GotowaniePrzepisyNadmiar cukru niekorzystnie wpływa na ludzką pamięć. Badania nie pozostawiają wątpliwości

Nadmiar cukru niekorzystnie wpływa na ludzką pamięć. Badania nie pozostawiają wątpliwości

Nadmiar cukru niekorzystnie wpływa na ludzką pamięć. Badania nie pozostawiają wątpliwości
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Marta Dragan
08.11.2017 13:58, aktualizacja: 08.11.2017 14:30

Próchnica, nadwaga, cukrzyca to tylko niektóre konsekwencje spożywania nadmiernej ilości cukru. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że zbyt duża dawka tej - jak powszechnie zwykło się nazywać - "białej śmierci" ma też destrukcyjny wpływ na ludzki mózg. Wystarczy zaledwie tydzień jedzenia słodyczy w nadmiarze, by trwale uszkodzić pamięć krótkotrwałą!

Naukowcy z Boston University School of Medicine przeprowadzili badania na grupie 4200 ochotników, którzy poddali się regularnym testom m.in. poznawczym, na pamięć, a także całej serii badań ze skanami mózgu za pomocą MRI włącznie. Osoby biorące udział w eksperymencie miały za zadanie regularnie spożywać dosładzane napoje. Następnie sprawdzano, jak funkcjonuje ich mózg. Ochotnicy wypełnili kwestionariusz dotyczący ich nawyków żywieniowych. Badacze byli szczególnie zainteresowani ilością cukru w diecie.

Wyniki pokazały, że osoby spożywające większe ilości słodkości mają zdecydowanie gorszą pamięć i gorsze były ich wyniki w testach poznawczych. Nadmiar cukru w diecie odbija się przede wszystkim na pamięci krótkotrwałej. Badane osoby nie były w stanie powiedzieć, co robiły w ciągu ostatniego tygodnia. Nie rozpoznawały określonych miejsc lub postaci. Co więcej, wyniki badań pokazały, że cukier ma destrukcyjny wpływ również na ich pamięć długotrwałą. Wystarczy tydzień jedzenia słodyczy w nadmiarze, by poważnie upośledzić mózg.

Naukowcy spostrzegli również, że menu obfitujące w słodkie produkty przyspiesza procesy starzenia się ciała. Wyliczyli, że tylko dwa słodkie napoje dziennie spożywane regularnie sprawiają, że nasz mózg jest starszy niemal o dwa lata w porównaniu z tym, ile lat mamy w rzeczywistości. Dieta, w której występuje duża ilość cukru, może również przyczyniać się do rozwoju chorób w późniejszych latach. Najpopularniejszą z nich jest Alzheimer. Zdaniem badaczy z Boston University School of Medicine, osoby, które spożywają dużo cukru, są aż trzy razy bardziej narażone na rozwój tego typu chorób i bardziej podatne na inne schorzenia. Zarówno mózgu, zębów, skóry, kości jak i układu pokarmowego.

"Pamięć, emocje i empatia to czynniki, które czynią nas tymi, kim jesteśmy. Lepiej więc zachować umiar w spożywaniu słodyczy" - czytamy w oświadczeniu naukowców z Bostonu.

Warto zatem ograniczyć cukier. Dzięki temu będziemy zdrowsi, a przede wszystkim zapamiętamy o wiele więcej istotnych wydarzeń z naszego życia.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (9)
Zobacz także