Istnieje wiele domowych sposobów na wyczyszczenie przypalonego garnka - np. solą, sodą oczyszczoną, proszkiem do prania, octem czy colą. Po namoczeniu garnka lub zagotowaniu wody jego powłoka będzie jak nowa.
Czarne lody nie tylko świetnie wyglądają, ale też niesamowicie smakują. Pokochały je miliony fanów na całym świecie. Co kryje się za ich sukcesem i co sprawia, że mają taki kolor?
Codzienne przygotowywanie posiłków dla rodziny nie jest łatwym zadaniem. Szczególnie jeśli podchodzimy do niego ambitnie - nie korzystamy z dostępnych w sklepach gotowców i staramy się, by nasze menu było zdrowe, smaczne i różnorodne. Mimo wszystko gotowanie nie musi być męczącym, nudnym obowiązkiem. Jeśli dobrze się do niego przygotujemy, możemy zmienić je w kulinarną przygodę.
Polacy od wieków czują się w kuchni jak ryby w wodzie. Mamy wyśmienity smak, stawiamy na naturalne produkty z polskich upraw i wbrew pozorom trzymamy się tradycji. Jednak współczesne polskie gospodynie stoją przed nie lada wyzwaniem. Nasze prababcie i babcie, które mimo okrojonego wachlarza produktów spożywczych i przy wykorzystaniu jedynie podstawowych akcesoriów kuchennych, zawsze wyczarowywały prawdziwe specjały.
O negatywnym wpływie wódki na nasze zdrowie nie musimy wspominać. Ale okazuje się, że ten popularny trunek nie służy jedynie do picia. Sporządziliśmy listę nieoczywistych sposobów wykorzystania wódki w codziennych zadaniach domowych. Szczegóły w galerii.
Piwosze mówią o nim w samych superlatywach, a pomysłodawcy cieszą się, że ich produkt zyskał tak liczną rzeszę fanów. Mowa o piwie „Full Circle”, które wytworzone zostało z wody, która pochodzi z kanalizacji.
Food pairing to stosunkowo nowa dziedzina wiedzy kulinarnej, choć ludzkość od wieków próbowała nowych, często nietypowych połączeń smakowych. Teoria o powiązaniach smakowych sprawdzi się bowiem zarówno dla osób, które na co dzień pracują w gastronomii, jak i dla amatora gotowania we własnej kuchni. W świecie kulinariów znane są klasyczne zestawienia smaków, a pary takie jak wieprzowina i cebula, twaróg i koperek, chałka i miód czy jajka i chrzan, od dekad cieszą się niemalejącą popularnością.
Po raz kolejny magazyn kulinarny Restaurant, we współpracy z najwybitniejszymi nazwiskami branży gastronomicznej, przyznał nagrodę w plebiscycie World’s 50 Best Restaurants. W pierwszej trójce pojawiły się dwa lokale europejskie. Zwycięstwo przypadło restauracji z Nowego Jorku.
Do tej pory unikaliśmy jedzenia mięsa motywowani tym, że zwierzęta też mają uczucia. A co jeśli warzywa również odczuwają to, że są zjadane? Badacze z Uniwersytetu Missouri przekonują, że to całkiem prawdopodobne.
Od 4 tysięcy lat korzeń żeń-szenia jest wykorzystywany jest w medycynie tradycyjnej. Współcześni badacze przyznają, że żeń-szeń jest lekarstwem dobrze działającym na potencję, pamięć oraz zdrowe, mocne serce. Są w nim jedyne w swoim rodzaju aktywne substancje. Jest ich około 200 i nie znajdziemy ich w innych roślinach.
Picie kawy to we Włoszech styl życia. Jeśli ją pijesz, przygotowuj ją dobrze. Jeśli nie potrafisz, nie nazywaj tego, co masz w filiżance, kawą.
Czarna kawa to nuda. Wielbiciele kulinarnych trendów zachwycają się teraz latte z dodatkiem superfoods. Do wyboru mamy więc matcha latte, kawę ze złotym mlekiem lub z tęczową pianką. Nie tylko pięknie wyglądają, ale także pobudzają, dostarczają cennych składników mineralnych oraz wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Teraz internet podbija różowa kawa. W czym tkwi sekret jej zachwycającego koloru? To sok z buraków. Zobaczcie, jak ją zrobić w domu.
Freak shake to deser „na bogato”. Czego tutaj nie ma – nutella, masło orzechowe, mleko, lody, bita śmietana, płynna czekolada, brownie, donuty, pianki marshmallow, ciasteczka Oreo, waflowe rurki, precelki, paluszki, M&M's, kolorowe posypki, żelki, owoce. Na Instagramie znajdziemy ponad 40 tysięcy zdjęć tych obłędnych słodkości. Ślinka cieknie już od samego patrzenia.
Na punkcie jednorożców oszalały nie tylko małe dziewczynki. Fankami magicznych stworzeń z rogiem na środku głowy i tęczowym ogonem są również gwiazdy. Pamiętacie Jolę Rutowicz i jej pluszowego jednorożca? „Jednorożcowymi” gadżetami chwalą się też Ewa Chodakowska i Sandra Kubicka. Ten motyw pojawia się na ubraniach, dodatkach, akcesoriach, w makijażu, stylizacji włosów czy paznokci. Jednorożce opanowały też słodkie wypieki, kawę, a nawet wyroby alkoholowe. Na Instagramie pod hasztagiem #unicorn znajdziemy ponad 4 mln zdjęć.
Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. W języku starożytnych Majów „chia” oznaczało „siłę”. I chociaż od wieków znane były prozdrowotne właściwości tych maleńkich ziarenek, to na półkach sklepowych pojawiły się one stosunkowo niedawno. Uważa się je za superjedzenie. Dlaczego? Otóż, już dwie łyżki nasion chia (28 g) zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik i w znaczący sposób uzupełniają w organizmie niedobory wapnia, manganu, żelaza, potasu, manganu, fosforu i magnezu.
Słodkości, które nie tuczą? To nie musi brzmieć jak bajka. Prosto z bloga "Szczęśliwi bez cukru" polecamy przepis na kulki jak popularny deser ze sklepu.
Wielu osobom wydaje się, że soja jest idealnym zamiennikiem mięsa. Rzeczywiście, 50 g ziaren soi to równowartość 50 g mięsa z kurczaka, półtorej szklanki mleka krowiego albo 150 g wołowiny. Dlatego upodobali ją sobie wegetarianie. Jest dla nich jednym z podstawowych roślinnych źródeł pełnowartościowego białka. Dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo, fosfor i wapń. Dzięki dużej zawartości fitoestrogenów i substancji przeciwutleniających obniża poziom cholesterolu. Chroni przed miażdżycą, chorobami serca, a nawet przed nowotworami.
Domowe bułeczki, owocowy kisiel, aromatyczna kawa, grzane wino – właśnie takie jedzenie dostarcza nam najwięcej przyjemności według miłośników duńskiego stylu hygge. Co oznacza to obcobrzmiące słowo? Dlaczego Duńczycy uchodzą na najszczęśliwszy naród na świecie? Jak czerpać radość z najprostszych rzeczy?