„Pączki z pomocą” to nazwa akcji, którą przygotowano dla samotnych seniorów z Krakowa. Z okazji tłustego czwartku dostaną domowe pączki.
Planujesz przejść na dietę, by zgubić kilka kilogramów, ale nie wiesz jakie produkty powinny znaleźć się w twoim menu? Po powrocie z pracy nie masz już czasu i ochoty na gotowanie? Świetnym rozwiązaniem może być dieta pudełkowa. Śniadania, obiady i kolacje zapakowane w plastikowe pojemniki. Dostarczane codziennie wprost pod twoje drzwi. Wystarczy tylko podgrzać. Jednak, czy zamówienie kateringu dietetycznego to rzeczywiście taki dobry pomysł?
Jeszcze do niedawna słoiki kojarzyły się z marynowanymi w occie warzywami, które przygotowywaliśmy na zimę. Od kilku lat mianem „słoików” określa się też osoby, które przyjeżdżają do Warszawy w poszukiwaniu lepszego życia i co weekend przywożą z rodzinnych domów zawekowane gołąbki czy bigos. Obecnie jedzenie w słoiku to żaden wstyd. Ba! To jeden z trendów kulinarnych, który utrzymuje się już od kilku sezonów. Słoik to współczesny lunchbox. Możemy go ze sobą zabrać do pracy, na uczelnię czy na piknik. Łatwo go przenosić, nic się z niego nie wyleje, dania zachowają świeżość, a na dodatek jest w stu procentach eko.
Tyjesz i nie wiesz dlaczego? Prawdopodobnie popełniasz te błędy żywieniowe.
Wiele osób uważa, że czarne i zielone oliwki to dwie różne odmiany. Nieprawda. Zielone to te, które są po prostu wcześniej zrywane. Z kolei te, którym pozwoli się dojrzeć – czernieją. Różnią się smakiem – zielone są nieco twardsze i bardziej gorzkie od czarnych. Oliwki, bez względu na kolor, mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.
Butelki wina, piwa czy wódki będą opatrzone etykietami, informującymi konsumentów o ilości kalorii. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że alkohole są bardzo kalorycznymi napojami. Co gorsze dostarczają organizmowi tzw. pustych kalorii. Terapeuta uzależnień Robert Rutkowski i dietetyk Joanna Rutkowska wyjaśniają jak wygląda kaloryczność poszczególnych alkoholi i czy tabele kaloryczne na etykietach zniechęcą do sięgania po napoje wyskokowe.
Kinga Kwiecień sprawdziła, jak przygotować wegetariańskie burgery. Burgerów nie powinniśmy kojarzyć już z szybką i niezdrową przekąską, bo jak się okazuje, ich odmian jest tak wiele, jak smakoszy uwielbiających to danie.
Tantra większości z nas kojarzy się z uniesieniami w trakcie aktu seksualnego. Ale to pogłębiona filozofia życia, która pozwala dogłębnie i w pełni smakować różne sfery. Również te związane ze zmysłem smaku i kosztowania jedzenia. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku produktów uważanych powszechnie za afrodyzjaki. Oto, jak je konsumować, aby zauważyć realną poprawę życia seksualnego.
Są piękne, kolorowe, a na dodatek pełne zdrowia. Buddha bowls podbijają Instagram oraz blogi kulinarne. Przypominają nieco sałatkę, jednak składniki nie są wymieszane, a ułożone obok siebie. Dobrze skomponowane dodatki dostarczą odpowiednią ilość białka, witamin oraz soli mineralnych. Można eksperymentować ze smakami, kolorami i fakturami. Jak przygotować Buddha bowl?
Tak, dobrze przeczytaliście. Wegańskie jajka naprawdę istnieją i już trafiły do Europy. Można je kupić w sieci angielskich sklepów Holland & Berrett. I choć brzmi to dosyć dziwnie, to naprawdę z ich pomocą przygotujesz jajecznicę, tartę, omlet, a nawet kogel-mogel, które w smaku nie ustępują potrawom zrobionym z prawdziwych jajek. Pewnie zastanawiacie się z czego są zrobione i jak wyglądają. Odpowiedź na te pytania oraz inne wegańskie zamienniki jajek znajdziecie poniżej. Zapraszamy do lektury!
Efekt Kate Middleton to nie tylko moda. To również design, a dowodem na to jest kawiarnia w Melbourne – Middletown.
Mrożone gotowe dania to sposób na posiłek nie tylko dla studentów. Pizza może być przechowywana w takiej formie przez kilka tygodni. Wyjmujemy ją z zamrażalnika, gdy zabraknie pomysłu lub czasu na bardziej przemyślany obiad lub kolację. Przymykając oko na racjonalną dietę, jeśli już wybieramy taki produkt, czym najlepiej się kierować? Czy powinna skusić nas znana marka, cena, a może wyznacznikiem ma być skład? Oto nasz redakcyjny test popularnych mrożonych pizz, dostępnych w sieciach sklepów Biedronka, Lidl i Tesco. Pizze testowały: Aleksandra Nagel, Anna Wójtowicz i Magda Pomorska.
Poprawia smak potraw. Przez jednych uwielbiany, inni unikają go jak ognia. Właśnie pojawił się nowy głos w kontrowersyjnej i toczącej się od lat debacie, czy spożywać glutaminian sodu.
Wizyta kanclerz Angeli Merkel w Warszawie to przede wszystkim ważne wydarzenie dla świata polityki. Szefowa niemieckiego rządu rozmawia z prezydentem Andrzejem Dudą, premier Beatą Szydło, a także prezesem Prawa i Sprawiedliwości Jarosławem Kaczyńskim. Organizatorzy wizyty zadbali o każdy jej szczegół, w tym wykwintne menu podczas wspólnego, uroczystego obiadu. Co zostanie zaserwowane?
Wiecie, że można zrobić Nutellę domowym sposobem? To naprawdę proste! Mamy dla was dwa przepisy, dzięki którym stworzycie pyszne kremy, które z powodzeniem mogą stać się alternatywą dla tego gotowego.
Czarne jedzenie już dawno zdobyło popularność na Instagramie. Po makaronie, lodach, serze, keczupie, bułkach, przyszedł czas na czarną... lemoniadę. Szklanki z ciemnym napojem wyróżniają się na tle kolorowych koktajli z warzyw i owoców. Na Instagramie znajdziemy już blisko 3500 fotografii z hasztagiem #blacklemon. Jednak czarna lemoniada nie tylko świetnie wygląda na zdjęciach, ale przede wszystkim oczyszcza organizm, wspomaga odchudzanie i dodaje energii.
Warstwowy deser to słodka propozycja zawierająca różne tekstury i smaki. Ola, autorka bloga "Cukrowa wróżka", proponuje połączenie czekolady z masłem orzechowym. Wykonanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Wbrew obiegowej opinii życzenie komuś smacznego nie jest zgodne z etykietą językową. Dlaczego? Ponieważ w ten sposób sugerujemy, że posiłek wcale nie jest smaczny. Możemy również wprowadzić osobę jedzącą w zakłopotanie. Kiedy więc wypada powiedzieć „smacznego”, a kiedy jest to w złym guście?
Każdy z nas ma takie potrawy z dzieciństwa, na których samą myśl wzdrygamy się z niesmakiem. Brukselka, wątróbka, kasza manna - rodzice zmuszali nas do ich jedzenia i nie pomagał płacz ani żadne prośby. Gdyby wiedzieli, że w bardzo prosty sposób można odczarować znienawidzone potrawy… Dzięki tym kilku trikom pokochasz je od pierwszego kęsa.
Jedzenie zbóż i kasz jest stare jak świat. Od zawsze były ważnym elementem diety, dając siłę, energię i poczucie sytości. Kasze są jednak nie tylko bardzo zdrowe, ale i modne.
Dobry pasztet nie musi być z mięsa i udowadniają to blogerki, które zachęcają do przygotowania tych pyszności z warzyw, kaszy i roślin strączkowych. Diana, autorka "Mientablog", połączyła cukinię i soczewicę z kaszą jaglaną i aromatycznymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie, bo smakuje wyjątkowo!
Kanapki, koreczki i szaszłyki. Te propozycje idealnie sprawdzą się na domowe przyjęcie w Karnawale.
Kto nie chciałby spróbować tęczowego tortu, lodów czy... kawy? Tęczowe desery i napoje święcą na Instagramie prawdziwe tryumfy. Przypominają małe dzieła sztuki i zachwycają nie tylko miłośników jednorożców. Są nie tylko tylko efektowne, ale także pyszne i jak się okazuje, dość łatwe do zrobienia.
Rozpływające się desery nie muszą być domeną jedynie drogich restauracji. Pyszne musy z wyjątkowymi dodatkami można zrobić w domu. Miodowa propozycja z bloga "Mywaysweets" smakuje obłędnie, zachwycając połączeniem smaków i zróżnicowaną teksturą.