Chcesz schudnąć? Zamiast liczyć kalorie, zmień nawyki
Amerykańscy naukowcy dokonali interesującego odkrycia. Kluczem do uzyskania szczupłej sylwetki nie jest obsesyjne liczenie kalorii. Musimy natomiast zwracać uwagę na jakość produktów, które lądują na naszych talerzach.
21.02.2018 | aktual.: 21.02.2018 18:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Każdy, kto kiedykolwiek był na diecie, wie, że sposobem na zrzucenie kilogramów jest zmniejszenie liczby spożywanych kalorii. Jednak wyniki badań, opublikowane w czasopiśmie naukowym "Journal of the American Medical Association" przeczą tej tezie. Okazało się, że ludzie, którzy ograniczają ilość dodawanego cukru, rafinowanych ziaren i wysoce przetworzonej żywności szybciej chudną. Uczestnicy badania w ciągu roku stracili znaczną część swojej wagi w ciągu roku. Zamiast liczyć kalorie, wprowadzili do diety zdrową żywność.
Zmiana nawyków żywieniowych dała efekt, niezależnie od tego, czy uczestnicy byli na diecie niskotłuszczowej, czy też niskowęglowodanowej. Próba została przeprowadzona na 600 osobach. Nie miały znaczenia również uwarunkowania genetyczne oraz odpowiedź insulinowa na węglowodany. Odkrycie rzuciło cień na cieszące się coraz większą popularnością przekonania, że dieta powinna być dobierana na podstawie badań DNA, testów na nietolerancję węglowodanów czy tłuszczów.
Jakość diety, a nie liczba kalorii, pomaga ludziom w zrzucaniu i kontrolowaniu ich wagi. Specjaliści od zdrowego odżywiania powinni więc rezygnować z informowania opinii publicznej o obsesji na punkcie kalorii. Zamiast tego warto zachęcać ludzi do unikania przetworzonej żywności wytwarzanej z rafinowanych ziaren z dodatkiem dużej ilości cukru. Na czarnej liście znalazły się więc bułeczki, biały chleb, oczyszczona mąka, słodkie przekąski i napoje.
Badania zostały przeprowadzone pod kierunkiem Christophera D. Gardnera ze Stanford Prevention Research Centre.