

Katarzyna Gileta
Weganie też mogą jeść jajka
Zapisz na później
PrzepisyWeganie też mogą jeść jajka

Tak, dobrze przeczytaliście. Wegańskie jajka naprawdę istnieją i już trafiły do Europy. Można je kupić w sieci angielskich sklepów Holland & Berrett. I choć brzmi to dosyć dziwnie, to naprawdę z ich pomocą przygotujesz jajecznicę, tartę, omlet, a nawet kogel-mogel, które w smaku nie ustępują potrawom zrobionym z prawdziwych jajek. Pewnie zastanawiacie się z czego są zrobione i jak wyglądają. Odpowiedź na te pytania oraz inne wegańskie zamienniki jajek znajdziecie poniżej. Zapraszamy do lektury!

Karolina Wójciga
Kawiarnia inspirowana Kate Middleton
Zapisz na później
PrzepisyKawiarnia inspirowana Kate Middleton

Efekt Kate Middleton to nie tylko moda. To również design, a dowodem na to jest kawiarnia w Melbourne – Middletown.

Aleksandra Nagel
​Testujemy mrożone pizze
Zapisz na później
Przepisy​Testujemy mrożone pizze

Mrożone gotowe dania to sposób na posiłek nie tylko dla studentów. Pizza może być przechowywana w takiej formie przez kilka tygodni. Wyjmujemy ją z zamrażalnika, gdy zabraknie pomysłu lub czasu na bardziej przemyślany obiad lub kolację. Przymykając oko na racjonalną dietę, jeśli już wybieramy taki produkt, czym najlepiej się kierować? Czy powinna skusić nas znana marka, cena, a może wyznacznikiem ma być skład? Oto nasz redakcyjny test popularnych mrożonych pizz, dostępnych w sieciach sklepów Biedronka, Lidl i Tesco. Pizze testowały: Aleksandra Nagel, Anna Wójtowicz i Magda Pomorska.

Redakcja WP Kobieta
Glutaminian sodu – bezpieczny czy szkodliwy?
Zapisz na później
PrzepisyGlutaminian sodu – bezpieczny czy szkodliwy?

Poprawia smak potraw. Przez jednych uwielbiany, inni unikają go jak ognia. Właśnie pojawił się nowy głos w kontrowersyjnej i toczącej się od lat debacie, czy spożywać glutaminian sodu.

Katarzyna Gruszczyńska
Łosoś, buraczki i gruszki, czyli polskie menu dla Angeli Merkel
Zapisz na później
PrzepisyŁosoś, buraczki i gruszki, czyli polskie menu dla Angeli Merkel

Wizyta kanclerz Angeli Merkel w Warszawie to przede wszystkim ważne wydarzenie dla świata polityki. Szefowa niemieckiego rządu rozmawia z prezydentem Andrzejem Dudą, premier Beatą Szydło, a także prezesem Prawa i Sprawiedliwości Jarosławem Kaczyńskim. Organizatorzy wizyty zadbali o każdy jej szczegół, w tym wykwintne menu podczas wspólnego, uroczystego obiadu. Co zostanie zaserwowane?

Magdalena Pomorska
Światowy Dzień Nutelli
Zapisz na później
PrzepisyŚwiatowy Dzień Nutelli

Wiecie, że można zrobić Nutellę domowym sposobem? To naprawdę proste! Mamy dla was dwa przepisy, dzięki którym stworzycie pyszne kremy, które z powodzeniem mogą stać się alternatywą dla tego gotowego.

Karolina Wójciga
Czarna lemoniada – poznaj jej tajemniczy składnik!
Zapisz na później
PrzepisyCzarna lemoniada – poznaj jej tajemniczy składnik!

Czarne jedzenie już dawno zdobyło popularność na Instagramie. Po makaronie, lodach, serze, keczupie, bułkach, przyszedł czas na czarną... lemoniadę. Szklanki z ciemnym napojem wyróżniają się na tle kolorowych koktajli z warzyw i owoców. Na Instagramie znajdziemy już blisko 3500 fotografii z hasztagiem #blacklemon. Jednak czarna lemoniada nie tylko świetnie wygląda na zdjęciach, ale przede wszystkim oczyszcza organizm, wspomaga odchudzanie i dodaje energii.

Katarzyna Gileta
Parfait z masłem orzechowym i czekoladą
Zapisz na później
PrzepisyParfait z masłem orzechowym i czekoladą

Warstwowy deser to słodka propozycja zawierająca różne tekstury i smaki. Ola, autorka bloga "Cukrowa wróżka", proponuje połączenie czekolady z masłem orzechowym. Wykonanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Redakcja WP Kobieta
Mówimy „smacznego!” - kiedy wypada, a kiedy nie?
Zapisz na później
PrzepisyMówimy „smacznego!” - kiedy wypada, a kiedy nie?

Wbrew obiegowej opinii życzenie komuś smacznego nie jest zgodne z etykietą językową. Dlaczego? Ponieważ w ten sposób sugerujemy, że posiłek wcale nie jest smaczny. Możemy również wprowadzić osobę jedzącą w zakłopotanie. Kiedy więc wypada powiedzieć „smacznego”, a kiedy jest to w złym guście?

Katarzyna Gileta
Odczaruj znienawidzone potrawy z dzieciństwa
Zapisz na później
PrzepisyOdczaruj znienawidzone potrawy z dzieciństwa

Każdy z nas ma takie potrawy z dzieciństwa, na których samą myśl wzdrygamy się z niesmakiem. Brukselka, wątróbka, kasza manna - rodzice zmuszali nas do ich jedzenia i nie pomagał płacz ani żadne prośby. Gdyby wiedzieli, że w bardzo prosty sposób można odczarować znienawidzone potrawy… Dzięki tym kilku trikom pokochasz je od pierwszego kęsa.

Karolina Wójciga
Ziarna górą
Zapisz na później
PrzepisyZiarna górą

Jedzenie zbóż i kasz jest stare jak świat. Od zawsze były ważnym elementem diety, dając siłę, energię i poczucie sytości. Kasze są jednak nie tylko bardzo zdrowe, ale i modne.

Redakcja WP Kobieta
Pasztet jaglany z cukinią i suszonymi pomidorami
Zapisz na później
PrzepisyPasztet jaglany z cukinią i suszonymi pomidorami

Dobry pasztet nie musi być z mięsa i udowadniają to blogerki, które zachęcają do przygotowania tych pyszności z warzyw, kaszy i roślin strączkowych. Diana, autorka "Mientablog", połączyła cukinię i soczewicę z kaszą jaglaną i aromatycznymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie, bo smakuje wyjątkowo!

Redakcja WP Kobieta
Ekspresowe przekąski na karnawałową imprezę
Zapisz na później
PrzepisyEkspresowe przekąski na karnawałową imprezę

Kanapki, koreczki i szaszłyki. Te propozycje idealnie sprawdzą się na domowe przyjęcie w Karnawale.

Redakcja WP Kobieta
Tęczowe kawy i desery – hit Instagrama
Zapisz na później
PrzepisyTęczowe kawy i desery – hit Instagrama

Kto nie chciałby spróbować tęczowego tortu, lodów czy... kawy? Tęczowe desery i napoje święcą na Instagramie prawdziwe tryumfy. Przypominają małe dzieła sztuki i zachwycają nie tylko miłośników jednorożców. Są nie tylko tylko efektowne, ale także pyszne i jak się okazuje, dość łatwe do zrobienia.

Redakcja WP Kobieta
Mus miodowy z galaretką i pistacjami
Zapisz na później
PrzepisyMus miodowy z galaretką i pistacjami

Rozpływające się desery nie muszą być domeną jedynie drogich restauracji. Pyszne musy z wyjątkowymi dodatkami można zrobić w domu. Miodowa propozycja z bloga "Mywaysweets" smakuje obłędnie, zachwycając połączeniem smaków i zróżnicowaną teksturą.

Ewa Kluczyńska